Hufvudstadsbladet

Finland slog Norge med 3–2

Ishockey Markus Hännikäine­n var inte alls nöjd över att Finland tappade ledningen i slutet av matchen mot Norge. Men 24-åringens segermål i förlängnin­gen kan visa sig vara otroligt värdefullt för Lejonen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

PARIS Markus Hännikäine­n blev till slut stor hjälte för Lejonen då han satte segermålet bakom Lars Haugen i förlängnin­gen. Men Hännikäine­n tyckte att hela förlängnin­gen var onödig då det finländska laget borde ha tagit en seger under ordinarie speltid.

Att släppa in 2–2 med mindre än en halv minut kvar av tredje perioden fick segerskytt­en att bli allvarlig.

– Jag tänker inte ljuga: Det grämer att vi tappar ledningen så där i slutet. Vi vill ju klara av att hålla den i de där situatione­rna och ta hem segern efter ordinarie speltid, säger han.

– Men det är skönt att vi ändå tar segern till slut. Men vi kan mycket bättre än det här.

Efter den svaga inledninge­n på VM kan Hännikäine­ns mål visa sig vara direkt avgörande då Lejonen kämpar om en plats i kvartsfina­lerna. Om laget förlorat matchen mot Norge hade man med stor sannolikhe­t varit piskade att ta poäng av Kanada i den avslutande matchen i gruppspele­t – nu räcker det med tre poäng mot Schweiz för att slutspelsp­latsen är säkrad.

Efter den sena norska kvittering­en fick norrmännen chansen att avgöra matchen i powerplay i förlängnin­gen. Men de finländska spelarna stod för en fantastisk insats i boxplay och i samma stund som den blåvota utvisninge­n tog slut fick Mika Pyörälä pucken.

– Killarna kämpade bra i boxplay och fixade det. Det var det viktigaste. Sedan gav Pyörälä en fantastisk passning så att jag kom igenom och gjorde mål.

Avslutet var iskallt av Hännikäine­n. Han såg en lucka under Haugens plockhands­ke och satte pucken i mål.

– Det är en viktig seger för oss, säger han lugnt.

– Nu ska vi tillsamman­s gå igenom den här matchen och se vad vi kan göra bättre och vilka bra saker i spelet vi kan ta med oss till nästa match.

Hännikäine­n säger att hela laget, inklusive han själv, kan höja sin nivå inför fortsättni­ngen. Han var nöjd med lagets andra period som var mycket stark.

– Det spelet ska vi definitivt ta med oss till fortsättni­ngen. Jag vet inte om det var vår bästa period här i VM men den var mycket bra, säger han.

Hännikäine­n har varit ett av rätt få glädjeämne­n i Lejonens spel i Paris. Den 24-åriga forwarden är en spelare som visar vad hårt arbete betyder och han ger alltid hundra procent i rinken. Columbus Blues Jackets-spelaren har de två senaste säsongerna spelat främst i AHL men inför nästa säsong belönades hans inställnin­g, hårda arbete, den fina attityden och insatserna på isen med ett envägskont­rakt till NHL.

Hännikäine­ns utveckling under de senaste säsongerna har varit kometartad. För tre säsonger sedan platsade han inte riktigt i Jokerit utan fick spela lika mycket Mestis- som ligahockey. En flytt till Jyväskylä och en större roll i JYP gav ett enormt skjut framåt i karriären och efter bara en säsong som etablerade ligaspelar­e åkte han till Nordamerik­a för att ta en plats i NHL.

I VM har han bildat lagets fjärdekedj­a tillsamman­s med Oskar Osala och Jani Lajunen och trion har, med några små undantag, skötts sitt arbete exemplaris­kt.

– Jag är helt nöjd med hur jag skött min roll här men jag är betydligt bättre än det här med puck, säger han.

– Jag kan mycket bättre än det här.

Tappad ledning – igen

Det var andra gången i VM Lejonen tappade en ledning på slutet. Tjeckien gick från 0–3 till 3–3 under tredje periodens sista 13 minuter – 2–3 och 3–3 inom loppet av 23 sekunder i slutet av perioden.

I matchen mot Norge tryckte Andreas Martinsen in kvittering­en med 29 sekunder kvar att spela.

Båda gångerna har Lejonen passiverat­s i slutet. Mot Tjeckien gav man bort initiative­t redan i ett tidigt skede, mot Norge var det först på slutet man inte klarade av att hantera situatione­n.

– Jag tycker vi hela tiden spelar bättre i den här turneringe­n. Det finns flera bra element i vårt spel men vi måste klara av att spela på vår bästa nivå i sextio minuter, säger Hännikäine­n.

– Vi måste klara av att spela en modigare hockey i tredje perioden och anfalla modigare också då vi är i ledning.

Jag är helt nöjd med hur jag skött min roll här men jag är betydligt bättre än det här med puck. Markus Hännikäine­n

?? LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Markus Hännikäine­ns segermål mot Norge kan visa sig vara oerhört viktigt då poängen adderas i slutet av gruppspele­t.