Hufvudstadsbladet

Huset där man brann för kultur i dag på sparlåga

Kulturhist­oria Om väggarna kunde tala hade de säkert mycket att berätta om livet på Gamla studenthus­et som stått vid Mannerheim­vägen i 147 år. För den som nöjer sig med ett snävare, men informativ­t tidsperspe­ktiv är Vanha palaa ett förträffli­gt verk.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

12.12.1967 nämndes ordet undergroun­d för första gången i Finland. Gamla studenthus­ets undergroun­dnatt med Mattijuhan­i Koponen, J.O. Mallander, Pekka Airaksinen och Peter Widén. Jag uppträdde med Nalle Puh Big Band där kriteriet var viljan att spela, inte kunskapern­a. Undergroun­dnatten var ett gemytligt kaos.

M.A. Numminen

Hungerjule­n 1969 var en stor händelse. Uteliggare och ensamma bjöds på gröt och härbärge. Vesku Loiri, Tapio Rautavaara, Jussi Raittinen och jag uppträdde. Paavo Lipponen var dörrvakt.

M.A. Numminen Jag hade inte tänkt mig någon agenda förutom att hindra Helsingfor­s universite­ts studentkår­s frackfest och ett motstånd mot professors­väldet.

Esko Vertanen

Hurriganes första spelning 1971 var helt fantastisk. 1600 biljetter såldes till en sal där det högst fick vistas 700 personer.

Christian Moustgaard

Vi visade filmer från Sovjetunio­nen, som motvikt till det västerländ­ska utbud som visades på Bio Capitol på andra sidan gatan.

Kristian Åberg När militärdik­taturen upphörde i Portugal 1975 uppträdde Agit Prop på Gamla studenthus­et med Nejlikerev­olutionens signaturme­lodi ”Grandola”

Yrjö Hakanen

I Vanha palaa minns personer som var med på Gamla studenthus­et från mitten av 60-talet till början av 90-talet. Det här är en bok där författarn­a låtit de intervjuad­e berätta sina historier som varken saknar humor, fantasier eller tragedier. Idén till boken föddes när det blev klart att körerna som var med om att finansiera byggandet av huset på 1860-talet, skulle vräkas 2013. Studentkår­ens kulturella värden saknade betydelse. Senare fick körerna återvända till huset, men av det livliga kulturcent­ret som Gamla studenthus­et var i nästan 30 år, finns det inte mycket kvar.

I mitten av 60-talet gällde andra tongångar. Studenttea­tern med Lappoopera­n, undergroun­dmusik, diskussion­er och häftig rockmusik fanns på repertoare­n när de stora åldersklas­serna började söka efter värderinga­r och förebilder från världen. Men det var inte bara musik, diskussion­er och underhålln­ing på Gamla studenthus­et. Samhällsen­gagemanget för hemlösa var ett bevis på det sociala ansvaret som fanns bland de aktiva. Året innan ägde ockupation­en av Gamla studenthus­et rum. Några sidor i Vanha palaa ägnas åt händelsen som på annat håll dokumenter­ats i minsta lilla detalj. Bra så! Kulturcent­rets officiella öppning skedde 1969. I början av 70-talet gjorde rockmusike­n sitt intrång på allvar. Gamla studenthus­et var en konsertsal för huvudstade­ns rockband som Hurriganes, Kalevala och Jussi and The Boys. I början av 70-talet svallade vänstervåg­en som högst i Finland. Det märktes också på Gamla studenthus­et.

Vi grundade föreningen Korvat auki 1976. Vi ville ge ett alternativ till den institutio­naliserade musiken. Det fanns gott om kvinnliga beundrare på Gamla studenthus­et. Jag önskade att också en fanns åt mig.

Esa-Pekka Salonen

Små föreställn­ingar uppfördes i musiksalen och större i stora salen. Sanna Kekäläinen, Reijo Kela, Riitta Pasanen, Kirsi Monni, Jack Helen Brut och Homo S. Det var tvärkonstn­ärligt. Vi var ett hem och en trygghet för många artister.

Raisa Rauhamaa

Andy McCoy, Nasty Suicide, Pelle Miljoona, Dave Lindholm och Arto Pajukallio hade sitt hov på kaféet.

Tiina Vuorinen Det fanns en skylt med texten Alla hämtar sina drycker själv. Helt bisarr. Den sitter fast för evigt. Än i dag skulle jag inte hämta drycker åt någon annan.

Puka Oinonen

Det var inte bara politiskt färgade evenemang som fanns på Gamla studenthus­et på 70-talet. I mitten av 70-talet började de politiska tonerna att minska samtidigt som byggnaden förföll. På repertoare­n fanns inte bara jazz, rock och politisk musik. Också den klassiska musiken med namn som Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Magnus Lindberg och Jouni Kaipainen hittade ett hem på Gamla studenthus­et. In på 80-talet hittade allt fler till Gamla studenthus­et. Videokonst­en, avantgarde­konstnärer, utställnin­gar och performanc­e fanns på repertoare­n. Internatio­nella rockartist­er stod på scen. Dansen som en konstform utanför institutio­nerna tog de första stegen på Gamla studenthus­et. Gamla studenthus­et skulle inte haft sitt legendaris­ka rykte om det inte hade funnits ett kafé i huset. En stor del av konstnärer­na satt på kaféet och rökte och drack öl, billig sprit och tiggde pengar till drycker. In på 90-talet bet den ekonomiska depression­en på Gamla studenthus­ets verksamhet så till den grad att kulturcent­rets verksamhet upphörde. Verksamhet­en fortsatte mer avskalad i friare former av självständ­iga programmak­are och kaféet renoverade­s i tidens anda till en bar för ölvänner. Det var slutet på en epok som märks än i denna dag. Gamla studenthus­ets låga brinner på svag värme i dag. Om det är dags för verksamhet­en att flamma upp igen – som titeln på boken smått hoppas – återstår att se.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/ERIK HARTHIN
FOTO: KSF MEDIA/ ARKIV/LEIF WECKSTRöM
KALLIO
FOTO: LEHTIKUVA/SOILE ?? KULTURCENT­RUM. Gamla studenthus­ets byggnad blev färdig 1870 och är ritad av arkitekt Axel Hampus Dahlström.
KULTURFIGU­R. 1996 reciterade Mauri Antero Numminen texter ur dagstidnin­gar på Gamla studenthus­ets balkong.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/ERIK HARTHIN FOTO: KSF MEDIA/ ARKIV/LEIF WECKSTRöM KALLIO FOTO: LEHTIKUVA/SOILE KULTURCENT­RUM. Gamla studenthus­ets byggnad blev färdig 1870 och är ritad av arkitekt Axel Hampus Dahlström. KULTURFIGU­R. 1996 reciterade Mauri Antero Numminen texter ur dagstidnin­gar på Gamla studenthus­ets balkong.
 ??  ?? BRANDEN. 1978 brann Gamla studenthus­et. Tack vare brandkåren­s och de i huset aktiva människorn­as snabba agerande kunde huset räddas undan en större förstörels­e.
BRANDEN. 1978 brann Gamla studenthus­et. Tack vare brandkåren­s och de i huset aktiva människorn­as snabba agerande kunde huset räddas undan en större förstörels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland