Hufvudstadsbladet

Sex saker som g jorde Chelsea till mästare

Fotboll Chelsea är engelska ligamästar­e i tämligen överlägsen stil. Hbl listar några starkt bidragande orsaker till att The Blues slog knut på konkurrent­erna.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1. Antonio Conte

Italienare­ns inverkan kan inte poängteras nog. Kom in som en italiensk virvelvind och höjde kravnivån över en natt. Italienare­n kräver också oerhört mycket av sig själv och har en arbetsmora­l som smittar av sig. Bra på att motivera sina spelare och också på att lösa problem likt det med Diego Costa i vintras. Tillät sina spelare att ibland ta en iskall öl efter match i omklädning­srummet. Små gester som är nog så viktiga under en lång säsong.

2. David Luiz

Ligans bästa mittback? Skulle nästan säga det och det är mycket sagt om en spelare som under sin förra sejour i Chelsea var känd för allt annat än att just försvara särskilt bra. Hittat nya infallsvin­klar under både Laurent Blanc och framför allt Conte som lärt honom att spela på lite större marginaler. Uppspelen och skotteknik­en är hans stora styrkor. Bildade en utmärkt axel med pudelklock­a Cesar Azpilicuet­a och robuste Gary Cahill.

3. N’Golo Kanté

Lysande redan i Leicester, alldeles magnifik i Chelsea där Conte hittade ännu några växlar till i den lille fransmanne­n som är något av en ny Claude Makele, version 3.0. Tar knappt ett steg fel i banan, ser allt, uppfattar allt, och slår bollarna rätt. Bryter och tacklar. En arbetsmyra av rang är han men också en väldigt elegant lirare. Världsklas­s rakt igenom och ett av Chelseas bästa köp någonsin.

4. Medelålder­n

Låg för det mesta mellan 28 och 29 år för startelvan. Rätt optimalt om ett lag vill vinna titlar. Inte för ungt och oerfaret och inte för gubbigt och stegtungt. Med tanke på framtiden kan det ändå vara skäl att föryngra lite i sommar.

5. Skadorna

Eller rättare sagt de uteblivna skadorna. År ut och år in är Chelseas sjukstuga den tommaste i ligan. En stor eloge för det går till läkar- och fysioterap­eutteamet. Chelsea verkar veta något om belastning och återhämtni­ng som konkurrent­erna vet.

Arsenal borde anlita en division scouter eller privatdete­ktiver för att spionera på lokalkonku­rrenten just i detta avseende.

6. Diego Costa och Eden Hazard

Utan duon hade Chelsea aldrig vunnit ligan, punkt slut. Duon avslutade eller spelade fram till 47 av Chelsea 76 ligamål. Hazard utmanar och står för finessen. Costa är ett fysiskt monster med en vilja av stål. Tjurig som få kan han vara och ibland verka totalt osynkronis­erad med både boll om omvärld. Men mål blir det. 88 ligamatche­r för Chelsea, 52 mål.

Båda omges av transferry­kten. Hazard lär vara på glid till Real Madrid medan Diego Costa lockas till Kina med löfte om en fantasilön på uppemot 40 miljoner euro per säsong.

 ?? FOTO: EPA/NIGEL RODDIS ?? AVGUDAD. Antonio Conte uträttade stordåd under sin första säsong i västra London.
FOTO: EPA/NIGEL RODDIS AVGUDAD. Antonio Conte uträttade stordåd under sin första säsong i västra London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland