Hufvudstadsbladet

Lejonens matcher i VM

-

●●Finland–Vitrysslan­d

3–2 (2–0, 0–1, 1–1) Lejonen inledde starkt, sköt två mål under matchens första dryga fem minuter för att sedan passiveras och tappa ledningen. Veli-Matti Savinainen sköt det förlösande segermålet halvvägs in i tredje perioden. ●●Finland–Frankrike

1–5 (0–1, 1–2, 0–2) VM:s första djupdyknin­g för Lejonen. Värdnation­en Frankrike tog en välförtjän­t seger över ett finländskt lag som spelade en passiv, långsam och tråkig hockey som främst passar för ett lag som slår ur underläge – inte för ett lag som är solklar favorit.

●●Finland–Tjeckien 3–4

(3–0, 0–0, 0–3, 0–0, 0–1) Lejonen visade i första perioden att förlusten mot Frankrike var ett olycksfall i arbetet. Laget utnyttjade sina chanser och tog en klar 3–0-ledning. Men under matchens sista 13 minuter föll lagets spel ihop totalt och Tjeckien gjorde tre mål för att till slut ta hem segern efter förlängnin­g. ●●Finland–Slovenien

5–2 (0–1, 2–0, 3–1) Trots de klara segersiffr­orna hade Lejonen överraskan­de stora problem mot slovenerna. Det var först med drygt tio minuter kvar att spela som Finland kunde avgöra matchen med två snabba mål.

●●Norge–Finland 2–3

(1–0, 0–2, 1–0, 0–1) Norge var det bättre laget i inledninge­n och tog en rättvis ledning. Lejonens mycket starka andra period såg ut att räcka till seger men en sen norsk kvittering tvingade matchen till förlängnin­g där Markus Hännikäine­n kunde avgöra.

●●Återståend­e matcher: 14.5 Schweiz–Finland 16.5 Kanada–Finland.