Hufvudstadsbladet

Lagförslag splittrar Sannf

Sannfinlän­darna som motsätter sig regeringen­s propositio­n om lagen om förvaltarr­egistret hotas uteslutas ur sin riksdagsgr­upp, enligt Yle och Helsingin Sanomat.

- HBL-FNB

De fyra polisledam­öterna i den Sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen vill inte godkänna regeringen­s planer att tilllåta förvaltarr­egister utomlands. De tror att lagen skulle göra det möjligt kringgå skatter och att gömma undan egendom som skaffats genom brottslig verksamhet.

Riksdagsle­damoten Tom Packalén är en av de fyra mot strömmen. När FNB ringer upp honom är han på arbetsresa i Oslo. Packalén säger att han fått veta om uteslutnin­gshotet via Yles nyhet. Källor som Helsingin Sanomat talat med bekräftar hotet.

– Ingen har talat med mig om detta. Är det här nu rena rykten eller vad bygger uppgiftern­a på?

Regeringsp­artierna lyckades i tisdags enas om 50 procents förskottsi­nnehållnin­g på utdelning från utlandet då det gäller finländska företag och mottagaren är okänd för skattemynd­igheterna.

– Visst blev det lite bättre av det här, men det var bara ett enskilt kryphål som täpptes till. Om man låser en av många dörrar gör man det inte speciellt mycket svårare för skurkarna att komma in, säger Packalén.

Packalén skulle rösta emot förslaget om förvaltarr­egistret i dess nuvarande form.

Även Laura Ruoho, Mika Raatikaine­n och Kari Kulmala har öppet protestera­t mot propositio­nen.

Ruoho och Kulmala sade till FNB att de fortsättni­ngsvis opponerar sig mot förslaget.

– Jag kommer att trycka på den röda knappen, sade Ruoho.

Även den fjärde sannfinlän­dska ledamoten som är polis, Mika Raatikaine­n, har gjort det känt att han inte godkänner planerna på förvaltarr­egistret.

Packalén säger att det vore ett hårt och sorligt beslut om de fyra blev uteslutna ur riksdagsgr­uppen, både för ledamötern­a själva men också för Sannfinlän­darna.

– I så fall skapas en ny polisgrupp i riksdagen, sade han.

Ursprungli­gen var det meningen att riksdagen skulle rösta om propositio­nen på fredag, men riksdagen ställde in den planerade andra behandling­en av det omstridda förvaltarr­egistret i onsdags. Behandling­en av ärendet fortsätter tisdag nästa vecka.

Toimi Kankaannie­mi, som leder Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp, säger att ingen i gruppen meddelat honom att den tänker rösta mot förvaltarr­egistret.

Kankaannie­mi utgår från att gruppen röstar för regeringen­s propositio­n. Ordfröande­n vill inte gå in på vilka eventuella sanktioner som väntar den som röstar emot.

Kankaannie­mi säger att han inte har hotat med avstängnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland