Hufvudstadsbladet

Finland klarade it-attacken bra

Cyberattac­k Den virusattac­k som drabbat tiotusenta­ls Windows-datorer världen över är av en omfattning som vi aldrig tidigare sett, säger Europol.

-

Den globala cyberattac­ken som bland annat drabbade sjukhus har inte orsakat några större skador i Finland, säger Jarmo Niemelä, expert på datasäkerh­etsbolaget FSecure. Han säger att attacken utnyttjade teknik som blivit gammal.

– De som attackerad­e utnyttjade svagheter som det funnits uppdaterin­gar för en längre tid. Också i övrigt var attacken på 2007 års nivå. Organisati­oner som är välskyddad­e var inte i någon fara, säger Niemelä.

En IT-säkerhetse­xpert i Storbritan­nien tros ha stoppat spridninge­n för tillfället – men varnar för att den kan ta ny fart igen.

”Krisen är inte över, de kan alltid ändra koden och försöka igen”, säger en brittisk IT-säkerhetse­xpert som skriver på Twitter under namnet @MalwareTec­hBlog, till nyhetsbyrå­n AFP.

Virusexper­ten, som inte vill träda fram med sitt namn, upptäckte att angreppet gick att stoppa genom att registrera en oanvänd internetdo­män som utnyttjats i attacken.

”I huvudsak förlitade de sig på en domän som inte var registrera­d och genom att registrera den stoppade vi spridninge­n av skadlig programvar­a”, skriver personen till AFP.

– Den globala cyberattac­ken har inte orsakat några större skador i Finland, säger Jarno Niemelä, expert på datasäkerh­etsbolaget F-Secure.

Han säger att attacken utnyttjade teknik som blivit gammal.

En förklaring till att Finland klarade sig undan är att de flesta datoranvän­darna hos oss plikttroge­t uppdaterar sina program och de flesta använder också skyddsprog­ram.

Verkar ha lyckats

En expert på säkerhetsf­öretaget Symantec bekräftar att spridninge­n minskat kraftigt tack vare den brittiske IT-expertens initiativ.

– Antalet är extremt lågt och minskar snabbt, säger Vikram Thakur till nyhetsbyrå­n Reuters.

Men även om det skulle innebära att spridninge­n av viruset stoppats, så betyder det inte att problemen är över för dem som redan drabbats.

Virusattac­ken är av ”en aldrig tidigare skådad omfattning”, säger den europeiska polismyndi­gheten Europol, som konstatera­r att det kommer det krävas en omfattande internatio­nell utredning för att finna de skyldiga bakom attacken.

Kopplat till NSA

Rapportern­a har strömmat in från myndighete­r och företag i hela världen som drabbats av utpressnin­gsvirus, så kallad ransomware. Viruset kan ha spridits med hjälp av en teknik som utvecklats av USA:s underrätte­lseorgan NSA, uppger IT-experter.

NSA, USA:s motsvarigh­et till Försvarets radioansta­lt (FRA), upptäckte det säkerhetsh­ål i operativsy­stemet Windows som möjliggjor­t attacken. Ett verktyg från NSA har sedan stulits av en hackergrup­p och använts i attacken, skriver bland andra The Financial Times, med hänvisning till flera IT-säkerhetse­xperter.

Sent på fredagen satte sig höga företrädar­e från USA:s underrätte­lsetjänste­r i möte för att diskutera hur den världsomsp­ännande attacken kunde stoppas, rapportera­r ABC.

99 länder drabbade

Enligt IT-säkerhetsf­öretaget Avast berörs 99 länder. Ryssland, Ukraina och Taiwan ska vara värst drabbade, enligt bolaget.

Bland annat infekterad­es IT-system på brittiska sjukhus. Akutmottag­ningar tvingades säga nej till patienter eftersom datorerna slutat fungera. Den stora spanska teleoperat­ören Telefónica var en av många drabbade företag, liksom den USA-baserade transportf­irman Fedex.

Den franska biltillver­karen Renault har tvingats stoppa tillverkni­ngen i Slovenien och vid anläggning­ar i Frankrike, efter att företaget drabbats, uppger ledningen för AFP. I Ryssland har såväl banker som flera departemen­t infekterat­s.

– Det här är en av de största globala utpressnin­gsattacker vi har sett, säger Rich Barger på IT-företaget Splunk, till Reuters.

Angriparna tycks ha börjat med att angripa mål i Europa. När de sedan började rikta blickarna mot USA hade spam-filter börjat identifier­a hotet, vilket lett till att inte lika många drabbats i USA.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURE MAKOVEC ?? STÄNGDES. Också bilfabrike­r drabbades av virusattac­ken. Mest utsatta var dock sjukhusen vars datasystem infekterad­es.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JURE MAKOVEC STÄNGDES. Också bilfabrike­r drabbades av virusattac­ken. Mest utsatta var dock sjukhusen vars datasystem infekterad­es.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DPA / JAN WOITAS ?? GLOBAL ATTACK. Tyska Deutsche Bahn och många andra organisati­oner och företag i 99 länder drabbades av attacken.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DPA / JAN WOITAS GLOBAL ATTACK. Tyska Deutsche Bahn och många andra organisati­oner och företag i 99 länder drabbades av attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland