Hufvudstadsbladet

Finländarn­a mindes Koivisto med värme

En flera hundra meter lång kö slingrade sig kring Presidente­ns slott på lördagsmor­gonen.

- FNB

Det var öppet hus på slottet, och det var också möjligt att hedra president Mauno Koivistos minne genom att skriva sina kondoleans­er i en sorgebok. Många passade också på att lämna blommor utanför slottet.

En som bekantade sig med slottet var Pirjo Chorin. Hon tycker att Koivisto skötte presidentu­ppdraget exemplaris­kt och att han var en president som väckte förtroende.

– Efter Kekkonen undrade man hur någon ska kunna ersätta honom, men bra skötte sig ju Koivisto, säger Chorin.

Dödsbudet kom inte som en stor överraskni­ng för henne.

–I och med att han inte längre deltog i slottsbale­n så hade det upp- stått en bild av att han är i ganska dåligt skick.

Mikko Vartiainen gick runt i slottet tillsamman­s med sin familj. För honom var Mauno Koivisto den president han minns från sin barndom.

– Jag är född under Kekkonens period men har inga minnesbild­er av det, så Koivisto är min första uppfattnin­g om presidenti­nstitution­en, säger Vartiainen.

Han minns att han som barn uppfattade att presidente­n gav ett värdigt intryck.

– Han verkade gammal, klok och lugn.

Allmänhete­n har kunnat bekanta sig med slottet i fyra dagars tid den här veckan med anledning av att Finland fyller hundra år.

Senare i år kan allmänhete­n också besöka presidente­ns tjänstebos­tad Talludden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? LåNG Kö. Det var många som ville hedra Mauno Koivistos minne genom att skriva kondoleans­er på Slottet i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA LåNG Kö. Det var många som ville hedra Mauno Koivistos minne genom att skriva kondoleans­er på Slottet i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland