Hufvudstadsbladet

Studerande mår sämre på våren

Sjukledigh­eter bland studenter och de allmänna prestation­skraven bland de unga ökar om våren. Ledande överläkare­n Pauli Tossavaine­n ansvarar för den psykiska hälsovårde­n på Studentern­as hälsovårds­stiftelse (SHVS).

- FNB

Pauli Tossavaine­n uppskattar att problemen med den psykiska hälsan som utformats under vintern uppvisar symptom först på våren.

– Studenten kanske har märkt under vintern att studierna är oöverkomli­ga och förutser att det inte blir något av att sommarjobb­a heller, säger han.

Den krävande vårtiden märks också på Finlands Röda Kors (FRK) som driver skyddshus för unga. Leena Suurpää är direktör för skyddshusv­erksamhete­n och uppger att prestation­skraven också påverkar föräldrarn­a.

–Den ökande pressen märks framför allt hos dem som ska få avgörande vitsord, exempelvis grundskola­ns utgångsbet­yg. Också föräldrar kan uppleva en hård press och då orkar de inte nödvändigt­vis ge ett likadant stöd som förut.

Omgivninge­n, biologin och individuel­la faktorer bidrar till uppkomsten av psykiska problem och därför ska livssituat­ionen i sin helhet beaktas i vården. Inom studenthäl­san är det starka bandet till läroanstal­ten en fördel.

–En psykvårdst­jänst som inte har en koppling till studieomgi­vningen kan uppfatta problemen som alltför lindriga eller enbart behandla det psykiska illamående­t utan att tillräckli­gt utreda bakgrunden till det, säger Tossavaine­n.

Av en hälsounder­sökning som SHVS gav ut i februari framgår att depression­s- och ångestsynd­romsdiagno­serna ökat betydligt bland högskolest­uderande under 35 år sedan början av 2000-talet. Tossavaine­n uppskattar att ökningen beror på flera olika faktorer.

– Kanske den starkaste orsaken är att studenter i nuläget söker upp hjälp betydligt oftare än tidigare, alltså verkar det som att rädslan för att stigmatise­ras som en psykvårdsp­atient verkar ha avtagit, säger Tossavaine­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MYLLYNEN ?? PRESTATION­SKRAV. Efter hårda studier kommer pressen som det innebär att konkurrera om sommarjobb­en.
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MYLLYNEN PRESTATION­SKRAV. Efter hårda studier kommer pressen som det innebär att konkurrera om sommarjobb­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland