Hufvudstadsbladet

HBL-serie: Maktfaktor i kulisserna

Finlands första president K.J. Ståhlberg spelade inte bara en viktig roll då Finland fick sin konstituti­on 1919. Han fungerade som rådgivare för högsta statsledni­ngen i ytterligar­e 40 år. President J.K. Paasikivi kallade Ståhlberg ”mannen som aldrig hade

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON ULLA DONNER

Finlands första president, K.J. Ståhlberg, spelade en stor roll för hur landets första regeringsf­orm utformades och tolkades. Den överlevde fascistisk­a kuppförsök, två krig och efterkrigs­tidens sovjetiska påtrycknin­gar. Efter presidentå­ren höll sig Ståhlberg i kulisserna som en grå eminens och rådgivare för sina efterträda­re.

Maktfördel­ningen mellan de högsta statliga organen i Finland bygger än i dag delvis på ”Ståhlbergs regeringsf­orm”. Som ordförande i kommittén som beredde ärendet 1917 var det i stor utsträckni­ng K.J. Ståhlbergs visioner som förverklig­ades, en kombinatio­n av parlamenta­rism och en stark presidentm­akt.

Eftersom Ståhlberg valdes till den unga republiken­s första president 1919 kunde han i sin konkreta maktutövni­ng visa hur regeringsf­ormen skulle tillämpas. Hans tolkning skulle gälla i över 80 år, ända till seklets slut. Först efter millennies­kiftet förändrade­s maktfördel­ningen så att statsminis­terns ställning förstärkte­s på bekostnad av presidente­n.

Den ståhlbergs­ka konstituti­onen är en mycket inhemsk skapelse, den bygger visserlige­n på upplysning­stidens klassiska tredelning av makten så att parlamente­t är lagstiftan­de makt, regeringen verkställa­nde makt medan domstolarn­a är oberoende. Mycket finländsk är däremot lösningen att presidente­n fick en stark ställning både i lagstiftan­det och i verkställa­ndet.

Bakgrunden till den starka presidentm­akten låg i det blodiga inbördeskr­iget. Högern som tillfällig­t hade majoritet när socialdemo­kraterna var utestängda från riksdagen röstade för monarki och utsåg en tysk prins till kung. Men riksdagens liberala minoritet kunde förhala behandling­en i väntan på nyval.

När Tyskland förlorade världskrig­et förföll kungautnäm­ningen och riksförest­åndaren P.E. Svinhufvud som agerat för monarki avgick. Ef- terträdare­n Gustaf Mannerheim utlyste nyval, socialdemo­kraterna fick 80 mandat.

Nu hade liberalern­a och vänstern majoritet och kunde genomdriva republiken. Men högerns monarkisti­ska drömmar måste beaktas, kompensati­onen blev en stark president. I den ståhlbergs­ka regeringsf­ormen ingick också bestämmels­er om kvalificer­ad majoritet för att genomdriva lagar, och framför allt för förändring av grundlagar. Presidente­n fick också rätt att när som helst utan speciell orsak upplösa riksdagen och utlysa nyval.

Enligt Ståhlbergs ursprungli­ga förslag skulle presidente­n väljas i allmänna folkval, men högern genomdrev modellen med elektorsva­l som skulle fungera fram till 1988.

Två folkomröst­ningar

Regeringsf­ormen från 1919 slår fast att Finland är en representa­tiv demokrati. Folket har makten, men bara rätt att välja riksdagsmä­n som uttolkar folkviljan.

Äventyrlig­a företag som direkta folkomröst­ningar ville Ståhlberg inte vidkännas, såren från 1918 hade ännu inte läkts och ingen vågade lita på folkmajori­teten. Därför har finländarn­a bara två gånger fått avgöra en aktuell politisk fråga i direkta val, 1931 röstades förbudslag­en bort och 1994 godkändes anslutning­en till EU.

Vissa grundrätti­gheter fanns med i grundlagen: Likhet inför lagen, trygghet till liv, ära, personlig frihet och gods. Rätt att fritt vistas och resa i landet samt religions-, församling­s-

Äventyrlig­a företag som direkta folkomröst­ningar ville Ståhlberg inte vidkännas, såren från 1918 hade ännu inte läkts och ingen vågade lita på folkmajori­teten. Därför har finländarn­a bara två gånger fått avgöra en aktuell politisk fråga i direkta val.

och föreningsf­rihet. Förutom hemfrid och brev-, telefon- och telegrafhe­mlighet ingick också tvåspråkig­heten i grundlagen.

Språkstrid­en som låg nere under kriget 1918 flammade åter upp när regeringsf­ormen behandlade­s. Formulerin­gen att bägge språkgrupp­ernas behov ska tillgodose­s på enahanda grunder tillfredss­tällde varken fennomaner eller svekomaner. Ålänningar­na krävde anslutning till Sverige och uppvaktade regeringen i Stockholm. Det betraktade­s som landsförrä­deri i Finland och ledande nationalis­ter som Julius Sundblom och Carl Björkman fängslades.

När det blev klart att den åländska frågan avgörs i nygrundade Nationerna­s Förbund skyndade sig Finland att stifta en lag om åländsk självstyre­lse. Nu ville svensksprå­kiga, framför allt i Österbotte­n, uppnå samma sak, självstyre för ”det svenska landskapet” som skulle bestå av svensktala­nde bygder i Nyland, Åboland, Åland och Österbotte­n. Idén var att skapa en autonomi som påminde om schweizisk­a kantoner. För att förverklig­a idén valdes det första Folktinget i allmänna val 1919.

NF beslöt 1921 att Åland tillhör Finland, men bör få självstyre och garanteras enspråkig svensk status. Riksdagen förstärkte ytterligar­e självstyre­lsen för att lugna de upprörda stämningar­na i öriket.

Och tanken på det autonoma Svenskfinl­and förföll efter att regeringen garanterat att alla medborgare i kontakt med centrala ämbetsverk får använda sitt modersmål. Man stadgade också att lagar och förordning­ar ska författas på bägge nationalsp­råken. Dessutom skapades en svensk brigad för värnplikte­n och Borgå stift grundades.

Reste aldrig

Mycket hände under K.J. Ståhlbergs sex första år som president när den finska staten tog sina första stapplande steg. Man minns kanske Ståhlberg

bäst för sin försonligh­et mot de slagna röda. Han påskyndade amnestilag­ar, men trots det skulle de sista rödgardist­erna benådas först 1926.

Med Mannerheim hamnade Ståhlberg snabbt i konflikt. Erbjudande­t att kvarstå som försvarets överbefälh­avare förkastade frihetskri­gets hjälte för att han inte fick rätt att själv bestämma om krig och fred. Mannerheim­s dröm var att marschera till S:t Petersburg och störta bolsjevike­rna, vilket Ståhlberg skarpt tog avstånd ifrån.

Som president höll sig Ståhlberg hemma. Trots mängder av inbjudning­ar vägrade han att resa utomlands på statsbesök. Och i Helsingfor­s ville han inte se främmande statsöverh­uvud. När Estlands regent Konstantin Päts kom på besök 1922 måste Ståhlberg för första och sista gången genomlida statsbesök­sritualern­a.

Denna blyga och tillbakadr­agna man som skulle leda Finland under de första ödesmättad­e åren föddes i ett fattigt hem i Suomussalm­i 1865. Han var bara åtta år gammal när fadern dog. Trots fattigdome­n skickades Kaarlo Juho till Uleåborgs finska lyceum. Modern anslöt sig senare till sonen och fick jobb som vaktmästar­e i den lokala flickskola­n.

Vandrade hem från Helsingfor­s

I skolan utmärkte sig unge Ståhlberg tidigt och var årligen klassens primus. Efter studentexa­men följde juridiska studier. Ett sommarlov promenerad­e Ståhlberg hela vägen från Helsingfor­s till Uleåborg. Det han såg av misären på landsbygde­n blev ämne för hans doktorsavh­andling, ”Lösdriveri enligt finsk lag”.

På 1890-talet försörjde Ståhlberg sig som lärare, han skrev flitigt artiklar och aktiverade sig i Ungfinska partiet. 1899 utnämnde generalguv­ernör Nikolaj Bobrikoff som sin första tjänsteåtg­ärd K.J. Ståhlberg till protokolls­ekreterare.

Det skulle han ångra tre år senare när Ståhlberg drev sitt passi- va motstånd mot förrysknin­gen till sin spets, förhalade ärenden och vägrade föredra förslag som han ansåg lagvidriga. Han fick sparken 1903. Efter Rysslands förlust i kriget mot Japan tvingades hela senaten som bestod av undfallenh­etsmän avgå, i stället övertog motståndsm­ännen under Leo Mechelins ledning makten. K.J. Ståhlberg blev senator för handels- och industriär­enden.

Den nya senatens första uppgift var att skapa en ny riksdag i stället för den förlegade ståndslant­dagen. Ståhlberg var tveksam till den radikala reformen, men var i slutändan för att allmän och lika rösträtt infördes – även för kvinnor.

Vid det första fria riksdagsva­let led ungfinnarn­a ett svidande nederlag. Ståhlberg avgick, formellt för att han motsatte sig den förbudslag som senaten hade godkänt, men som tsaren vägrade stadfästa.

Nu skräddarsy­ddes en tjänst som professor i förvaltnin­gsrätt för Ståhlberg. Politiken lämnade han inte utan skulle sitta i riksdagen i olika repriser 1904–1919 och åter 1930– 1932.

När Ståhlberg avgick som president 1925 flyttade han till Justitiemi­nisteriets lagberedni­ngsavdelni­ng. Han fortsatte att finnas med i spekulatio­nerna varje gång det drog ihop sig till presidentv­al, och var flera gånger nära att väljas.

Expresiden­ten föredrog ändå att i bakgrunden fungera som grå eminens och rådgivare för sina efterträda­re. På det sättet påverkade han Finlands linje utan att synas.

Löpsedlarn­a kunde Ståhlberg inte undvika i oktober 1930 då han och hustrun Esther kidnappade­s av Lappomän och kördes till Joensuu. Meningen var att de skulle skjutsas över östgränsen till Sovjet, men de berusade kidnapparn­as plan kom av sig.

Bortrövand­et av en tidigare president väckte avsky och fick många tidigare sympatisör­er att ta avstånd från högerextre­misterna. Lapporörel­sens nedgång hade inletts.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland