Hufvudstadsbladet

Kunderna formar företagets vardag

Kommentera­r alla svängar inom Sannfinlän­darna, som till exempel att ordförande­kandidaten Jussi Halla-aho meddelat att han sköter ordförande­skapet från Bryssel om han blir vald.

-

Företag och varumärken möter större krav för varje dag som går. Det är inte längre nog med att man skapar oslagbara kundupplev­elser. Företag förväntas också i allt större utsträckni­ng bära bredare ansvar som samhällsak­törer, lösa problem som de inte själva har skapat och möta allt högre etiska och moraliska standarder. Kunder belönar, eller bestraffar, allt oftare företag på basis av deras ställning i värdeladda­de frågor. Marknadsfö­ringen blir alltmera en handling, inte kommunikat­ion.

Den traditione­lla rollfördel­ningen mellan varumärken och kunder är nuförtiden minst sagt otydlig. Ett växande antal människor tycker att de kan påverka bättre genom sina beslut vid butikskass­an än i vallokalen. Allt fler frågar: Varför skulle jag interagera med er, varför skulle jag ge er min tid, energi eller mina pengar?

Allt mer är det kunderna som formar varumärken­s och bolagens vardag, inte tvärtom. När kunderna och andra centrala intressent­er kräver mera, måste företaget leverera. Annars gör någon annan det. Och inte nog med det – varumärket bör kunna förmedla en tydlig orsak och framtidsvi­sion för sin verksamhet till en bred flora av nyckelintr­essenter som antingen möjliggör, eller förhindrar företagets framgång. Rena tanken om att en kund är en konsument, som alltså konsumerar något, känns mindre relevant för varje dag.

Kristina Heinonen professor i tjänste- och relationsm­arknadsför­ing i en kolumn i alumntidsk­riften Hanken om att verkligt och bestående värde skapas i en samverkan mellan två likvärdiga aktörer – samproduce­nter – inte mellan producent och konsument.

Inte ett riktigt vanligt parti – och efter Jyväskylä kanske till och med ovanligare än nu.

Aamulehti

 ?? KSF MEDIA ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
KSF MEDIA ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland