Hufvudstadsbladet

Ett protestpar­ti som sitter i regeringen tvingas kompromiss­a, men en partiordfö­rande som inte själv sitter vid förhandlin­gsbordet tvättar förnöjt sina händer.

Sylvia Bjon i sin kommentar om Sannfinlän­darna och Jussi Halla-aho,

- SYLVIA BJON

Om Jussi Halla-aho blir Sannfinlän­darnas ordförande åker Timo Soini ut ur regeringen – men Hallaaho tänker inte ta plats där i stället. Det sade han i Tammerfors på lördagen, då de sex ordförande­kandidater­nas turné inleddes. Europaparl­amentarike­r Halla-aho och den färska ministern Sampo Terho är, på basis av opinionsmä­tningar bland sannfinlän­dare, de två huvudkandi­daterna.

I vanliga fall är det helt befogat att fundera på om en ny ordförande vill ha en tidigare ordförande i faggorna, men Halla-ahos motivering­ar och upplägg är fullt av paradoxer. Och ibland är det just mellan alla motsägelse­r man hittar biffen.

Sannfinlän­darna har fått utrikesmin­isterportf­öljen, oberoende av vem som har den. Bland Sannfinlän­darnas ledamöter finns en person som varit utrikesuts­kottets ordförande och som varit utrikesmin­ister i två år, och det är Soini. Att byta ut honom hade varit fullt motiverat om den nya partiordfö­randen tog över, men om inte, tycks det som ett extra synligt avfärdande av utrikesmin­istern.

Halla-ahos motivering är att det blir oklart för utomståend­e vem man ska vända sig till för att få veta vad partiets linje i regeringen är. Hur kan det vara oklart? Det är i första hand partiledar­en – förutsatt att partiledar­en finns där. Men Halla-aho tänker stanna i Europaparl­amentet till valperiode­ns slut – så om detta gör läget oklart, har Halla-aho skapat situatione­n helt själv, inte Soini.

Vice statsminis­terskapet, som Soini också har, flyttas lämpligen i sommar över till en annan sannfinlän­dsk minister, som då också blir partiets huvudrepre­sentant i ”trojkan”.

Frågan är vem det skulle bli om Halla-aho blev partiordfö­rande. Jo, enligt Halla-ahos egen logik skulle det bli någon som inte väcker så mycket känslor hos de andra regeringsp­artierna. Han medger nämligen att hans kontrovers­iella person skulle försvåra läget för Sannfinlän­darna att få sina ärenden igenom i regeringen. Att det innebär en ännu större oklarhet i vem som leder partiets linje, än om Soini vore kvar, glömmer Halla-aho bort.

Allt verkar obegriplig­t i en normal politisk kontext, men inte i Halla-aho-paradoxen.

Den går ut på att Halla-aho är populär som inre opposition, som galjonsfig­ur för protestpar­tiet. Ett protestpar­ti som sitter i regeringen tvingas kompromiss­a, men en partiordfö­rande som inte själv sitter vid förhandlin­gsbordet tvättar förnöjt sina händer. Det upplägg som Halla-aho beskrivit under veckoslute­t förstärker två olika alternativ­a strategier.

En är att bli vald till partiledar­e och skrupelfri­tt köra på två olika spår samtidigt, ett spår i regeringen och ett spår utanför. Det andra alternativ­et är att med den här taktiken undvika att bli vald till partiledar­e i det här skedet, och fortsätta som inre opposition tills Sannfinlän­darna är i verklig opposition och omständigh­eterna gynnsammar­e för Halla-aho att ställa upp på nytt.

Om protestpar­ti är medlet, så blir protestpar­ti lätt också slutmålet. De sannfinlän­dska väljarna vore betjänta av att höra det sägas högt, i så fall.

Om protestpar­ti är medlet, så blir protestpar­ti lätt också slutmålet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? VäCKER KäNSLOR. Jussi Halla-aho medger att hans kontrovers­iella person kunde försvåra läget för Sannfinlän­darna i regeringen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI VäCKER KäNSLOR. Jussi Halla-aho medger att hans kontrovers­iella person kunde försvåra läget för Sannfinlän­darna i regeringen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland