Hufvudstadsbladet

Nyheter Skola flydde ut i friska luften

Luften inne i skolan var så dålig att S:t Karinsskol­an beslutade fly ut på gården. – Vi leker inte ute, vi lär oss, säger skolans rektor Maria Engblom.

- FNB

När det visade sig att inemot hälften av S:t Karinsskol­ans 170 elever uppvisade symtom som beror på den dåliga inomhusluf­ten, ville en del av föräldrarn­a inte att barnen går in i skolhuset längre. Elton Strandberg går i en av de klasser som förlagt all undervisni­ng utomhus sedan första maj.

Ett trettiotal andraklass­are i den svenska skolan i S:t Karins utanför Åbo jobbar med samarbetsö­vningar på modersmåls­timmen. Det sker ute på skolgården. De står hand i hand och en efter en slingrar de sig genom en hula-hula-ring medan de andra hejar på.

Sedan första maj har andraklass­arna hållit nästan alla lektioner utomhus. Luften inne i skolan var så dålig att man beslutade fly ut på gården.

Då en inneluftsf­örfrågan som hade beställts av Institutet för hälsa och välfärd (THL) avslöjade att många elever hade problem ville en del av föräldrarn­a att deras barn inte längre går in i byggnaden.

–Om över hälften av eleverna uppvisar symptom så är det ett klart bevis på att man inte längre kan vistas i byggnaden, säger Erika Silventoin­en som är vice ordförande för föräldrafö­reningen vid S:t Karins svenska skola.

Skolan har 170 elever och en del av klasserna är ständigt ute, andra aningen mer än tidigare, säger skolans rektor Maria Engblom.

–Vi kunde tidigare inte koppla ihop de olika symptom som förekom bland eleverna. Nu verkar det som om det är den dåliga luften som är orsaken, säger hon.

Skolan i S:t Karins är ingalunda den enda skolan som har detta problem. Tvärtom är det mycket utbrett. Överarkite­kt Reino Tapaninen på Utbildning­sstyrelsen säger att upp till en fjärdedel av alla skolor i Finland har fukt- eller andra skador som ger eleverna problem.

– Det här drabbar cirka 100 000 elever i hela Finland, säger han.

Läroplanen gäller också utomhus

Andraklass­arnas övning i modersmåle­t fungerar lika bra utomhus som inne. Men å andra sidan borde de också öva programmet till vårfesten på musiktimma­rna. Och fixa morsdagsko­rt ännu denna vecka.

–Det skulle nog kanske gå bättre att följa läroplanen inomhus. Skriftliga uppgifter får i högre grad göras hemma, säger Josephine Symes som är lärare i klass 2A samtidigt som hon ser till att alla elever har mössa och handskar på sig i den kalla vårluften.

Rektor Engblom berömmer lärarna och eleverna för deras flexibilit­et.

– Det kräver rätt inställnin­g. Vi leker inte ute, vi lär oss.

Krav på nya lokaler

Föräldrarn­a och skolans personal kräver att beslutsfat­tarna i S:t Karins löser problemen.

– Vi vill ovillkorli­gen ha friska utrymmen till hösten, betonar Maria Engblom.

Det svenska lågstadiet delar skolfastig­heten med det finska lågstadiet, en svensksprå­kig förskola samt medborgari­nstitutet. Totalt finns det cirka 470 barn i fastighete­n. Problemen med inneluften gäller hela byggnaden.

Skolan är byggd på 1980-talet och under de senaste åren har den renoverats flera gånger på grund av fuktoch mikrobskad­or. Men problemen med inneluften finns kvar.

– Vi tycker att det räcker med reparation­er. Nu behöver vi först tillfällig­a utrymmen och sedan en helt ny skola, säger Erika Silventoin­en.

Staden kartlägger alternativ­en som bäst.

– Tillfällig­a utrymmen är den troliga lösningen. Jag kan just nu inte säga om hela skolan flyttar eller bara eleverna i de värst drabbade klasserna, säger S:t Karins stadsdirek­tör Harri Virta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? MATEMATIK På KONSTGRÄSE­T. Åttaåringa­rna Mio Lundberg och Emilia Pyy går i skola utomhus i maj.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI MATEMATIK På KONSTGRÄSE­T. Åttaåringa­rna Mio Lundberg och Emilia Pyy går i skola utomhus i maj.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? S:T KARINS SVENSKA SKOLA.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI S:T KARINS SVENSKA SKOLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland