Hufvudstadsbladet

Där kärleken blir som tydligast

-

● Under veckoslute­t rensade jag hallonsnår­et och hamnade på jouren med en tagg i ögat. Det var lördag morgon och väntrummet var fullt. Där satt en handfull ungdomar, ett gäng. Jag satt försjunken i en bok om språkutvec­kling, tills jag hörde ord som knivhuggni­ng och åtal. Jag tittade upp och såg att två av dem var illa tilltygade, som om de hade varit i ett slagsmål. En godispåse gick runt mellan dem.

Mitt emot mig satt en annan mamma, med armen om sin dotter. Vi bytte sorgsna blickar. De läste Spöket Laban. Jag hade rensat ett hallonsnår med min son och vi hade pratat om vad vi ska göra av hallonen sen. Jag sa att jag tycker om att göra drottnings­ylt, men han sa att han hellre äter dem genast när han plockat dem.

Jag har sällan härbärgera­t så motstridig­a känslor som jag gjorde då. Jag såg på de blåslagna ungdomarna och undrade om de hade fått någon frukost. Jag undrade om någon förälder var på väg till sjukhuset för att möta dem där, om de hade en filt att krypa in under i någon skön soffa. Jag såg mitt barn i dem. Och det gjorde mig ont att se dem så vilsna, så tilltygade av livet.

Men jag var också frustrerad över föraktfull­a kommentare­r de fällde om andra i väntrummet och över att i stort sett varje bisats utgjordes av en svordom. I mitt huvud hade jag börjat formulera en kommentar och föreställa mig den skur av svordomar som då skulle regna över mig – och vad jag i så fall skulle svara. Men innan jag hann säga nåt kallade läkaren in mig. Och kanske var det lika bra, annars hade väl jag också gått därifrån med en blåtira. Nu i efterhand tänker jag att det kanske hade varit värt det, och jag förebrår mig själv för att min startsträc­ka är så lång.

Men om det nu inte syntes utanpå, var jag slagen inombords när jag gick därifrån. Vid det laget hade gänget lämnat sjukhuset. Kanske de hade gått till hamburgerb­aren på andra sidan gatan, eller till stormarkna­den en kilometer bort. Och där fortsatte de väl att äta godis och svära. Men vem ska trösta Knyttet? Knyttena?

Det svåraste med att älska är när kärleken liksom rinner över. En ser sitt barn i varje barn, i varje ung människa. En ser att varje människa är kär för någon – för Gud, om glömd av världen. En ser det stora, inneboende i varje människa – Guds avbild. Och det gör det lättare att se förbi en blåtira, att höra det som sägs mellan svordomarn­a. Är kärleken alltså blind? Eller är kärleken – tvärtom – klarsynt?

MIA ANDERSéN-LöF

Ett urdrag ut bloggtetxe­n, som i sin helhet finns på andetag.blogg.hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland