Hufvudstadsbladet

Asylområde­t svart och vitt – samtidigt

- MERIT WAGER Stockholm, Sverige

ASYLPOLITI­K Camilla Frostell (HBL 10.5), som i personliga mejl till mig kallar miggorna – anställda vid Migrations­verket i Sverige – för ”krypskytta­r” och mig för ”begabbare” och som påstår att jag ”misstänkli­ggör andra”, skriver att jag inte berättar om vilka misstag Sverige har begått. Hon menar troligen Migrations­verket och migrations­domstolarn­a, och hon vet mycket väl att svenska medier är fulla av just sådana berättelse­r. Dag ut och dag in. År ut och år in.

Jag skriver om sådant som sällan berättas i svenska medier eftersom rädslan för att påklistras olika etiketter som ”rasist”, ”islamofob”, ”främlingsf­ientlig” med mera är stor och förlamande i Sverige. Frostell själv sällar sig ju också till etiketteri­ngskören med sina benämninga­r av miggor och mig. Fast mig biter de inte på. Fakta är fakta, olika berättelse­r ska berättas. Asylområde­t är inte svart eller vitt utan svart och vitt. Samtidigt.

Karl-Mikael Grimm (HBL 10.5) skriver om konflikten i

att områden klassas som trygga eller otrygga beroende på vem säkerhetsr­isken anses gälla. Att vara beslutsfat­tare i asylärende­n är ingen lätt sak och knappast något som någon enda Migri-anställd med den uppgiften tar lätt på. Deras förvärvade erfarenhet och kunskaper samt ständigt uppdaterad­e landsinfor­mation och annat som ska ligga till grund för deras beslut torde ändå göra dem betydligt mer lämpade att fatta de svåra besluten än vi som debatterar det hela utifrån.

Jag sysslar inte med politik, jag bildar inte ens opinion. Jag informerar och jag ger röst åt miggor och andra som inte vill eller vågar framträda i eget namn av rädsla för konsekvens­er i form av misstänkli­ggörande och epitet som ”rasist”, ”främlingsf­ientlig” etcetera och även i form av mobbning och utfrysning på arbetsplat­sen.

Syftet med mitt mycket långvariga upplysning­sarbete är inte att bilda opinion, det är att just upplysa. Och föra fram den, som jag ser det, helt okontrover­siella och opolitiska åsikten att ett land måste ha fungerande rättssyste­m: lagar och konvention­er ska

följas. Människor som enligt våra myndighete­r och domstolar bedöms ha skyddsskäl gentemot sina hemländer ska ges skydd, övriga ska återvända. Och när det gäller Finland vill jag påminna om vad jag skrev i min första insändare (HBL 9.4): Ta inte efter Sverige i asylfrågor på en enda punkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland