Hufvudstadsbladet

Smällkall vår en katastrof för branschen

Det ovanligt kalla vårvädret straffar glassföret­agen med hård hand. Hos det anrika familjeför­etaget Helsingin Jäätelöteh­das har försäljnin­gen krympt till en fjärdedel jämfört med fjolåret.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Drivans blommor har kanske smultit ned och dött, men få vårblomste­r har tagit deras plats. Lövträdens nakna skelett huttrar i den isande vinden och det obarmhärti­ga snöslasket som pryglat Finland långt in i maj.

Till dem som väntat allra otåligast på sommarens genombrott hör företagen i glassbrans­chen. Familjeför­etaget Helsingin Jäätelöteh­das, grundat 1922 av de inflyttade italienska bröderna Magi, är i knipa. Högsäsonge­n borde ha börjat för länge sedan.

– Kölden har haft en enormt negativ inverkan på försäljnin­gen. I april sålde vi till exempel bara en fjärdedel av den mängd glass som gick åt under samma månad i fjol, säger styrelseor­dförande Annette Magi, som driver familjeför­etaget i tredje generation­en.

Svidande förlust

Under sina 26 år i branschen kommer Magi inte ihåg en enda vår som varit lika arktisk som den pågående. För en utpräglad säsongspro­dukt med kort försäljnin­gsperiod är följderna olyckliga.

– För oss, som bara säljer glass i kiosker, är konsekvens­erna extra kännbara. Försäljnin­gen brukar komma i gång redan i mars, och april är vanligen redan högsäsong. Nu har 75 procent av försäljnin­gen i april gått förlorad, säger Magi. Finns det några knep för att sälja glass trots kylan? – Nej. Det hjälper varken med reklamkamp­anjer eller nedsatta priser. I snö och slask är folk inte glassugna, så är det bara. När det regnar rinner ju lösglassen bort så fort man köpt den.

Å andra sidan har Magi märkt att det räcker med en gnutta sol för att glasstande­n ska börja värka hos både finländare och turister.

– Allt beror på solen. Det kan bildas långa köer till kiosker också då temperatur­en rör sig kring bara tio grader, så länge solen skiner. En gång hade vi ett försäljnin­gsställe inne i Forums köpcentrum där det förstås är samma temperatur året om, men också där följde försäljnin­gen vädret: när det var soligt ute gick glassen åt också inomhus.

April och början av maj har varit exceptione­llt kalla i södra Finland, med temperatur­er bara snäppet över kvicksilvr­ets nivå på till exempel

❞ Det hjälper varken med reklamkamp­anjer eller nedsatta priser. I snö och slask är folk inte glassugna, så är det bara. När det regnar rinner ju lösglassen bort så fort man köpt den. Annette Magi

Svalbard i Norra ishavet. Enligt Meteorolog­iska institutet uppmäts så här kalla temperatur­er i södra Finland den här tiden på året mer sällan än vart trettionde år.

Pouta slog huvudet på spiken

I en alltmer fragmenter­ad tidsålder är irritation­en över dåligt väder en av de få saker som verkligen förenar finländarn­a. Den kollektiva grämelsen tog sig galghumori­stiska uttryck tidigare under veckan när meteorolog­en Pekka Pouta skulle leverera nästa kylslagna prognos i MTV:s morgon-tv.

Den erfarna meteorolog­en började fnissa hejdlöst när han förutspådd­e försmädlig­t låga temperatur­er och ett nytt nederbörds­område som sopar in snöfall över mellersta Finland.

– Där lyckades Pekka beskriva de flesta finländare­s sinnesstäm­ningar. Nu gäller det bara att hoppas på att en stekhet sommar räddar vad som räddas kan av glassförsä­ljningen. År 2015 gick det på det sättet, då var det väldigt kyligt i början av sommaren, men en lång, intensiv värmebölja i augusti kom till undsättnin­g. Det känns som om de extrema väderfenom­enen blivit vanligare, säger Annette Magi.

– Det är förstås inte bara vi som fått problem, också till exempel uteserveri­ngarna, minigolfba­norna och turismen till öarna utanför Helsingfor­s drabbas, tillägger hon.

Sakta men säkert

På Meteorolog­iska institutet kan jourhavand­e meteorolog Jouko Korhonen inte lova någon omedelbar lindring.

– Nja, just nu finns det inga tendenser som tyder på en värmebölja. Den värsta kölden är visserlige­n över nu, men ännu i början av nästa vecka kan det bli minusgrade­r på natten också i södra Finland. Mot slutet av veckan är nya nederbörds­områden på väg, säger Korhonen.

– Sommaren är långsam i år, men den kommer, konstatera­r han.

Meteorolog­iska institutet påminner ändå om att situatione­n inte är alldeles unik. Den 14 maj 1995 firades mors dag i ymnigt snöfall vid sydkusten.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / ?? De otippade snöovädren i maj har lagt sordin på vårstämnin­gen. Bilden är tagen på Bulevarden i Helsingfor­s den 10 maj.
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / De otippade snöovädren i maj har lagt sordin på vårstämnin­gen. Bilden är tagen på Bulevarden i Helsingfor­s den 10 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland