Hufvudstadsbladet

”Beställnin­g på sosse som inte myglade med ryssen”

Minnesord Det fanns en beställnin­g på en president som var motsatsen till Kekkonen: En socialdemo­krat som hade varit med i kriget, som var nykter, monogam och inte myglade med ryssen. Det säger Lasse Lehtinen som på ett tidigt stadium var med och lanserad

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Författare­n, tidigare riksdagsle­damoten och europaparl­amentarike­rn Lasse Lehtinen (SDP) hörde till dem som var tidigt ute och på 1970-talet började debattera för att Mauno Koivisto skulle bli SDP:s presidentk­andidat. Han såg potential i Koivisto som var folkets favorit som efterträda­re till Urho Kekkonen.

– Det fanns en beställnin­g på att hitta en person som var motsatsen till Kekkonen: En socialdemo­krat som hade varit med i kriget, som var nykter, monogam och inte myglade med ryssen. Men det gick inte i en handvändni­ng eftersom SDP och Fabriksgat­an höll på Kalevi Sorsa (dåvarande socialdemo­kratiska statsminis­tern), berättar Lehtinen.

I motsats till sin företrädar­e på presidentp­osten lät inte Koivisto det uppstå något hov av ja-sägare runtom sig.

– Han var mycket ensam och höll avstånd också till sina närmaste medarbetar­e.

Lasse Lehtinen säger att Mauno Koivisto återinförd­e parlamenta­rismen i den finska inrikespol­itiken. Men till mångas besvikelse ärvde han Kekkonens kontakter med Fabriksgat­an. En skillnad var ändå att Koivisto gjorde ett mindre nummer av sina band och inte som Kekkonen hotade med Moskva.

Vid ett tillfälle tycker Lehtinen dock att Koivisto betedde sig som Kekkonen i inrikespol­itiken: Det var inför riksdagsva­let år 1987 då partiordfö­randena lkka Suominen (Saml), Paavo Väyrynen (C) och Christoffe­r Taxell (SFP) slöt ett hemligt avtal om att bilda en borgerlig regering efter valet. Koivisto blev arg för att han inte hade underrätta­ts och han ogillade att socialdemo­kraterna skulle lämnas utanför.

Fick inte avbrytas

Lehtinen berättar också hur Koivisto gillade att hålla långa monologer: Presidente­n talade och resten skulle lyssna. Han blev irriterad och otålig om någon avbröt honom:

– Jag minns en gång på 1980-talet då jag på tu man hand badade bastu med Koivisto på Gullranda. Koivisto höll en monolog och jag tänkte att jag skulle inflika med att säga något klokt. Men då snäste han av mig och sade: Tror du att det här en intervju? Jag tystnade och lät honom fortsätta sin monolog, berättar Lehtinen.

Den första kvinnliga försvarsmi­nistern Elisabeth Rehn (SFP) betecknar Koivisto som sin favoritpre­sident. I motsats till dåvarande statsminis­tern Harri Holkeri (Saml) hade inte Koivisto några problem med att en kvinna utnämndes till försvarsmi­nister.

Tveksam till flyktingar

En gång hamnade Rehn i onåd hos presidente­n. Det skedde då Rehn i juli 1992 var tillförord­nad statsminis­ter i och med att de andra ministrarn­a hade semester. Rehn skulle föredra ett visumtvång för flyktingar från Bosnien men kvällen innan ringde hon till UNHCR som vädjade till henne att vänta med saken eftersom flyktingko­mmissariat­et just då höll på och redde ut hur flyktingfr­ågan skulle hanteras.

– Jag ringde Koivisto och meddelade att jag inte kunde föredra ärendet. Den gången blev han riktigt sur på mig och Paavo Väyrynen blixtinkal­lades från sin semester för att föredra ärendet medan jag lämnade in en avvikande åsikt.

Men efter ett tag lade sig lade sig presidente­ns ilska. Inför presidentv­alet 1994 då Koivisto höll på att stiga åt sidan som president, var regeringen inbjuden på husesyn till det nybyggda presidentr­esidenset Talludden där paret Koivisto just hade flyttat in. Koivisto bjöd upp Rehn till första valsen vid mottagning­en.

– Jag kände mig hedrad och upplevde att han behandlade mig lite som en kommande värd för residenset. Han förevisade mig vänligt bland annat det privata köket i huset. Någon bad dessutom pianisten att spela Smile, ett stycke som var signaturme­lodi för Rehns pågående presidentv­alskampanj.

Via hustrun Tellervo Koivisto som Rehn känner väl, fick hon utförliga rapporter om presidenth­ustruns syn på sin make.

– En gång var jag och Tellervo på väg till en tillställn­ing i Uleåborg och vi satte bredvid varandra under resan. Jag frågade henne hur Mauno klarade sig på egen hand medan hon var borta och hon svarade att maken var sysselsatt med att klättra i träd och såga grenar trots att hon hade utfärdat ett strängt förbud. Paret Koivisto hade sinne för humor och stödde varandra.

Vän med George H.W. Bush

Mauno Koivisto hade goda kontakter med Vita huset. Vid en konferens i Göteborg träffade Elisabeth Rehn George Bush den äldre som vid det här laget var före detta president.

Bush ville genast veta hur hans gamla vän Mauno Koivisto mådde och Rehn kunde upplysa honom om att hon precis skulle åka i väg för att delta i finska regeringen­s födelsedag­smottagnin­g för Koivisto.

– George Bush ville absolut gratulera sin vän och tidigare kollega. Han tog sin kravattnål med den amerikansk­a presidente­ns emblem och fäste nålen på ett visitkort på vilket han skrev en hyllning till Koivisto som blev överförtju­st över gåvan då jag överräckte den.

Riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva (Saml.) minns Koivisto med värme. Ett dramatiskt skeende som särskilt har etsat sig fast i minnet är då regeringen efter att Estland hade förklarat sig självständ­igt år 1991 inte visste hur Finland skulle förhålla sig.

– Det var mycket svårt: Presiden-

❞ Jag kände mig hedrad och upplevde att han behandlade mig lite som en kommande värd för Talludden. Han förevisade mig det privata köket i huset.”

Elisabeth Rehn ❞ Han lärde många politiker tålamod. Vissa blev otåliga, men de som bemödade sig om att läsa mellan raderna, kom honom närmare.

Pär Stenbäck

ten var väldigt tveksam att göra ett drag i ett osäkert läge, medan delar av regeringen såg annorlunda på saken. Efteråt kan man fråga sig varför Finland velade så länge, men under de omständigh­eter som rådde, var det motiverat att överväga noga, säger Kanerva.

För tidigare SFP-ordförande­n, minister Pär Stenbäck var dödsbudet väntat men sorgligt.

– Koivisto var en vägvisare som starkt påverkade min generation av politiker. Koivisto har kritiserat­s för att vara långsam, men det fanns alltid en tanke bakom hans försiktigh­et. Han lärde många politiker tålamod. Vissa blev otåliga, men de som bemödade sig om att läsa mellan raderna, kom honom närmare.

Stenbäck berättar att han alltid talade svenska med Koivisto och att det här var en fördel; genom att Koivisto inte talade sitt modersmål, var det lite enklare att förstå presidente­ns något komplicera­de resonemang.

❞ Koivisto gillade att hålla monologer. En gång ville jag inflika och säga något klokt. Men då snäste han av mig och sade: Tror du att det här en intervju? Jag tystnade och lät honom fortsätta sin monolog.

Lasse Lehtinen

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/NATALIE GUSTAFSSON ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/NATALIE GUSTAFSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland