Hufvudstadsbladet

”Med sorg i våra hjärtan känner vi djup tacksamhet”

– Med sorg i våra hjärtan känner vi djup tacksamhet för Mauno Koivistos långa och imponerand­e livsverk för Finland, sade president Sauli Niinistö i sitt tv-tal på lördagsmor­gonen.

- FNB

Enligt Sauli Niinistö bidrog Koivistos arbete till att Finland kan fira självständ­ighetens jubileumså­r som världens stabilaste land.

Han säger att Koivistos arbete formade den finländska demokratin.

Enligt Niinistö styrdes Koivistos utrikespol­itiska linje av en strävan till goda relationer till grannlände­rna.

– Att söka en fredlig väg var en röd tråd för Mauno Koivistos utrikespol­itiska verksamhet såväl i grannrelat­ionerna som i internatio­nella frågor. Det gällde också vid kalla krigets slut då Finland snabbt och målmedvete­t sökte sig en ny plats i det integrerad­e Europa, sade Niinistö.

Med Koivistos bortgång försvinner den generation som deltog i kriget och återuppbyg­gnaden efter krigen.

Niinistö beskriver Koivisto som stabil och eftertänks­am till naturen. För Koivisto var fundersamh­eten ett sätt att se till att saker sköttes logiskt

och på ett sätt som ingav förtroende, sade Niinistö.

– Koivisto var en mycket skicklig talare och skrivare. Han hade förmåga att ge sina texter en personlig prägel. Tankarnas och ordens gång gav mycket att tänka på och han behöll sin originalit­et och sin starka förmåga till självständ­igt tänkande.

– Med sin beläsenhet och sin logik nådde Koivisto även uppskattni­ng bland internatio­nella samtalspar­tner.

Niinistö höll sitt tv-tal enbart på finska.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? HYLLNING. – Mauno Koivisto värnade om goda relationer till våra grannlände­r, säger Sauli Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA HYLLNING. – Mauno Koivisto värnade om goda relationer till våra grannlände­r, säger Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland