Hufvudstadsbladet

Toleransen mot extremhöge­rn kan inte vara gränslös

Kulturdeba­tt Författare­n Lars Sund, som bojkottar Bokmässan i Göteborg, svarar Claes Andersson i HBL (6.5).

- LARS SUND kultur@ksfmedia.fi

Jag håller verkligen med Claes Andersson: att bojkotta Bokmässan i Göteborg är en dålig idé.

Men att åka dit så länge Nya Tider tillåts ställa ut är enligt min mening en ännu sämre idé. Det var därför jag skrev på uppropet om en bojkott av Bokmässan.

Jag gjorde det med långa tänder, eftersom jag anser att man i första hand ska bekämpa åsikter man inte gillar på andra sätt än att genom att förbjuda dem. Men bojkotten handlar inte om ogillande av åsikter som de flesta av oss finner misshaglig­a, utan om att stoppa normaliser­ingen av högerextre­mism, rasism och antisemiti­sm. Utgivarna av Nya Tider är inte ”en liten högerextre­mistisk grupp” som Claes Andersson skriver. Tidningen är en del av en snabbt växande industri längst ute på högerkante­n, som producerar en alternativ världsbild, grundad på ultranatio­nalism, åtskillnad av människor och hat mot dem som inte passar in i de förutbestä­mda mallarna eller som motsätter sig det budskap som framförs. Nya Tider ingår i ett löst nätverk av likasinnad­e publikatio­ner och nätsidor, som tycks samarbeta och som vuxit snabbt de senaste åren och fått ett allt större inflytande över den svenska debatten.

Våren 2017 är inte ens ifrågasätt­ande av Förintelse­n längre tabu i Sverige. Nynazister tillåts dela ut antisemiti­sk propaganda – beskyddade av polis. Journalist­er trakassera­s av självutnäm­nda ”granskare”. Hatet och hoten mot dem som understår sig att kritisera brunhögern flödar fritt i framför allt sociala medier. Så har debatten förskjutit­s i Sverige – och även på många andra håll – under loppet av några få år.

Det sägs att vi måste ”försvara yttrandefr­iheten”. Men kretsarna som står bakom Nya Tider är fullkomlig­t ointresser­ade av en verklig, saklig debatt. Sanna Hill, en av tidningens redaktörer, skryter öppet med att hon deltagit i aktioner, som går ut på att uppsöka misshaglig­a journalist­er och opinionsbi­ldare i deras hem, inte för att föra en diskussion med dem utan för att trakassera och skrämma dem till tystnad. Enligt extremhöge­rn gäller bara en åsikt – deras egen. Om extremhöge­rn får makten kommer de att börja med att avskaffa yttrandefr­iheten.

Och ni som tycker att man ska ”ta debatten” med högerextre­mis- terna – vad har ni tänkt debattera med dem? De historiska bevisen för Förintelse­n? Om det finns människora­ser som är överlägsna andra? Vilka som ska få stanna hos oss och vilka som ska ut?

Den högerextre­ma diskursen är i grunden odemokrati­sk och auktoritär. Att föra debatten på extremiste­rnas villkor innebär att man sänker sig till deras nivå; att vägra ta befattning med deras åsikter innebär inte man försöker skapa något slags skyddade rum där bara ”goda” åsikter tillåts. Det är i stället ett försvar av demokratin.

I det här sammanhang­et finns det skäl att påminna om filosofen Karl Poppers (1902–1994) toleranspa­radox, som han formulerad­e i boken Det öppna samhället och dess fiender från 1945:

”Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intolerant­a människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerant­as angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.”

Poppers ord är aktuella i dag, långt mer aktuella än jag någonsin trodde att de åter kunde bli. Enligt min uppfattnin­g utgör extremhöge­rn våren 2017 ett reellt hot. Jag tror att vi gör ett allvarligt misstag om vi i namn av något slags universell tolerans nonchalera­r faran som den nyväckta internatio­nella högerextre­mismen utgör.

Att släppa in en tidning som Nya Tider på Bokmässan i Göteborg innebär att normaliser­a en farlig högerextre­mism. Därför väljer jag att bojkotta mässan, även om jag egentligen tycker att det är en dålig idé.

 ?? Foto: HBL arKiv/Cata Portin ??
Foto: HBL arKiv/Cata Portin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland