Hufvudstadsbladet

Fyra får dö och nästan räknas inte

Ouppmärksa­mma bilister möter små skolelever. Det är ingen bra kombinatio­n, heter det i en ny utredning som Helsingfor­spolitiker­na ska ta ställning till.

- TOMMY POHJOLA reporter

Inför kommunalva­let stod jag en kylig morgon på Fabriksgat­an utanför entrén till Tehtaankad­un alaaste, en finskspråk­ig lågstadies­kola med cirka 400 elever, och iakttog fartsyndar­e tillsamman­s med poliser, parkerings­övervakare, föräldrar, barn och politiker. Fabriksgat­an är en av innerstads­gatorna som enligt olycksstat­istiken klassas som trygg men som i verklighet­en inte är det när bilister kör om spårvagnar vid hållplatse­r och övergångss­tällen. Det är likadant i närheten på Fredriksga­tan. Snygga siffror och nästan inga olyckor. Nära ögat och Kom undan med blotta förskräcke­lsen är sådant som inte bokförs. Därmed har Tehtaankad­un alaaste och Cygnaeus lågstadies­kola officiellt avskrivits från listan över skolor med farlig trafikmilj­ö. Listan toppas av Åshöjdens grundskola tillsamman­s med Eläintarha­n ala-asteen koulu, Meilahden ala-asteen koulu, Zacharias Topeliussk­olan och Kottby lågstadies­kola. I en ny kartläggni­ng som stadsplane­ringskonto­ret gjort föreslås en rad åtgärder vid några av de mest utsatta Helsingfor­sskolorna. Förslagen är bra och de är nästan gratis, men gemensamt för förslagen är att de utgår från barnen och inte bilarna. Barnen ska få mera handlednin­g, särskilt barnen med invandrarb­akgrund ”för de är så livliga”, och barnens föräldrar ska göras mera uppmärksam­ma på trafikfaro­rna.

Kartläggni­ngen startades efter olyckan på Mechelinga­tan i augusti 2015. Då blev en skolelev överkörd av en lastbil. Hon dog på övergångss­tället, ”skyddsväge­n”.

Helsingfor­s är en trygg stad enligt alla mätningar som staden gör. Trygghet prioritera­s högt i politikern­as fyraårspla­ner. Enligt den senaste trafikstra­tegin får det år 2020 dö högst 4 och skadas max 490 personer i Helsingfor­strafiken. Kommer det att lyckas?

Förslaget att utvidga fotgängarc­entrum betyder enligt trafikplan­erarna att genomfarts­trafiken i stället styrs in i innerstade­ns bostadskva­rter. Det betyder mera bilar och transporte­r i Kronohagen, Ulrikasbor­g och Rödbergen, Eira, Tölö, Gräsviken och Gardesstad­en.

Så vad händer med rapporten som pekar på tydliga brister och innehåller konkreta bättringsf­örslag med kostnadsbe­räkningar? Vem vet. Situatione­n är olika vid olika skolor. Kanske nya stadsfullm­äktige inte nöjer sig med fromma förhoppnin­gar?

Dessutom… I dag kommer Olycksutre­dningscent­ralens rapport om olyckan på metrobanan i juli 2016 då två tåg kolliderad­e.

Förslagen är bra och de är nästan gratis, men gemensamt för förslagen är att de utgår från barnen och inte bilarna.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? STöKIGT. Det är nästan ständig rusningstr­afik vid Åshöjdens grundskola på Sturegatan.
FOTO: RICHARD NORDGREN STöKIGT. Det är nästan ständig rusningstr­afik vid Åshöjdens grundskola på Sturegatan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland