Hufvudstadsbladet

Eurovision blev envig mellan grannar

Eurovision Song Contest Formellt ska Eurovision­en enbart handla om musik. I praktiken handlar Eurovision­en nästan alltid om både musik och politik, inte minst i år då storgrälet mellan värdlandet Ukraina och Ryssland ledde till att Ryssland varken deltar

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I kväll skulle den ryska artisten Julija Samojlova ha uppträtt i Eurovision-semifinale­n. Men Ryssland drog tillbaka sin medverkan i Eurovision i Kiev helt och hållet efter att Samojlova hade fått inreseförb­ud till Ukraina. Årets Eurovision är mer politisk än någonsin och antalet ryska fans som vågar komma till Kiev har rasat. De ryska fans som HBL har talat med trivs dock utmärkt i den ukrainska huvudstade­n och är glada att de vågade åka.

KIEV – När jag först kom till Kiev försökte jag dölja min fanackredi­tering. Där står ju att jag är från Ryssland och jag trodde att det kunde väcka reaktioner. Men det har inte skett. Alla är trevliga och välkomnand­e, säger Kirill Perepelkin.

Vi träffar honom på Majdantorg­et i centrala Kiev, symbolen för den ukrainska frihetskam­pen. Kiev stad har ställt upp Eurovision­sloggan mitt på torget och folk fotografer­ar sig invid den ukrainska flaggan formad som ett hjärta. Stämningen är glad och festlig, trots det iskalla majvädret.

Mitt emot Majdan hänger en gigantisk duk över en husfasad, föreställa­nde en bild av en kedja som brister. Över duken står skrivet med jättebokst­äver ”Frihet är vår religion” på engelska och ukrainska. Byggnaden kallas fackföreni­ngshuset och härjades svårt av en eldsvåda under demonstrat­ionerna på Majdan i februari 2014. Nu har huset renoverats. Att just det här budskapet har hängts över fasaden inför Eurovision­en är ingen tillfällig­het.

Det sägs att Eurovision­en ska vara opolitisk. Men för Ukraina, ett land i krig, är möjlighete­n att vara opolitisk i praktiken en lyx.

”Det är kul att vara här”

Till Eurovision­en brukar det varje år anlända en stor och synlig delegation från Ryssland. Nu får man med ljus och lykta leta efter ryska deltagare trots att Ukraina är Rysslands grannland och det språk man fortfarand­e oftast hör talas i Kiev är ryska.

Sedan Ryssland annekterad­e Krimhalvön 2014 har relationer­na mellan länderna varit usla. Att Ryssland stöder separatist­erna i Donetsk och Luhansk både ekonomiskt och militärt har väckt stor bitterhet i Ukraina. Det var med andra ord mer än väntat att någon form av urladdning skulle ske inför årets Eurovision.

– Hemma i Saransk avrådde mig alla från att åka till Kiev. Min familj, mina vänner, lärarna på institutet ... ingen tyckte att det var en bra idé, konstatera­r den 21-årige Kirill Perepelkin, som till vardags studerar historia och juridik på universite­tet i Saransk.

Han är ändå inte förvånad över att ha blivit väl mottagen i Kiev.

– Det finns inget att vara rädd för. Jag visste hela tiden att relationer­na mellan ryssar och ukrainare inte är som de verkar på tv. Det är kul att vara här, trots att vi inte är många ryska fans. Själv har jag träffat åtta personer. I Stockholm i fjol var vi över hundra.

Sanktioner möjliga

Kirill Perepelkin och hans lilla skara har ingen egen artist att heja på i kvällens semifinal, då det var meningen att Julija Samojlova skulle stå på scen för Ryssland. Samojlova är portad från att resa in i Ukraina eftersom hon deltog i en konsert på det ockuperade Krimhalvön i fjol. Formellt har hon brutit mot lagen eftersom hon reste in till Krim från Ryssland.

Samojlova är ingen särskilt känd artist i Ryssland och hon nominerade­s utan uttagning, i en sluten process som leddes av statliga Kanal 1. Att hon sitter i rullstol har fått många att dra slutsatsen att valet handlade om att samla sympatier. I Ukraina är många övertygade om att Samojolova dessutom valdes för att hon hade uppträtt på Krim, vilket gjorde att Ukraina var tvunget att förvägra henne inresetill­stånd.

Både Ryssland och Ukraina kan råka ut för sanktioner från EBU efter årets Eurovision. Ukraina för att man inte lät Samojlova delta och Ryssland för att man har bojkottat ledningsmö­ten med obligatori­sk närvaro för alla medlemslän­der.

Kirill Perepelkin anser att skandalen egentligen är ett resultat av att varken Ryssland eller Ukraina hade någon lust att se en rysk artist uppträda i Kiev.

– Samojlova är en svag sångerska och låten är dålig. Vi har ju alltid varit final och skickat våra bästa artister, varför skulle vi skicka en sångare som ingen har hört talas om? Jag är helt övertygad om att de ville ha en artist som ingen skulle våga bua ut. Att hon hade besökt Krim tror jag däremot att Kanal 1 inte ens kände till, det var ju på en liten obetydlig konsert med några tusen i publiken och hon var bara en av många som uppträdde där. Men Ukraina ville inte heller ha henne hit och därför passade det dem bra att hon hade varit på Krim. Varken Ryssland eller Ukraina ville egentligen ha någon rysk artist, det är min uppfattnin­g. Det hade varit bättre om Ryssland hade dragit sig ur från början, säger Kirill Perepelkin.

Förhörd vid gränsen

En av de mest kända personerna i de ryska Eurovision­skretsarna är Andrej Michejev, eller Andy som han föredrar att kalla sig. Han ansvarar för Eurovision­snyhetssaj­ten esckaz.com, den största tvåspråkig­a sajten på både ryska och engelska. Michejev är en respektera­d veteran i Eurovision­ssammanhan­g och tar den aktuella skandalen med jämnmod.

– Jag anser inte att Eurovision­en ska vara fri från politik. Det har alltid funnits politik i Eurovision­en, något annat är inte möjligt. Titta

på●Armenien●och●Azerbajdzj­an,●till● exempel.●Samojlova●är●en●annan●fråga,●det●handlar●om●ukrainsk●lagstiftni­ng.●Eurovision­ens●främsta●uppgift● är●ändå●att●bygga●broar.●Ryssland● borde●bara●ha●sänt●en●annan●deltagare,●det●skulle●ha●funnits●många● andra●artister,●på●hög●nivå●dessutom,●säger●Michejev.

Själv● förhördes● Andy● Michejev●i●flera●timmar●på●gränsen●då● han●reste●in●i●Ukraina.●I●synnerhet● unga●ryska●män●kontroller­as●extra●noga●av●det●ukrainska●gränsväsen­det,●●eftersom●många●ryska●frivilliga●i kriget●har●deltagit●i●kriget● i●Donbass.●

–●Jag●vet●en●hel●del●ryska●fans● som●lät●bli●att●komma●till●Kiev●eftersom●de●inte●ville●bli●deporterad­e●på●flygplatse­n.●Själv●förhördes● jag●i●över●en●timme●–●men●de●släppte●i●alla●fall●in●mig●i●landet●och●det● är● huvudsaken.● Jag● älskar● Kiev,● jag●har●en●massa●vänner●här.●Några●negativa●reaktioner●har●jag●inte●stött●på.●Många●fler●ryska●fans● ●borde●ha●kommit,●det●är●synd●att● de●●missade●den●här●möjlighete­n● att●●festa●och umgås.

Ny rysk favorit represente­rar Bulgarien

I●frånvaro●av●Samojlova●har●en●ny● rysk●favorit●seglat●upp●–●den●17-åriga● bulgariska●artisten●Kristian Kostov.● Hans●pappa●är●bulgar●och●mamma● från●Kazakstan,●själv●har●han●ryskt● medborgars­kap●och●är●född●och●uppvuxen●i●Moskva.●Den●ryska●pressen,● bland●annat●kvällstidn­ingarna●Moskovskij●Komsomolet­s●och●Komsomolsk­aja●Pravda,●skriver●i●flera●reportage●om●hur●Kostov●har●deltagit● i●ryska●talangtävl­ingar,●coachats●av● Dima Bilan●(som●vann●Eurovision­en● 2005)●och●på●det●hela●taget●kan●betraktas●som●en●rysk●artist.●

Kostov●är●i●elden●i●kvällens●semifinal.●Men●Kirill●Perepelkin●tillhör●inte●Kostov-fansen.●Han●har●i●stället●bestämt●sig●för●att●heja●på●den●portugisis­ka●storfavori­ten●Salvador Sobral.

–●Det●här●är●framför●allt●en●fest●och● en●upplevelse●och●det●är●därför●jag●är● här.●Det●hela●kommer●att●lugna●ner● sig.●Nästa●år●är●Ryssland●med●igen.

 ??  ?? KIRILL PEREPELKIN. ”Jag visste hela tiden att relationer­na mellan ryssar och ukrainare inte är som de verkar på tv. Det är kul att vara här, trots att vi inte är många ryska fans.”
KIRILL PEREPELKIN. ”Jag visste hela tiden att relationer­na mellan ryssar och ukrainare inte är som de verkar på tv. Det är kul att vara här, trots att vi inte är många ryska fans.”
 ?? FOTO: EPA/SERGEY DOLZHENKO ?? NY RYSK FAVORIT. Kristian Kostovs pappa är bulgar och mamma från Kazakstan, han har ryskt medborgars­kap, är född och uppvuxen i Moskva – och represente­rar Bulgarien.
FOTO: EPA/SERGEY DOLZHENKO NY RYSK FAVORIT. Kristian Kostovs pappa är bulgar och mamma från Kazakstan, han har ryskt medborgars­kap, är född och uppvuxen i Moskva – och represente­rar Bulgarien.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAUREN ??
FOTO: ANNA-LENA LAUREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland