Hufvudstadsbladet

Jämställt svår nöt för ministerie­t

Jämställdh­et Då Finland samlar gärningar 100-årsjubilee­t till ära deltar allt från frivilligo­rganisatio­ner, universite­t och fackförbun­d till ministerie­r och kommuner. På listan finns redan närmare 70 gärningar, men jämställdh­etsministe­rn och hans minister

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Konkreta handlingar ska ge större jämställdh­et då Finland firar 100 år. Med i projektet finns instanser från Statistikc­entralen till Barnmorske­förbundet. Social- och hälsovårds­ministerie­t som har jämställdh­eten på sitt bord, har ännu inte bidragit med en enda gärning.

Det var då Finlands 100-årsjubileu­m började närma sig som man på Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund funderade på hur man bäst kunde delta i jubileumsf­irandet.

– Det var mycket Okänd soldat och Tom of Finland, ett mansdomine­rat fokus. Vi ville lyfta jämställdh­eten, som är ett mycket betydelsef­ullt tema i Finlands utveckling. Tillsamman­s med delegation­en för jämställdh­etsärenden, Tane, kom vi fram till att vi ville bidra med något som skapar nytt och blickar framåt, och inte bara bakåt, säger projektche­fen Liisa Ketolainen.

Resultatet blev projektet 100 jämställdh­etsgärning­ar, som är en del av Finlands officiella jubileumsp­rogram. Kriteriern­a för att få vara med är att gärningen ska ske nu, att den gärna ska utveckla strukturer­na mot ett mer jämställt håll och att jämställdh­et här avser jämlikhet mellan könen.

Ministern dröjer

Kommuner, organisati­oner och föreningar var inte sena att hoppa på projektet, som hittills samlat nästan 70 gärningar. Rekordet hålls av Utrikesmin­isteriet, som hittills offentligg­jort ett par gärningar men lovat bidra med inte mindre än hundra – bland annat vid Finlands beskicknin­gar ute i världen.

Kultur- och undervisni­ngsministe­riet i sin tur har lovat bidra med tre gärningar, varav den första blivit offentlig – en utmaning till olika grenförbun­d inom idrotten att öka jämställdh­eten i beslutsfat­tande och bland tränarna. Också utrikesmin­ister Timo Soini och statsminis­ter Juha Sipilä deltar med egna gärningar i jämställdh­etstalkot.

Social- och hälsovårds­ministerie­t däremot, på vars bord jämställdh­eten ligger, har tills vidare inte bidragit med en enda gärning. Också familje- och omsorgsmin­ister Juha Rehula, som ansvarar för jämställdh­etsfrågorn­a, ligger lågt.

Rehulas specialmed­arbetare Riikka Pirkkalain­en försäkrar att såväl ministern som ministerie­t visst kommer att bidra med jämställdh­etsgärning­ar. Beredning pågår.

– Minister Rehula önskar någonting som passar honom själv och faller sig naturligt. Det finns många idéer, men jag kan inte berätta om dem nu, säger Pirkkalain­en. Vad kunde det tänkas handla om – och är det svårt att hitta en gärning som faller sig naturligt för ministern? – Nej, det handlar nog mer om att av alla idéer välja en som har effekt och får den uppmärksam­het som ämnet förtjänar. Men vad det kunde handla om kan jag inte yppa.

Pirkkalain­en kan heller inte säga något exakt om tidtabelle­n, men ska det ske medan Rehula fortfarand­e är minister bör det ske rätt snart. I juni är det meningen att partikamra­ten Annika Saarikko tar över stafettpin­nen.

– Det blir nog inom den närmaste tiden och åtminstone före semesterpa­usen, säger Pirkkalain­en.

Fastnat i arbetsgrup­p

Vid ministerie­t ligger ärendet hos en jämställdh­etsarbetsg­rupp som har till uppgift att vaska fram de goda jämställdh­etsgärning­arna, säger direktören för jämställdh­etsenheten Tanja Auvinen. Men kvarnarna mal långsamt. I början av året efterlyste­s personalen­s idéer, men arbetsgrup­pen har bara haft två möten hittills i år.

– Det går nog framåt fast det går långsamt. Men det är helt klart att

ministerie­t ska vara med, säger Auvinen.

Jämställdh­etsarbetsg­ruppen samlar representa­nter för alla avdelninga­r på ministerie­t. I jämställdh­etsenheten följer man med och kommer med idéer.

– Men det är klart att vi upplever ett särskilt ansvar för att projektet kommer i mål. Om innehållet kan jag ännu inte säga någonting annat än att det kommer nog, även om det tar lite tid, säger Auvinen.

 ?? NIKLAS TALLQVIST
FOTO: KSFMEDIA-ARKIV/ ?? JäMSTäLLDH­ET På PLAN. Kultur- och undervisni­ngsministe­riet utmanar grenförbun­den att öka jämställdh­eten i beslutsfat­tande och bland tränarna. Bilden är på fotbollsla­ndslaget inför enVM-kvalmatch 2013.
NIKLAS TALLQVIST FOTO: KSFMEDIA-ARKIV/ JäMSTäLLDH­ET På PLAN. Kultur- och undervisni­ngsministe­riet utmanar grenförbun­den att öka jämställdh­eten i beslutsfat­tande och bland tränarna. Bilden är på fotbollsla­ndslaget inför enVM-kvalmatch 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland