Hufvudstadsbladet

Tvär men populär förnyare

Dödsfall När Mauno Koivisto var president 1982–1994 normaliser­ades det politiska livet i Finland efter åren av förnedring och diktat under Urho Kekkonen. Men Koivisto var ofta missnöjd och stretade emot.

- STAFFAN BRUUN nyheter@hbl.fi

Mauno Koivisto föddes som andra son i en arbetarfam­ilj i Åbo 1923. När han var tio år dog modern. Nu följde svåra år då den strängt religiösa fadern kompensera­de sina brister som ensamförsö­rjare med en hård uppfostran.

Efter avslutad folkskola fick Mauno Koivisto olika slag av ströjobb. Då kriget bröt ut kände han stor fruktan för Sovjetunio­nen. I sina memoarer skriver Koivisto att han aldrig, varken förr eller senare, känt lika stor skräck som sommaren 1940 då Sovjet slukade de baltiska staterna och man fruktade att Finland kunde vara följande i tur.

1942 ryckte Koivistos årsklass ut i kriget. Efter en tid i ett infanterir­egemente i Östkarelen flyttades han i februari 1944 till fjärrpatru­llen som leddes av den legendaris­ka Lauri Törni.

Kriget väckte intresset för samhällsfr­ågor och för unge Mauno var valet av socialdemo­kratin naturligt. Fadern var skyddskåri­st och i hemmet fanns ingen förståelse för kommuniste­rna.

Under ett fackmöte 1947 höll den då 24-åriga snickaren ett brandtal mot strejk för sina kamrater. En av åhörarna var den blivande statsminis­tern Rafael Paasio, den här tiden fortfarand­e redaktör för tidningen Sosialisti. Redan nästa dag började Koivisto skriva kolumner i tidningen.

Hårt mot hårt

Farans år fortsatte då kommuniste­rna genom strejker och massmöten försökte genomföra en kupp. Mauno Koivisto hade inte hunnit arbeta länge i Åbo hamn förrän han 1949 utsågs till hamnchef och extremväns­tern än en gång manade till strejk.

I Sosialisti skrev Koivisto att det gällde att ”sätta hårt mot hårt” mot kommuniste­rna och flyttade hela hamnkontor­et till Hangö som förklarade­s för öppen hamn. FKP:s tidning Uusi Päivä svarade med att utse hamnchefen till Finlands värsta strejkbryt­are.

Vid sidan av arbete och socialdemo­kratisk agitation studerade den blivande presidente­n vidare och fick först mellanskol­ebetyg 1947 och två år senare den vita mössan. I början av femtiotale­t lämnade han hamnen och blev 1953 filosofie kandidat. Tre år senare handlade hans doktorsavh­andling om sociala relationer i Åbo hamn.

Bröllopskl­ockorna ringde 1952 då Tellervo Kankaanran­ta blev fru Koivisto. Planerna på en akademisk karriär skrinlade den unge doktorn 1957 då han fick anbud att flytta till Helsingfor­s och bli vice vd för Arbetarspa­rbanken. Två år senare utsågs han till vd.

Mot socialism

Efter riksdagsva­let 1966 hade vänstern majoritet och det stod klart att SDP:s ordförande Rafael Paasio skulle bli statsminis­ter. Då kommuniste­rna efter en paus på 18 år togs med i regeringen var den stora frågan vilket slag av vänsterpol­itik regeringen skulle driva.

Mauno Koivisto skrev ihop ett ekonomiskt program för att lugna den oroliga borgerliga opinionen. Han tog avstånd från socialisti­ska lösningar och underströk det privata näringsliv­ets centrala roll. Det programmet meriterade Koivisto för finansmini­sterposten.

Bara två år senare hade det socialdemo­kratiska fältet fått nog av Paasios sävliga ledarstil och beslöt välja ny statsminis­ter. Mauno Koivisto blev en kompromiss som alla kunde omfatta. Under den korta perioden som statsminis­ter hände mycket: Ett inkomstpol­itiskt avtal ingicks. Lagen om åkerpakete­ring genomförde­s som innebar att olönsamma småbruk i norra och östra Finland stängdes. 200 000 småbrukare med familjer flyttade på några år till södra Finlands tätorter eller till Sverige. Mellanölet släpptes fritt och rätten till abort godkändes.

Det som man kanske minns bäst från den första statsminis­terperiode­n är ändå strävanden­a efter en nordisk ekonomisk union, Nordek. Det var Koivisto som drev frågan som i slutändan stoppades av Moskva. Efter det stämplade motståndar­na honom som ”utrikespol­itiskt naiv”. En stämpel som fortfarand­e satt kvar under presidentv­alet tretton år senare.

Med undantag för ett kort inhopp som finansmini­ster i en minoritets­regering stod Mauno Koivisto nästan hela 1970-talet formellt utanför politiken som chefsdirek­tör för Finlands Bank. Han ställde till exempel aldrig upp i riksdagsva­l.

Vägrade avgå

I takt med att Urho Kekkonen föråldrade­s ökade Koivistos popularite­t. 1979 utsågs han till statsminis­ter. Avsikten var kanske att dagspoliti­ken skulle få honom att framstå som en politiker bland andra. Men när popularite­ten fortsatte att öka inleddes försöken att avsätta honom.

Urho Kekkonen uppmanade själv statsminis­tern att avgå våren 1981. Koivisto svarade att han bara behöver åtnjuta riksdagens förtroende, och satt kvar. Att någon satte sig upp emot Kekkonen ansågs oerhört, men det ökade folkpopula­riteten.

På hösten insåg Centern att Urho Kekkonens dagar som president var räknade och försökte febrilt fälla regeringen för att inte ge Koivisto förmånen att delta i ett presidentv­al som statsminis­ter och tillförord­nad president. Men Centerleda­ren Paavo Väyrynen sölade så att Urho Kekkonens sjukskrivn­ing kom bara några timmar innan regeringen hade fallit.

I presidentv­alet 1982 fruktade väljarna både ”svarta hästar” och sovjetisk inblandnin­g. Därför gick folket mangrant till valurnorna. Valdeltaga­ndet på 87 procent slog alla rekord. Koivistos stöd var 43 procent vilket inte var tillräckli­gt, men då folkdemokr­aterna redan valkväl-

len ställde sig bakom honom var saken klar.

Den första presidentp­erioden 1982–1988 präglades av motstridig­a förväntnin­gar. Koivisto slog vakt om utrikespol­itiken och förbindels­erna med Sovjet. Han ville föra vidare arvet från Paasikivi och Kekkonen och såg inte med blida ögon på att medierna inte längre lät sig styras av presidente­n.

Mauno Koivisto förklarade att han ogillar folk ”som gungar båten” och hamnade i ständiga gräl.

Med journalist­er som han utsåg till lämlar, med chefredakt­örer som han i kvarnbrev uppmanade till försiktigh­et och med Yle som han förbjöd att sända uttalanden i repris. Även med forskare som han utsåg till spågummor, åklagare som han stämplade som inkompeten­ta, landshövdi­ngar som han satte munkavle på och svenskar som han kallade arroganta för att de ”behandlar finnar som ett okunnigt skogsfolk” samtidigt som de ”jagar ubåtar som inte finns”.

Trots att Koivisto magsurt och misstänksa­mt slog vakt om presidentr­ollen valdes han överlägset för en ny period 1988.

Gorbatjovs vän

Den andra perioden präglades av Sovjets sönderfall som Koivisto inte alls verkade välkomna. Han hade goda relationer till förnyaren Michail Gorbatjov och höll in i det sista fast vid det gamla.

När de baltiska staterna förklarade sig fria uppmanade Finlands president dem att besinna sig. Först när Gorbatjov förlorade makten efter kuppförsök­et 1991 och Boris Jeltsin tog över såg Koivisto att Finland hade en unik chans att byta utrikespol­itisk kurs. Nu gick allting snabbt, Finland sade ensidigt upp VSB-pakten och ansökte om medlemskap i EU.

Samtidigt som Koivisto hade föga förståelse för att hans dominerand­e utrikespol­itiska roll ifrågasatt­es startade han själv utveckling­en för att försvaga presidente­ns maktbefoge­nheter. Bakgrunden var antagligen att han fruktade att det direkta folkvalet av president kunde leda till att personer valdes som inte var uppdraget vuxna.

Senare, när statsminis­tern hade övertagit en stor del av presidente­ns makt bland annat i EU-frågor, medgav Koivisto att han ångrade sig och gärna hade hållit kvar en stark president. Orsaken var sannolikt att han var föga imponerad av de statsminis­trar som kom till makten efter millennies­kiftet.

Efter sin avgång 1994 gav Koivisto ut tre memoarböck­er och verk om både Ryssland och om vår relation till Sverige. När expresiden­ten inte längre orkade med det dagliga slitet på sommarstug­an i Ingå skaffade han sig en ny, urban hobby. Han åkte dagligen spårvagn några varv genom stan.

Ibland tog han både en förmiddags- och en eftermidda­gsrunda till övriga passagerar­es förvåning och förtjusnin­g.

Mauno Koivisto valdes till president av ett folk som innerligt hade tröttnat på Urho Kekkonens suveräna maktutövni­ng. Man ville ha förnyelse.

Det paradoxala är att Koivisto bara motvilligt anpassade sig till det nya och i det längsta höll fast vid gamla strukturer. Men när tillfället gavs, när Sovjet föll samman, tvekade han inte att utnyttja denna glipa som historiens nyck gav Finland för att befästa vår ställning som del av den västerländ­ska gemenskape­n och medlem i EU.

Att någon satte sig upp emot Kekkonen ansågs oerhört, men det ökade folkpopula­riteten.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/ARI OJALA ?? VILLE UNDVIKA KONFLIKTER. Mauno Koivisto slog vakt om utrikespol­itiken och förbindels­erna med Sovjet. Här med Leonid Brezjnev på flygplatse­n i Moskva år 1982.
FOTO: LEHTIKUVA/ARI OJALA VILLE UNDVIKA KONFLIKTER. Mauno Koivisto slog vakt om utrikespol­itiken och förbindels­erna med Sovjet. Här med Leonid Brezjnev på flygplatse­n i Moskva år 1982.
 ?? PIRKKO TANTTU
FOTO: LEHTIKUVA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? GODA GRANNAR. President Mauno Koivistos första statsbesök i Stockholm år 1982.
ÖM FADER. Mauno Koivisto och nyfödda dottern Assi år 1957.
PIRKKO TANTTU FOTO: LEHTIKUVA FOTO: LEHTIKUVA/ GODA GRANNAR. President Mauno Koivistos första statsbesök i Stockholm år 1982. ÖM FADER. Mauno Koivisto och nyfödda dottern Assi år 1957.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? NYORIENTER­ING. När Gorbatjov förlorade makten såg Mauno Koivisto att Finland hade en unik chans att byta utrikespol­itisk kurs. Till vänster Harri Holkeri, till höger Pertti Paasio.
FOTO: HBL-ARKIV NYORIENTER­ING. När Gorbatjov förlorade makten såg Mauno Koivisto att Finland hade en unik chans att byta utrikespol­itisk kurs. Till vänster Harri Holkeri, till höger Pertti Paasio.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland