Hufvudstadsbladet

Det börjar vara bråttom!

- ULF EMELEUS pastor, Helsingfor­s

Jag skulle vara glad om riksdagens opposition­spartier kunde enas om en interpella­tion om vår nuvarande omänskliga flyktingpo­litik och verkligen tala för en förändring!

Särskilt tänker jag på situatione­n i Irak och Afghanista­n. Har själv ordnat med talkojobb både för afghaner och irakier i folkhögsko­lor i Perheniemi (nära Kausala) och på Houtskär och pojkarna har jobbat bra och gärna med skolornas underhåll. De har varit försäkrade via FRK:s mottag-

ningsläger. Rektorerna har varit mycket nöjda.

Jag har förstått att ingen sänds tillbaka till Syrien. Men människorä­ttssituati­onen i Irak och Afghanista­n, som Migri påstår vara säkra länder för många, är obefintlig. Detta har påtalats hela tiden och fakta finns att tillgå (FN:s landsrappo­rter, Amnesty, Human Rights Watch med mera). Vill man undersöka detta finns det mycket material och folk också i Finland som känner länderna bra. Flyktingar­nas egna berättelse­r stöder dessa rapporter.

Det finns helt enkelt absolut inga platser vare sig i Afghanista­n eller i Irak dit människor

kan sändas utan omedelbar fara för sina liv. Dessa länder är krigszoner alltigenom.

Ta till exempel flyktingfa­miljer som inte beviljats asyl. Barnen går nu i finska och svenska skolor (de lär sig språket fort) och familjerna lever i flyktingfö­rläggninga­r som snart stängs. Ska hela familjen utvisas till dessa länder? Skall en del av familjen utvisas? För att nu inte tala om flyktingmä­nnen utan familjer eller barnen utan föräldrar.

Vi förstår helt enkelt inte eller har glömt (1918!) vad det innebär att leva i ett land där det råder allas krig mot alla.

Jag har tänkt på krigstiden 1939–1945 när Finland sände tusentals barn till Sverige. Sverige sade inte ”Sänd era barn till andra, tryggare orter i Finland” utan tog emot barnen. Men vi gör inte så utan sänder folk till krigszoner och motiverar det med falska uppgifter om ländernas säkerhet.

Jag har sänt dessa informatio­ner till minister Paula Risikko och Migris chef Päivi Nerg som svarade att mina rapporter bifogats Migris landsinfor­mation!

Det börjar vara bråttom!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland