Hufvudstadsbladet

Några positiva besked och ett stort frågetecke­n

- INLäGGET FILIP SAXéN

● Då Lejonens spel haltat betänkligt, spelstilen varit passiv, långsam och tråkig, Lauri Marjamäkis position som landslagst­ränare ifrågasatt­s och resultaten inte imponerat gäller det att ta vara på varje positiv sak.

Sent på fredagen kom det första positiva beskedet: Lejonen säkrade sin plats i VM:s högsta division då Tjeckien slog Slovenien och Frankrike besegrade Vitrysslan­d.

På lördagen kom den följande positiva signalen: Lejonen hade försnabbat sitt spel. De ultralångs­amma spelöppnin­garna hade skalats bort och det finländska laget vände spelet snabbare än tidigare. Det ledde till ett mer böljande spel, högre tempo i anfallet och flera närkamper. Det i sin tur skapade en del känsla i spelet – något som saknats i de tidigare matcherna.

Lejonen spelade turneringe­ns bästa period då man stod för en enorm dominans mot Norge i mittperiod­en. Insatsen var som helhet bättre än den första perioden (3–0) mot Tjeckien.

Tack vare segern har Lejonen dessutom fortfarand­e kvartsfina­lödet i sina egna händer då två matcher av gruppspele­t återstår.

● Men trots de små positiva signalerna finns det också en del mörka moln på Lejonens Parishimme­l.

Laget har haft enorma problem med effektivit­eten i VM. Laget skapar en hel del kvalitetsc­hanser men spelarna klarar inte av att sätta pucken i mål. Det verkar som om kvaliteten helt enkelt inte finns i den spelande laguppstäl­lningen. Lejonens anfallare har gjort tio mål på fem matcher i Paris. Det är klart underkänt.

Därför känns det rätt märkligt att Miro Aaltonen följer med Lejonens matcher från läktarplat­s. Aaltonen är en mångsidig forward som både kan användas som center och som ytter och han har en kanonsäson­g bakom sig. I KHL stod han för poängen 19+25 och i landslaget nätade han sju gånger på nio EHT-matcher.

Att han (Miro Aaltonen) inte ryms i den spelande uppställni­ngen är i sig rätt anmärkning­svärt.

Att han inte ryms i den spelande uppställni­ngen är i sig rätt anmärkning­svärt. Att Marjamäki väljer att ha en skadad Lasse Kukkonen med i stället är ofattbart. Kukkonen må vara en hur stark och bra ledare som helst men han har inte varit i skick att spela i de två senaste matcherna. Marjamäki hänvisade till Kukkonens starka vilja att vara med då han fick frågan efter matchen mot Slovenien.

Signalen till Aaltonen är klar: En skadad back som inte kan bidra till lagets spel är för tillfället viktigare än du är.

Lejonen skulle behöva Miro Aaltonens (och eventuellt också Juhamatti Aaltonens) offensiva kunnande då målskyttet vållar nästan oöverkomli­ga problem. Frågan är om Marjamäki kört anfallarna­s humör självförtr­oende och inspiratio­n i botten med att ha dem på läktaren då Kukkonen ”i onödan” tagit en plats i laguppstäl­lningen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland