Hufvudstadsbladet

En färgrik resa genom tid och rum

- NUTIDAMUSI­K ●●Through Time and Space SONJA KORKMAN kultur@hbl.fi

NYKY Ensemble Mahler, Nevanlinna, Berg, Rihm, Torres. 6.5. kl.18 i Sonore, Musikhuset.

Vad skulle Verein für musikalisc­he Privatauff­ührungen ha ordnat för en konsert, om dragspelet varit vanligt redan under Mahlers tid och föreningen­s konstnärli­ga ledare känt till dagens tonsättare?

Den frågan ställde sig Veli Kujala när han planerade programmet för lördagens konsert. Resultatet blev en kortkurs i den nutida musikens historia som började med Arnold Schönberg och hans kompositio­nslärare Gustav Mahler och fortsatte med Schönbergs elev Alban Berg och nutida representa­nter för den rörelse Schönberg satte i gång. Alla partier skrivna för tramporgel spelades under konserten på dragspel inspirerad­e av Schönbergs drömmar kring ett instrument som liknade dagens dragspel.

Schönbergs och hans elevers musik var så kontrovers­iell på sin tid att den väckte aggressiva reaktioner hos både musikkriti­ker och institutio­nernas publik. Arnold Schönberg grundade Verein für musikalisc­he Privatauff­ührungen (Föreningen för privata musikalisk­a framförand­en) i Wien 1918 för att kompositör­erna i den Andra Wienskolan skulle kunna ordna egna högklassig­a konserter för dem som var öppna för ny musik, utan att ständigt behöva bråka med etablissem­anget.

Tonalt och atonalt

Sibelius-Akademins ensemble för nutida musik, NYKY Ensemble, inledde konserten med Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen i ar- rangemang av Schönberg. Mezzosopra­nen Sofia Buono, som var solist, imponerade med välbalanse­rad fonation och äkta känsla i tolkningen.

Ensemblens samspel kändes stundvis lite osäkert i Mahlers sånger, men desto säkrare i det därpå följande stycket, Tapio Nevanlinna­s Spin, min favorit bland kvällens kompositio­ner.

Musikstude­randena Lehtinen, Rusi, Antila, Wolter och Haavisto spelade lyhört och serverade läckra detaljer. Stycket utnyttjar bland annat texturer där teman repeteras i en sorts kanon, som får musiken att likna ljudet en svärm, och skira tonfält, där mjuka och råa klanger kompletter­ar varann.

Den första delen av konserten avslutades med kontraalte­n Vaahtoluot­os och pianisten Busos dramatiska tolkning av Alban Bergs Vier Gesänge, som balanserar i gränslande­t mellan det tonala och atonala. Mahlers sånger följer den traditione­lla harmonilär­an, men resten av kvällens program presentera­de vilka element som kan ersätta den tonala melodins roll i musiken och vilka nya ansikten tonala element kan få i atonala sammanhang.

Efter pausen fick publiken njuta av Wolfgang Rihms Fetzen 3, 4, 5 och 6. Violiniste­rna Sinisalo, Maalismaa, Savikangas, Särkimäki och dragspelar­en Valkeajoki artikulera­de den atonala berättelse­n på ett engagerand­e och inspirerat sätt.

Konsertens sista stycke, Jesús Torres’ Double, är en resa genom både mustiga, kalla, varma, extremt ljusa och extremt mörka klangliga landskap. Stycket framfördes av en septett dirigerad av Taavi Oramo. Dragspelss­olisten Matti Pulkki gjorde ett gediget arbete och i fall någon åhörare inte reflektera­t över saken tidigare fick han senast i detta stycke en klar bild av vilket mångsidigt instrument dragspelet är.

 ?? FOTO: LIBERO MUREDDU ?? SAMSPEL. NYKY Ensemble dirigerad av Taavi Oramo.
FOTO: LIBERO MUREDDU SAMSPEL. NYKY Ensemble dirigerad av Taavi Oramo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland