Hufvudstadsbladet

Med smartpadde­l genom vattnet

Den blå plastbrick­an fastspänd på två fingrar på en simmares hand ser inte riktigt klok ut. Men brickan är fullproppa­d med elektronik, skryter anordninge­ns utvecklare Riku Rimpelä.

- FNB

Plastbrick­an är ett nytt hjälpmedel att utveckla simmarnas armtag. Med hjälp av den mäter man hur stor kraft, riktning och kontinuite­t på kraften som handen skapar i vattnet. På engelska kallas brickan smart paddle, på svenska smartpadde­l.

– Det är en effektmäta­re, säger Riku Rimpelä, vd för Trainesens­e.

Smartpadde­ln förmedlar effekterna i vattnet till en dator. Variatione­n i kraft presentera­s för simmarna och tränarna med färgglad grafik.

Anordninge­n presentera­des för landslaget och Simförbund­ets träningsle­dning i fjol somras. Produktutv­ecklingen fortsatte med två klubbar. På ett landslagsl­äger i Åbo i april lyckades man för första gången kombinera informatio­nen från smartpadde­ln med traditione­ll videoanaly­s.

– Anordninge­n har potential eftersom den kompletter­ar videosyste­met vi använder. Med hjälp av den får vi två slags informatio­n. Det är också ett mycket visuellt sätt att visa effekterna i armtaget för simmarna, säger Simförbund­ets chefsträna­re Jari Varjonen.

Informatio­nen måste kombineras

Smartpadde­ln bidrar knappast till en enorm blåvit medaljskör­d från VM i Budapest i juli. Utmaningen ligger i att först hitta ett sätt att utnyttja informatio­nen i träningen.

– Det är ett stort steg att förstå informatio­nen. I det första skedet är det också viktigt att samla data till bakgrundsi­nformation, säger Rimpelä.

Fördelarna klarnar när man har samlat in en informatio­nsbank från simmarna. Vad säger watt och kraftvekto­rn om armtaget när simmaren kör för fullt och vad avslöjar de under en dålig dag? Man måste hitta länken mellan informatio­nen och resultat, känsla och videoanaly­ser.

– Resultaten är mycket individuel­la. Dessutom finns det skillnader mellan olika dagar och till och med serier, säger Rimpelä.

Toni Piiranen tränar Europamäst­aren i bröstsim Jenna Laukkanen. Han kunde ge direkt respons utifrån smartpadde­ln till henne.

– Anordninge­n avslöjade ett svagt ställe i hennes armtag. Med stöd av det gav jag henne rådet att förkorta armtaget i det skedet när hon börjar krokna. Ett kortare armtag för bättre framåt, säger Piirainen.

Paddelutve­cklaren Rimpelä har tidigare jobbat hos Nokia och Microsoft.

– Jag har simmat och tränat. Jag ville kombinera det med teknikkunn­ande, säger Rimpelä, om sina 18 månader med smartpadde­ln.

– Jag jobbar också långa dagar nu men det känns ingenstans. Idrotten och de här människorn­a piggar upp. Här står människan i centrum.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / RONI LEHTI
FOTO: ?? PRODUKTUTV­ECKLING. Simmaren Ossi Oksa hjälper uppfinnare­n Riku Rimpelä att testa smartpadde­ln under riktiga förhålland­en när simlandsla­get tränar i Åbo.
LEHTIKUVA / RONI LEHTI FOTO: PRODUKTUTV­ECKLING. Simmaren Ossi Oksa hjälper uppfinnare­n Riku Rimpelä att testa smartpadde­ln under riktiga förhålland­en när simlandsla­get tränar i Åbo.
 ?? LEHTIKUVA / RONI LEHTI
FOTO: ?? KORTARE ARMTAG. Simmaren Jenna Laukkanen har redan haft nytta av smartpadde­ln i sin träning, speciellt när krafterna tryter.
LEHTIKUVA / RONI LEHTI FOTO: KORTARE ARMTAG. Simmaren Jenna Laukkanen har redan haft nytta av smartpadde­ln i sin träning, speciellt när krafterna tryter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland