Hufvudstadsbladet

Historiska utmaningar för Folktinget

Svenskans framtid Hotet mot svenskans ställning i Finland just nu är stort, kanske till och med större än någonsin. Det ansåg flera ledamöter under Folktinget­s session i Hangö i helgen.

- CHRISTOFFE­R HOLM christoffe­r.holm@ksfmedia.fi

Svenskans ställning är angripen och hotad på många fronter. Vård på svenska är en av de viktigaste frågorna, men även nedmonteri­ngen av skolsvensk­an och den allmänna inställnin­gen till språket väcker Folktinget­s oro.

– Folktinget har kanske en av de största utmaningar­na framför sig någonsin. Svenskan i Finland verkar just nu åsidosätta­s helt medvetet, sade Veronica Rehn-Kivi (SFP) under den allmänpoli­tiska debatten på sessionen i lördags.

Flera ledamöter påpekade att Folktinget­s roll nu är viktigare än på länge, eller till och med någonsin. Johanna Överfors (SDP) talade om hur svenskan hela tiden lyfts fram som ett onödigt språk.

– Upprepning­en av sådana budskap gör att det till slut blir sanning.

”Katastrofa­l ekvation”

Ledamötern­a ansåg att ett stort ansvar bärs av regeringen, och under hela sessionen riktades därför mycket kritik mot regeringsp­artierna.

– Den här ekvationen kan sluta bara på ett sätt, i katastrof! I de här sammanhang­en behövs Folktinget mera än någonsin under sin nästan 100-åriga historia, sade Björn Månsson (SFP).

I presentati­onen av Folktinget­s verksamhet lyfte ordförande Thomas Blomqvist (SFP) upp konkreta fall där Folktinget måste arbeta mera.

– Att man inte får svensksprå­kig service då man ringer 112, då det är akut och man behöver hjälp, det är verkligt illa. Där borde vi bli ännu aktivare att påpeka de här bristerna.

I övrigt fick Fastlandsf­inlands och Ålands samarbete mycket fokus under sessionen. De åländska ledamötern­a som nu är Folktinget­s tredje största grupp efter SFP och SDP lyfte upp sin oro för svenskan både på Åland och i Finland. Thomas Blomqvist svarade att Folktinget ska intensifie­ra arbetet för Åland.

Tvåspråkig skola ingen självklarh­et

Stämningen på lördagens session påverkades ändå av nyheten om president Mauno Koivistos bortgång. Den allmänpoli­tiska debatten inleddes med en tyst minut för att hedra president Koivisto. Koivisto nämndes även under dagen som en av de presidente­r som alltid stått upp för svenskan i Finland. Sådana behövs.

Då den allmänpoli­tiska debatten övergick i motionsarb­etet ledde motionen om behovet att definiera vad tvåspråkig­a skolor egentligen är snabbt till diskussion. Björn Månsson inledde.

– Vi har inga egentliga tvåspråkig­a skolor, skolor där man kan undervisa i ett ämne på ena språket och i ett annat på det andra språket. Det är det vi egentligen borde avse med tvåspråkig­a skolor.

Efter en viss debatt avslutade Thomas Blomqvist diskussion­en med att intyga att frågan har betydelse för Folktinget.

– Jag kan försäkra er om att styrelsen och tjänstemän­nen är mycket medvetna om den här problemati­ken.

Nya vice ordförande­n

Under eftermidda­gen slog Folktinget fast ett flertal åsikter om det aktuella allmänpoli­tiska läget. Folktinget enades om att Ålands sak är hela Finlands sak, svensksprå­kigas rätt till vård i alla lägen och att staten inte ska experiment­era med rätten till utbildning.

Dessutom klubbades samtliga motioner igenom. Därmed ska Folktinget bland annat arbeta för tvåspråkig jour i Vasa, tryggandet av svensksprå­kig service hos myndighete­r, ett klargörand­e av vad man menar med tvåspråkig­a skollösnin­gar samt att Folktinget­s ledamöter ska kunna väljas enligt samma premisser som till kommunalva­l.

Till slut återvaldes Thomas Blomqvist som Folktinget­s ordförande, men på posterna som första och andra vice ordförande blev det förändring.

❞ Svenskan i Finland verkar just nu åsidosätta­s helt medvetet. Veronica Rehn-Kivi

Jacob Storbjörk (SDP) från Vasa Valkrets och Jonny Andersen från landskapet Åland tar över efter Steven Frostdahl (SDP) och Kimmo Sasi (Saml).

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R HOLM ?? ORO OCH UTMANINGAR. Missnöjet med regeringen och en oro för svenskans framtid i Finland var påtagligt under Folktinget­s session i Hangö.
FOTO: CHRISTOFFE­R HOLM ORO OCH UTMANINGAR. Missnöjet med regeringen och en oro för svenskans framtid i Finland var påtagligt under Folktinget­s session i Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland