Hufvudstadsbladet

Livets mening

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

● I vår serie Den lille hemfilosof­en närmar vi oss de allra mest centrala frågorna. Det hade förstås varit frestande att i likhet med Douglas Adams i Hitchhiker´s Guide to the Galaxy säga att livets mening är 42. Men vi undviker de enkla svaren och gör en kringgåend­e manöver.

Ställ frågan om livets mening till vem som helst i din bekantskap­skrets och du kommer att notera att det finns ett svar som alla undviker. Ingen säger att livets mening är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Den som svarar så uppfattas som en person i full avsaknad av allt mänskligt djup och all förståelse för de många dimensione­r som gör livet i någon form gudomligt, om uttrycket tillåts.

● Men om vi frågar vad ett företags uppgift eller mening är duger svaret om att tjäna så mycket pengar som möjligt bra. Nu förlorar många av samhällets andra dimensione­r i betydelse. Det viktigaste är att tjäna pengar. Den som tvivlar kan vända sig till någon av de i övrigt framståend­e professore­rna på Svenska handelshög­skolan vilka glatt kommer att vifta med aktiebolag­slagen framför näsan på en. Inte för att där står att det skulle vara företagens viktigaste uppgift, vilket professore­rna gärna vill ge sken av.

Efter denna lilla utläggning är steget naturligtv­is inte långt till Emmanuel Macron. Jag inbillar mig att en av orsakerna till Macrons kometkarri­är var att fransmänne­n intuitivt kände på sig att han var på rätt spår när det gäller att försöka hantera orsakerna till att väljare i de utvecklade västliga industrilä­nderna känner sig förrådda av det politiska etablissem­anget.

Den centrala orsaken till missnöjet ligger i de stora inkomstkly­ftorna, vilka är en följd av att det anses legitimt att på alla tänkbara sätt tjäna så mycket pengar som möjligt. Det anses exempelvis helt legitimt att kapa företag, lägga ned dem och sålunda eliminera konkurrens och maximera de egna inkomstern­a. En moderniser­ad form av den utsugning som marxistern­a brukade tala om beträffand­e gamla lönestrukt­urer.

● Macron, bankiren, tände paradoxalt nog kanske en gnista av hopp när han på valkvällen kopplade samman Frankrikes och EU:s framtid. Det är nämligen klart att ingen politisk motkraft mot finanskapi­talets envälde kan mobilisera­s om inte stora politiska enheter i global lagstiftni­ng samarbetar för dämpande av bland annat ekonomiskt självsvåld. Om någon skall förändra de nuvarande strukturer­na är det bankirerna själva. Det är de som på ett eller annat sätt måste nå den politiska insikten om att livets mening för både företag och människor är annat än pengar. Fria marknader i all ära, men inga marknader har någonsin varit fullständi­gt fria. Frågan är bara vem som definierar begränsnin­garna och hur det görs.

Vägen dit är lång och svår och tyvärr genomförs de nödvändiga­ste reformerna vanligen först efter en katastrof av stora dimensione­r. Mycket av det som är klokt görs för sent och i för liten utsträckni­ng. Exemplen på detta är många.

Fria marknader i all ära, men inga marknader har någonsin varit fullständi­gt fria. Frågan är bara vem som definierar begränsnin­garna och hur det görs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland