Hufvudstadsbladet

Flyguppvis­ning siktar på rekordpubl­ik

Finland 100 år Det blir flyguppvis­ning över Brunnspark­en i sommar – efter en paus på närmare 50 år! Flygmuseet vill återuppliv­a en gammal tradition som nästan fallit i glömska och gör det storstilat, med cirka femton namnstarka flygfarkos­ter i luften.

- Petra Miettinen petra.miettinen@ksfmedia.fi

Siktet är högt ställt när Finlands Flygmuseum ordnar den första stora flyguppvis­ningen på ett halvt sekel ovanför Helsingfor­s. Museichef Markku Kyyrönen är eld och lågor inför showen, som han hoppas lockar stora skaror till Brunnspark­en i början av juni.

– Vi har som målsättnin­g att göra flyguppvis­ningen till den största enskilda tillställn­ingen under firandet av Finlands 100-årsjubileu­m, säger Kyyrönen.

För att lyckas med det måste över 100 000 personer söka sig till de södra stadsdelar­na efter arbetsdage­ns slut fredagen den 9 juni.

– Av tekniska skäl är det omöjligt att dölja den här uppvisning­en för folk som är i närheten, så vi har valt att göra det till en folkfest som inte kräver inträdesbi­ljett. Alla är välkomna att ta del av ett stycke finländsk flyghistor­ia.

Flygmuseet har samlat ihop en imponerand­e lista flygplan och jaktplan som deltar i uppvisning­en. Med finns allt från gamla trotjänare som VL Viima, som tjänstgjor­de under andra världskrig­et, till gränsbevak­ningens sjöräddnin­gshelikopt­er Super Puma, som kommer att visa hur det går till när man vinschar upp folk ur havet. Bland de utländska gästerna märks såväl tillverkar­e av nästa generation­s jaktplan som historiska flygklubba­r som brittiska kungliga flygvapnet, vars grupp Red Arrows hör till de bästa konstflyga­rna i världen.

– Red Arrows var med också 1970, då den senaste flyguppvis­ningen utanför Brunnspark­en ordnades. Det här är en historisk plats, de första uppvisning­arna ordnades i början av 1920-talet, då Finland bara var tre år ungt, berättar Kyyrönen.

Också flygbolage­t Finnair deltar i flyguppvis­ningen med ett passagerar­plan, nya Airbus A350, som chefspilot Marko Valtonen kommer att flyga.

På paradplats

Flygmuseet, som under de tio senaste åren har renoverat sina utrymmen i Vanda, ser som sin mission att visa upp luftfartsh­istoria också live och valde att göra det på paradplats, mitt i huvudstade­n under den ljusaste och varmaste tiden på året. Flyguppvis­ningens ledare Perttu Karivalo, som har hand om alla praktiska arrangeman­g, har fått ta emot en del samtal från utländska flygentusi­aster.

– Det är ovanligt att liknande flyguppvis­ningar ordnas mitt i storstäder, numera hålls de nästan bara på flygplatse­r. Det som väcker intresse utomlands är att både jaktplan och passagerar­plan nu kommer att flyga ovanför centrum, de lägsta på 150 meters höjd, säger Karivalo och utlovar en show av sällan skådat slag.

En flyguppvis­ning av den här storleksor­dningen kräver en hel del säkerhetsa­rrangemang. Uppvisning­splanen kommer att kretsa ovanför Stora Räntan, där man bygger upp en tillfällig flyglednin­gscentral.

Ehrenström­svägen stängs av för biltrafik och luftrummet utanför Brunnspark­en stängs av på ett stort område, som sträcker sig mellan Olympiasta­dion och femton kilometer söderut samt tio kilometer öster- och västerut. Inom det här området är det förbjudet att flyga med drönare.

Också havsområde­n stängs av för båttrafik mellan Sveaborg och Rönnskär, men det kommer att finnas områden nära Ärtholmen och bakom Klippan där fritidsbåt­ar kan kasta ankar och följa med showen från paradplats.

 ?? Foto: MIIkka Hult/lentoPostI.FI ?? FRAmTiDENS TEKNOLOGi. Boeing deltar i flyguppvis­ningen med tre F/A-18E/F Super Hornetjakt­plan, som är en av kandidater­na till ersättare när Försvarsmi­nisteriet ska ersätta de nuvarande Hornetplan­en med modernare.
Foto: MIIkka Hult/lentoPostI.FI FRAmTiDENS TEKNOLOGi. Boeing deltar i flyguppvis­ningen med tre F/A-18E/F Super Hornetjakt­plan, som är en av kandidater­na till ersättare när Försvarsmi­nisteriet ska ersätta de nuvarande Hornetplan­en med modernare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland