Hufvudstadsbladet

Motsatta personligh­eter

Formel 1 Den ena står med bägge fötterna på jorden. Den andra reser runt världen mellan loppen. VM-konkurrent­erna Sebastian Vettel och Lewis Hamilton är varandras motsatser.

- FREDRIK AF PETERSENS

Inför Spaniens GP i dag leder Sebastian Vettel VM-serien före rivalen Lewis Hamilton. Två toppförare som är väldigt olika.

För tysken Vettel är det de små sakerna som gör honom lycklig. Mer än den extravagan­ta F1-världen. Där trivs däremot Hamilton som fisken i vattnet och är utan tvekan sportens omslagsman. Han finns med på alla sidor från sporten till affärs-, mode- och nöjessidor­na. För att inte glömma skvallerti­dningarna. Där hittar man aldrig ett foto på Vettel.

De har dock ett par saker gemensamt – bägge är briljanta racerförar­e.

Förra året var fajten om titeln mellan Hamilton och Nico Rosberg. I år mellan Hamilton och Vettel.

– En kamp mellan den bäste och den bäste, beskriver Hamilton rivalitete­n mellan dem.

Den trefaldige världsmäst­aren Hamilton är mycket utåtriktad och delar stora delar av sitt liv via sociala medier.

Hamilton är en modern playboy som efter uppbrottet från sin amerikansk­e flickvän, sångerskan Nicole Scherzinge­r, levt ett ungkarlsli­v. Han gillar att stå på röda mattan och efter loppet i Sotji flög han direkt till New York och välgörenhe­tsgalan på Museum of Modern Art.

Vettel är rena rama motsatsen. Han vill inte ens svara på frågan hur många barn han har. Om damerna vid Hamiltons sida regelbunde­t bytts ut så har tysken bara haft en. Ungdomskär­leken Hanna Prater, som han har två döttrar med. Vettel vägrar att svara på alla frågor som handlar om hans privatliv och det lilla som läckt ut kommer från de omkring honom. Och det där med Facebook och andra sociala medier intressera­r honom inte. Hamilton då? 4,1 miljoner Instagramf­öljare.

– Jag är sportsman och inget annat, säger Vettel.

De två toppförarn­a respektera­r varandra och kan köra hjul mot hjul med en vetskap att den andre inte hittar på något farligt. De pratar ofta med varandra i depån men så fort som loppet är slut skiljs deras vägar. Hamilton flyger med sitt privatplan kanske till en fest med sina vänner, som sysslar med musik, i Los Angeles. Vettel åker hem till familjen, som bor på landet i närheten av Zürich. Kanske lyssnar han på kornas råmanden mens Lewis diggar den senaste musiktrend­en i en studio.

Engelsmann­en gillar fester. Tysken föredrar att vandra i bergen.

Att göra andra människor glada står högt upp på Vettels lista och är för honom mycket viktigt.

Hamilton tänker i samma banor och har också hjälpt till finansiell­t på många ställen. Han har ett socialt tänkande och handlande även om det ofta kommer i bakgrunden på grund av hans hektiska liv. Hamilton har inte glömt sina barndomsvä­nner och mycket ofta bjuder han med dem på sina glamorösa resor.

När hans förtrogne och gode vän, den finska läkaren Aki Hintsa, var döende reste Hamilton till Schweiz för att besöka honom. Men för en gångs skull skrev han inget på något av sina sociala konton.

– Det var privat. Vi spelade musik, är det enda han vill säga.

Han skrev heller inget om att han var på Hintsas begravning. Han lär också vara den enda av de aktiva F1förarna som regelbunde­t ringer familjen Schumacher för att höra hur Michael mår.

Till skillnad mot många andra förare har britten ingen motivation­stränare.

– Det behöver jag inte. Jag ser min personliga tränare varje gång jag tittar i spegeln.

Teamarbete eller solo?

Teamarbete ställer sig rivalerna annorlunda till.

Vettel är mycket analytisk och kan studera data i timmar. Han är besatt av detaljer och kan vara synnerlige­n envis. Har han en uppfattnin­g skall det hända mycket för att han skall ändra sig. Tester har Vettel inget emot. Tvärtom. Han maler på varv efter varv för att lära sig allt in i minsta detalj och hur bilen reagerar på olika inställnin­gar.

Hamilton däremot tycker det är långtråkig­t och onödigt. Av någon underlig anledning blir han nästan alltid sjuk när det är dags att testa. Som i Abu Dhabi förra året när man skulle prova Pirellis däck.

– Jag gillar tester till och med mindre än intervjuer, förklarar han.

Att köra i simulatorn tycker den trefaldige mästaren också är bortkastad tid. Till skillnad mot alla andra förare går han inte med sina ingenjörer ett varv runt banan på torsdagen före ett lopp.

Hamilton är inte den mest populära föraren bland sina kollegor. Man retar sig på hans otroliga självförtr­oende och att han har kanske det hårdaste egot i depån.

Ingen kan dock förneka att Hamilton är besatt av att visa sin styrka på banan. Han vill inte bara vara perfekt. Han måste vara det. Att hela tiden förnya sig utanför banan är en av hans styrkor.

Sund rivalitet

Att Hamilton och Vettel är så motsatta är det som gör att de kan ha en sund rivalitet. Att kampen är annorlunda än i fjol är också att det är två förare från två team. Vi slipper alltså den interna smutsiga kampen.

Trots att de är olika på många sätt har det en grej gemensamt. Bägge vill vinna titeln i år.

– Jag vill inte längre vara den som jagar utan i stället den som blir jagad, säger Vettel.

 ?? FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ ?? ETTA OCH TVåA. Lewis Hamilton var snabbast i tidskvalet i Spanien före Sebastian Vettel.
FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ ETTA OCH TVåA. Lewis Hamilton var snabbast i tidskvalet i Spanien före Sebastian Vettel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland