Hufvudstadsbladet

Nej till Torvalds

- tidigare kandidat för SFP i EU-parlaments­val, Åbo JARL AHLBECK

SFP Med risk för att kasta sten i glashus då även jag i min ungdom varit vänsterrad­ikal (DFFF-socialist) vill jag på det allvarliga­ste protestera mot tanken på att Nils Torvalds skulle bli SFP:s presidentk­andidat.

I vissa fall kan det förflutna bara inte raderas ut. Tänk om Torvalds hade varit nynazist i stället för att ha varit Moskvatrog­en kommunist? Dessa ”taistoiter” kan absolut inte avfärdas med att de var ungdomligt förvirrade nyttiga idioter. I själva verket var de välorganis­erade toppstyrda redskap för Sovjetunio­nens utrikespol­itik. I en krissituat­ion hade de knappast tvekat att stöda ett våldsamt störtande av den ”reaktionär­a borgerliga staten” och ett införlivan­de av Finland med Sovjetunio­nen.

Torvalds hörde visserlige­n till dem som protestera­de mot Sovjetinva­sionen av Tjeckoslov­akien 1968, men återfanns snabbt i den grupp som deklarerad­e att detta brutala våld på den tjeckiska spirande demokratin egentligen var ”socialisme­ns räddning”. Han verkade 1974–1975 som chefredakt­ör för Arbetartid­ningen Enhet och var då ledande ideolog för de finlandssv­enska minoritets­kommuniste­rna. Vi kan låta den fruktansvä­rda smörja som denna tidning producerad­e försvinna i en barmhärtig glömska, men absolut inte glömma att Torvalds flyttade till Moskva 1975 för att delta i det kommunisti­ska partiets kaderskola där aktivister från andra länder utbildades i omstörtand­e verksamhet.

Jag stöder aldrig ett parti som ställer upp en sådan presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland