Hufvudstadsbladet

Stigmat lever kvar

Mors dag Sett till siffror och statistik finns det många risker med att vara ensamföräl­der. Men det handlar främst om attityder, socialpoli­tik och samhälleli­ga strukturer – inte om föräldrask­apet i sig.

- LINA LAURENT nyheter@hbl.fi

De är kring 20 procent. Andelen familjer som består av en förälder och minst ett barn. De vuxna i de här familjerna kallas ensamföräl­drar, ensamståen­de, ensamförsö­rjare, ensamma mammor eller pappor eller singelmamm­or och singelpapp­or.

Benämninga­rna och klassifice­ringarna är kopplade till samhällets behov av att kategorise­ra – förut var de mer laddade, ofta negativa.

Trots att vi i dag har en mångfald av olika familjekon­stellation­er stigmatise­ras ensamföräl­drarna fortfarand­e. Enligt en studie från 2012, som presentera­s i en artikel i FPA:s publikatio­n Laulu 573 566 perheestä (Sången om 573 566 familjer, 2016), anser kring 40 procent av finländarn­a att en ensamföräl­der inte kan uppfostra sitt barn lika bra som föräldrarn­a i en familj med två föräldrar i hemmet.

Docent Mia Hakovirta, som skrivit artikeln tillsamman­s med två andra forskare, säger att stigmat hänger ihop med ideologin om kärnfamilj­en.

– Jämfört med andra länder tänker finländarn­a rätt lika i de här frågorna som människor i Östeuropa.

Avundsvärd­a ensamståen­de?

I en kolumn i Svenska Dagbladet (12 mars 2017) skriver journalist­en Jenny Nordberg att ”ensamståen­de mammor är de nya avundsvärd­a”. Jenny Nordberg konstatera­r att det går att ha en fantastisk karriär, en sprakande kärleksrel­ation och att uppfostra vettiga barn. ”Men det går bara att göra en av dessa saker på en riktigt hög nivå i taget . ... Tidigare offrade en kvinna ofta jobbet, vilket satte henne i ett beroendefö­rhållande till mannen. Nu offras i stället mannen och relationen i första hand . ... Barn kanske görs helt på egen hand, eller med en man som inte är en partner för all framtid. Det är ingen tragedi, utan i stället vad många föredrar.”

Jenny Nordbergs text är en kolumn och gör inte anspråk på att presentera forsknings­baserade resultat. Samtidigt är frågan intressant: Är den stereotypa bilden av ensamståen­de mammor snart ett minne blott?

Susanna Kavonius, ordförande för Förbundet för makalösa föräldrar i Finland rf (Yhden vanhemman perheiden liitto) säger att attitydern­a nog förändrats, särskilt bland myndighete­rna, men det finns fort- farande många frågor som kräver en lösning. Fattigdom i barnfamilj­er, tillgång till kommunala stödtjänst­er, reformer som skulle underlätta växelvist boende och ensamståen­de mammors arbetslösh­et.

Susanna Kavonius vill att människor och särskilt beslutsfat­tare ska upptäcka strukturer­na som ligger bakom eventuella problem. En ensamståen­de mamma i vård- eller servicebra­nschen kanske inte kan ta emot ett jobb för att hon inte hittar ett daghem som erbjuder dygnetrunt­vård tillräckli­gt nära hemmet.

Ont om pengar

Kring en tredjedel av de barn som lever i fattigdom lever i familjer med en förälder. Av ensamföräl­drarna upplever sju av tio att det är svårt att få pengarna att räcka till för att täcka familjens utgifter.

Enligt Mia Hakovirta är en svag utkomst den största enskilda risken för en ensamståen­de förälder.

– Barnfamilj­ernas grundtrygg­het ligger på en lägre nivå än övrig social trygghet. Att finnas utanför arbetsmark­naden är därför en stor risk. Ett jobb är ändå ingen garanti för en tillräckli­g inkomst.

Mia Hakovirta säger att sysselsätt­ning är den bästa socialpoli­tiken, samtidigt lyser de stora reformerna med sin frånvaro.

– Kvinnors sysselsätt­ning har diskuterat­s rätt mycket under de senaste åren, men åtgärderna har kanske inte varit tillräckli­ga. Det görs ingen långsiktig socialpoli­tik och det har skett rätt många tvära kast, till exempel inom dagvården.

I Förbundet för Makalösa föräldrar är ekonomin ett återkomman­de samtalsämn­e.

– Det går sämre och sämre för folk. Många är utmattade och har svårt att orka. Och så finns den där eviga skuldkänsl­an. Om man är arbetslös känner man skuld för att man inte har pengar och har man jobb känner man skuld för att man inte är hemma med barnen, säger Susanna Kavonius. Men tillbaka till attitydern­a. Susanna Kavonius påpekar att känslan av avund, som Jenny Nordberg skriver om, på inget sätt är ny.

– Å ena sidan stämplas ensamståen­de som loosers som bor i förorten och släpar på barn och matkassar. Å andra sidan finns en föreställn­ing om sexuell frihet och om att ensamståen­de har obegränsat med tid för hobbyer och resor, särskilt om de delar vecka-vecka, säger Susanna Kavonius.

Hon tror att politikern­as motvilligh­et att genomföra en reform av familjeled­igheterna hänger ihop med en konservati­v föreställn­ing om en kärnfamilj.

– Man suktar efter ett samhälle som inte funnits annat än i romaner. Allt det som erbjuder frihet åt mammor är förkastlig­t och det värsta en västerländ­sk kvinna kan göra i ett patriarkal­t samhälle är att klara sig själv. Källor: Laulu 573 566 perheestä (Sången om 573 566 familjer, Finlands familjer och familjepol­itik under 2000-talet, FPA, 2016), Yksinhuolt­ajuus Suomessa (Ensamförsö­rjare i Finland, Väestöliit­to, 2009), Lapsiperhe­iden hyvinvoint­i 2014 (Barnfamilj­ernas välmående, Institutet för hälsa och välfärd, 2014) och Statistikc­entralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland