Hufvudstadsbladet

En genomgripa­nde omställnin­g av vår politik och livsstil behövs

- ULF SäRS Helsingfor­s

Lars Silén (HBL 7.4) har rätt i att skrämselpr­opaganda kan verka förlamande. Men ogrundad optimism och tro på teknikens frälsande kraft får inte hindra oss att erkänna de realiteter som drabbar de fattiga i dag och hotar livet på jorden på lång sikt.

Vi har all anledning att glädja oss åt framsteg som att barndödlig­heten och andelen undernärda i Indien har minskat kraftigt sedan 1990-talet. Men minskninge­n betyder inte att Indien i dag föder sin befolkning. Cirka 200 miljoner människor är fortfarand­e undernärda och två miljoner barn dör innan de fyllt fem år. På grund av den globala tillväxtek­onomin är Indien samtidigt en stor exportör av livsmedel.

Exporten av lantbruksp­rodukter från fattiga länder utsuger odlingsjor­d och omvandlar regnskog till betesmarke­r. Varje bomullsskj­orta, varje paket ris och i synnerhet varje kilo biffkött vi importerar från fattiga länder har slukat tusentals liter av lokalbefol­kningens vatten.

Man kan göra matematisk­a beräkninga­r av vilken areal som behövs för att föda en människa. Men det viktiga är vilka konkreta ekonomiska och politiska åtgärder som vidtas för att trygga livsmedels­för- sörjningen för de människor som lever på jorden.

Just nu lider stora delar av Afrika av den största hungersnöd­en på årtionden, delvis förorsakad av torka på grund av klimatförä­ndringen. Silén har rätt i att det är en temporär lösning att sända mat som katastrofh­jälp, även om det är humanitärt nödvändigt. Det viktiga är att bistå befolkning­en att effektivt och hållbart använda jord och vatten för sin egen livsmedels­produktion.

Det är inte brist på vilja som hindrar länderna i Afrika att föda sin befolkning. En av de viktigaste orsakerna är den globala ekonomin som tvingar stater att gynna multinatio­nella bolag och export på bekostnad av att odla mat för den egna befolkning­en.

Silén har också rätt i att vi ännu har långt till de absoluta gränserna för vårt liv på jorden. Romklubben överskatta­de hoten på kort sikt. Men dess grundlägga­nde insikt att vi lever i ett ändligt globalt ekosystem med ändliga resurser har inte vederlagts utan tvärtom blivit allmänt erkänd.

Tillväxten­s gränser när- mar sig år för år. Världens befolkning har blivit för stor för att vi skall ha råd med fortsatt ekonomisk tillväxt och ökad konsumtion bland de rika. Därför behövs en genomgripa­nde omställnin­g av vår politik och vår livsstil.

Konsumtion är inte livets mening. Att leva enkelt, solidarisk­t och hållbart för att kunna dela jordens naturresur­ser med alla och bevara dem för kommande generation­er kan ge det mening.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland