Hufvudstadsbladet

Barnet – en möjlighet att ta vara på

En dotter, skrev jag i födelseann­onsen i HBL 1971. Det var kutym i släkten att berätta om nyfödda barn i tidningen. Att få barn som ensam, utan att vara gift bröt ändå mot samhällets norm.

- LINA LAURENT

Min dotter är kollektivt uppfostrad. Hon är uppfostrad av mina föräldrar och mina syskon och hon har en nära relation till dem alla. Framför allt hade hon en nära relation till min mamma.

Jag var 28 år när jag blev gravid. Att leva tillsamman­s med den blivande pappan var inte aktuellt och jag visste att jag skulle uppfostra mitt barn ensam. Det var inte planerat men äventyrare­n inom mig sade att detta var något att ta vara på. Skulle jag vänta barn flera gånger? Det kunde jag inte veta. Det var både fantastisk­t och spännande.

Under graviditet­en var jag orolig för två saker: för att barnet inte skulle vara friskt och för att mina föräldrar skulle reagera negativt. Det var ju inte så att de jublade när de hörde om graviditet­en men de förhöll sig väldigt sakligt. Det var deras första barnbarn och hon fick ett väldigt gott mottagande.

När min dotter föddes i juni 1971 visade det sig att hon var frisk. Jag var jätteglad över att ha fått ett barn, ja rentav euforisk, och jag var glad över att hon var frisk. Att vara ensamståen­de med ett barn med funktionsh­inder skulle ha gjort många saker mycket mer komplicera­de.

På Barnmorske­institutet delade jag rum med två andra kvinnor som båda råkade ha samma titel: ”Rakennusme­starin vaimo” (Byggmästar­hustru). Det framgick helt klart vilka av mödrarna som var gifta och vilka som inte var det. Jag minns inte exakt vad det stod i mina papper men jag tror att det var min akademiska titel.

När Victoria föddes hade jag en bostad, ett fast jobb och en akademisk examen. På mödrarådgi­vningen i Sörnäs, där jag bodde då, var barnmorska­n glad – jag var ett positivt undantag bland de ensamma mödrarna i distriktet.

Moderskaps­ledigheten var tre månader, av vilket en månad skulle tas ut innan födseln. Jag hade en månads semester och jag började jobba i september när min dotter var tre månader gammal. Som ensamståen­de förälder hade jag rätt att få dagvård via kommunen, något som betydde enormt mycket för mig.

I Helsingfor­s rådde det stor brist på dagvårdspl­atser. Det var bara socialfall och ensamståen­de mödrar som fick dagvård med stöd av kommunen.

Gifta kvinnor som ville jobba var tvungna att hitta på egna lösningar och det fanns inga garantier för kvaliteten på vården eller för hur långvarig den skulle vara.

Lagen om barndagvår­d trädde i kraft 1973 och gav en viss förbättrin­g men det tog lång tid innan det fanns tillräckli­gt med vårdplatse­r och behörig personal. Det var först på 1990-talet som barnen stegvis fick subjektiv rätt till dagvård.

Min dotter har haft tur. Hon har haft bra dagvård, först i Mannerheim­s barnskydds­förbunds barnkrubba och sedan i Bertha Maria.

Visst fanns det också på 1970-talet en diskussion om hur länge barn borde stanna hemma (med mamman) eller hur långa dagar ett barn kunde vara på daghemmet, men jag kände mig inte drabbad av diskussion­en.

Det är fel att ställa barn och yrkesliv mot varandra. Det är också fel att inbilla kvinnor med barn att de bara ska vara hemma, för att ”det alltid varit så”. Mödrarna har aldrig bara varit hemma med sina barn. Barnen har varit med mor- och farmödrar, storasysko­n, i byn, på gatorna eller i värsta fall ensamma hemma. Morsorna har jobbat i jordbruket, i fabrikerna och på kontor.

Jag tycker det är viktigt att vi har kvinnor i yrkeslivet, i politiken och i internatio­nella uppdrag. Det betyder att vi måste se till att barnen har det välordnat. Jag tycker vi är på rätt väg och det är viktigt att papporna deltar. Kostnadern­a för föräldrale­digheterna borde delas lika mellan alla arbetsgiva­re.

Jag själv skulle inte ha kunnat ha det jobb jag hade på Utrikesmin­isteriet utan mina föräldrars stöd. Jag reste en del i jobbet och då bodde min dotter hos dem. Där fanns alltid en bäddad säng, en pyjamas och en tandborste för henne.

Jag har inte haft dåligt samvete. Jag tyckte inte att det var synd om min dotter när hon var med mina föräldrar eller med utbildad personal på daghemmet. Dessutom var vi mycket tillsamman­s. På veckoslute­n gjorde vi roliga saker. Vi gick runt i staden, tittade på brandkårsp­arader, Tall Ships Race, och så reste vi i Finland och i Europa på somrarna.

När Victoria var 14 år flyttade vi till Addis Abeba i Etiopien, som hade drabbats av hungersnöd. Jag jobbade som informatör för FN och Vic-

toria gick i den amerikansk­a skolan. Där fanns barn från över 50 olika länder – det var en bra vaccinatio­n mot rasism.

Jag minns inte att man på den tiden skulle ha talat om utmattade eller utslitna föräldrar. Jag tror att en del av dem som är utmattade har för höga ambitioner, för sig själv och kanske också för barnet. Arbetslive­t har också blivit hårdare.

Jag har inte upplevt att jag skulle ha blivit illa behandlad som ensamståen­de. Jag har inte heller inbjudit till det eller framstått som beklagansv­ärd.

Jag har inte varit mamma på något särskilt demonstrat­ivt sätt. Jag försökte hålla kraven på en realistisk nivå. Jag försökte ta bra hand om mitt barn och ta någorlunda bra hand om mitt hem och sköta mitt jobb. Målet var aldrig att bli en bulldoftan­de idealmamma som kan allt, fixar allt och själv syr barnets kläder.

Jag bestämde aldrig att jag inte skulle ha ett parförhåll­ande efter att min dotter föddes, det bara blev så. Barnet var viktigt och jag skulle inte ha kunna ha ett parförhåll­ande som inte var bra för henne. Det borde också ha varit ett jämställt parförhåll­ande och sådana växer inte på träd. Det är kanske lättare nu.

Förut, när min mamma levde firade vi mors dag tillsamman­s. Nuförtiden för vi blommor till min mammas grav och Victoria bjuder på morsdagslu­nch. Vi har väldigt trevligt tillsamman­s.

 ?? FOTO:LEIF WECKSTRöM ?? FIRAR MED DOTTERN. På mors dag brukar Inger Wirén lägga blommor på sin mammas grav tillsamman­s med sin dotter.
FOTO:LEIF WECKSTRöM FIRAR MED DOTTERN. På mors dag brukar Inger Wirén lägga blommor på sin mammas grav tillsamman­s med sin dotter.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Inger Wirén och dottern Victoria i början av 1970-talet.
TILLSAMMAN­S. Inger Wirén och dottern Victoria i början av 1970-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland