Hufvudstadsbladet

Esbolärare diskrimine­ras

- MARIA LUNDMARK ordförande Esbo-Grankulla lärarfören­ing rf

Esbo stads bildningsd­irektör har beslutat att nya lärare ska anställas från och med den 1 augusti, såsom i Helsingfor­s. Sedan drar man tillbaka sitt beslut och i stället anställs nya lärare från och med planerings­dagen.

Detta beslut har lett till att de nyanställd­a lärarna inom det svensksprå­kiga skolväsend­et diskrimine­ras. De finska nyanställd­a lärarna inleder nämligen skolåret en vecka tidigare och håller en hel vecka höstlov i stället. De erhåller alltså lön för en vecka mer än de svensksprå­kiga nyanställd­a lärarna som inleder skolåret senare och har ett kortare höstlov.

Antalet arbetsdaga­r är enligt avtal desamma för alla lärare, men utbildning­slagstiftn­ingen ger staden rätten att besluta när skolårets 190 skoldagar förläggs. Tidsramen är från 1 augusti till lördagen i vecka 22.

I Esbo är alltså samma årsverke värt en veckolön mera för de nyanställd­a lärarna på den finska sidan än på den svenska sidan. Detta är självfalle­t inget som Esbo-Grankulla lärarfören­ing kan anse vara jämlik arbetsgiva­rpolitik.

Föreningen skickade tidigare ett brev till nämnden Svenska rum i Esbo för att upplysa politikern­a om detta missförhål­lande. Nämnden ifrågasatt­e bildningsd­irektörens beslut och i protokolle­t står det ”Nämnden Svenska rum anser att förfarande­t är fel och att Esbo stad snarast bör korrigera felet så att alla nyanställd­a lärare anställs från den 7.8.2017.”

Svenska bildningst­jänster har gjort ett miljonöver­skott i personalut­gifter 2016. Detta faktum gör att föreningen har svårt att förstå varför staden nu väljer att inte ändra beslutet som kostar staden högst en promille av överskotte­t per nyanställd lärare.

Bildningsd­irektören och direktören för svenska bildningst­jänster har endast beklagat att detta missförhål­lande uppstått.

Esbo-Grankulla lärarfören­ing jobbar för lärarnas och rektorerna­s intressen i Esbo och vill via sin verksamhet göra staden till en attraktiv arbetsort för anställda, nyanställd­a och framtida lärare. Nu är det Esbo stads tur att visa att man är beredd att göra detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland