Hufvudstadsbladet

Marjamäki: Måstesegra­rna skapar ångest

Lauri Marjamäki säger att laget kan förbättra sitt spel inför mötet med Schweiz. Matchen mot Alplandet blir en ny ångestfyll­d tillställn­ing där Lejonen är piskade att vinna.

- FILIP SAXéN

PARIS Lauri Marjamäki medgav efter den sega segern över Norge att det finns en del mentala knutar i Lejontrupp­en i Paris. Den svaga inledninge­n på turneringe­n har lett till att laget är piskat att vinna matcher och laget verkar inte ha en naturlig förmåga att se positivt på den minst sagt utmanande situatione­n.

– Det är klart att sådana här måstesegra­r skapar ångest, säger han efter förlängnin­gssegern över Norge.

– Positivite­ten är kanske inte på topp i det här laget men vi växer med de erfarenhet­er vi får.

Ångesten syntes inte i den andra perioden då Lejonen jagade ikapp och förbi Norge. 0–1 blev 2–1 efter en stark insats och bra spel. Men då man skulle knyta ihop säcken i den tredje perioden lyckades man inte hålla samma aktiva grepp i spelet och i slutet av matchen såg det ut att råda panik i den blåvita zonen då norrmännen jagade kvittering.

– Det känns tungt då vi tappar poäng på det där sättet på slutet, säger Marjamäki.

Han ville inte skriva under att det var panik i de egna leden då Norge jagade kvittering. Han hade inte heller någon förklaring till hur Andreas Martinsen, Niklas Roest och Aleksander Reichenber­g kunde vara de tre spelarna som var närmast det finländska målet då Martinsen tryckte in 2–2 med 29 sekunder kvar att spela.

Att de finländska spelarna gav fripassage åt tre norska spelare då man borde satsa allt på att försvara det egna målet visar hur svårt Lejonen har det för tillfället. Samma slags kollaps skedde ju då Finland tappade sin 3–0-ledning mot Tjeckien tidigare i turneringe­n.

– Det grämer mig att det går på det sättet där på slutet. Vi hade precis spelat ett mycket bra boxplay och så kommer tre av deras spelare igenom så där, säger Marjamäki.

– Det sker rätt stora kast i vårt spel men det är sådant som händer i hockeyn.

Då laget tagit en svettig seger över

Det grämer mig att det går på det sättet där på slutet. Vi hade precis spelat ett mycket bra boxplay och så kommer tre av deras spelare igenom så där. Lauri Marjamäki

Vitrysslan­d, förlorat stort mot Norge, tappat en klar ledning mot Tjeckien, slagit Slovenien och sedan besegrat Norge först efter förlängnin­g kan man som Marjamäki konstatera att Lejonen inte tar den enkla vägen i VM.

Den finländska landslagst­ränaren vill ändå se att det finns orsaker utanför det egna laget till att resultaten inte varit så bra som han eller någon annan önskat i turneringe­n.

– Internatio­nell hockey har utvecklats mycket under de senaste åren. Det handlar inte bara om landslagen utan också om ligorna. Det spelas en otroligt högklassig hockey i schweizisk­a ligan och också Norge har blivit ett starkt hockeyland, säger han.

Dessutom spelar många norska spelare i svenska och en del i finska ligan vilket bidrar till att höja nivån i landet.

– Dessutom har lagen börjat spela ett mycket mer kollektivt och discipline­rat spel där alla arbetar hårt tillsamman­s och spelar en tajt hockey, säger Marjamäki.

– Därför har de så kallade små länderna kunnat överraska de stora mycket mer under senare år än de gjorde tidigare.

Marjamäki vet vad han talar om. Efter förlusten mot Frankrike och poängtappe­t mot Norge är Lejonen i en situation där seger över Schweiz är ett måste. Om Lejonen förlorar den nästsista gruppspels­matchen krävs det seger över Kanada för en plats i kvartsfina­l.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? NöJD OCH MISSNöJD. Lauri Marjamäki var besviken över slutet på tredje perioden men nöjd med segern över Norge.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN NöJD OCH MISSNöJD. Lauri Marjamäki var besviken över slutet på tredje perioden men nöjd med segern över Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland