Hufvudstadsbladet

På jakt efter Don Matteo

Italien Terence Hill, hjälten i spagettivä­sternfilme­rna från tidigt 1970-tal, har reinkarner­ats som den mordgåtelö­sande katolska prästen Don Matteo i den italienska serien med samma namn. De senaste säsongerna av serien har spelats in i Spoleto i Umbrien.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Det var närmast av misstag jag råkade se ett avsnitt av långkörare­n Don Matteo för flera år sedan. Det räckte inte länge förrän jag hade fallit för mixen av mysig småstadsch­arm, humor och brutal italiensk verklighet.

Nästa resa till Italien skulle alltså inkludera Spoleto, som visade sig vara en alldeles förtjusand­e liten stad med anor från antiken.

För att komma in i stämningen gällde det att hitta ett gammalt hus att bo i. Sagt och gjort, på webben hittades en överkomlig etta med loft i ett hus från 1500-talet. Bostaden visade sig vara en pärla med moderna facilitete­r i den gamla delen av staden.

Som socker i botten såg vår värdinna Felicita till att jag fick intervjua Stefano Galli på stadsbibli­oteket, som aktivt har varit med om filmarrang­emangen.

– Jag var med om att hitta lokala förmågor för birollerna redan då serien utspelade sig i Gubbio ett stycke från Spoleto. Sedan började jag fundera på varför inte händelsern­a i stället kunde förläggas till Spoleto, säger han när jag träffar honom.

Efter fyra år fick det idoga mullvadsar­betet sin belöning då Spoleto användes som tillfällig filminspel­ningsplats.

– Producente­rna ville få variation i miljön kring Gubbio och ett centralt krav var att handlingen skulle vara förlagd till Umbrien. Att hela produktion­en sedan flyttade till Spoleto fick filmteamet och jag veta först genom pressen. Det är ju inte heller så att allting filmas här. En hel del av inomhussce­nerna görs i tevebolage­ts studio i Rom, säger Galli.

Tric-Trac

Han tar mig med ut på stan för att visa några av de återkomman­de platserna i serien. Trappan till hu-

set där karabinjär­erna maresciall­o Cecchini (komikern Nino Frassica) och kapten Tommasi (Simone Montedoro) bor hade nog gått mig oförmärkt förbi om den inte hade blivit utpekad.

Don Matteos kyrka Sant’Eufemia ligger innanför bastanta murar och var tyvärr inte tillgängli­g på grund av renovering­sarbeten på gården.

– Det är en helt vanlig renovering och beror inte på jordbävnin­gen i området förra hösten, berättar min tolk Massimo Evangelist­a från stadens turistbyrå. Jordbävnin­gen skadade turistbyrå­ns hus så allvarligt att den ännu är evakuerad från sina egentliga utrymmen.

En av de mest använda platserna i serien är torget framför katedralen och trapporna som leder ner hit. Invid katedralen ligger i serien karabinjär­ernas högkvarter, som i verklighet­en är ett vanligt hus. Bredvid huset ligger i sin tur det verkliga kaféet Tric-Trac med kafévärden Spartacus, som allt som oftast figurerar i serien.

Han blir uppriktigt glad när det kommer en finländsk journalist som gillar Don Matteo, och berättar att det finns finländska hardcorefa­ns.

– När förra säsongen filmades bodde en finländsk fyra personers familj i staden i tre månader för att följa med inspelning­en, säger han och poserar profession­ellt i kaféets dörröppnin­g.

Kaféet sticker inte under stol med sin ställning i serien. Att det är vanligt med nyfikna turister visar Spartacus när han med van hand signerar en bild på vilken han sitter tillsamman­s med huvudrolls­innehavarn­a.

– Nog kommer du väl hit när nästa säsong börjar spelas in i juni, frågar han när han överräcker den signerade bilden.

Rullband under antiken

En spännande detalj är att det under hela den gamla staden i Spoleto löper en tunnel med likadana gångband som på exempelvis större flygplatse­r.

Då staden är byggd längs en bergvägg vid foten av Apenninern­a underlätta­r det avsevärt promenaden längst nerifrån staden upp till borgen Rocca Albornozia­na, som svävar ovanför staden och som även spelar en biroll som fängelse i serien.

I och för sig blev vi ganska vana vid svävande borgar redan när vi körde till Spoleto från lilliputla­ndet San Marino. Vi undvek alla motorvägar och valde kurviga småvägar genom sagolikt vackra landskap, där navigatore­rna i bilen allt som oftast grälade om i vilken riktning det gällde att svänga i korsningar­na.

En liten tankeutfly­kt: Den som semestrar i Rimini och blir trött på den eviga stranden kan med fördel göra en utflykt till det här området några mil från stranden uppåt land.

Här ger varje krök en naturskön upplevelse, hönsen går fria på gårdarna och genom öppna dörrar ser man bekvämt utsträckta ben i soldränkta hus. Eller det var åtminstone vad jag såg när jag vid en brant krök stannade invid en lantgård för att ta en bild av San Marinos borgar så att säga från baksidan.

 ??  ??
 ?? FOTO: BO INGVES ?? NYCKELPERS­ONER. Stefano Galli på Spoletos stadsbibli­otek har sökt fram lokala förmågor för birollerna. Massimo Evangelist­a jobbar på turistbyrå­n som uppskattar uppmärksam­heten som serien för med sig.
FOTO: BO INGVES NYCKELPERS­ONER. Stefano Galli på Spoletos stadsbibli­otek har sökt fram lokala förmågor för birollerna. Massimo Evangelist­a jobbar på turistbyrå­n som uppskattar uppmärksam­heten som serien för med sig.
 ?? FOTO: RAI UNO ?? TERENCE HILL. Egentligen föddes skådespela­ren som Mario Girotti och är fullblodsi­talienare.
FOTO: RAI UNO TERENCE HILL. Egentligen föddes skådespela­ren som Mario Girotti och är fullblodsi­talienare.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? LEVANDE KULISSER. I Spoleto hittar man många platser som förekommit i den långa serien om Don Matteo.
FOTO: BO INGVES LEVANDE KULISSER. I Spoleto hittar man många platser som förekommit i den långa serien om Don Matteo.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? DON MATTEOS KYRKA. Sant’Eufemia höjer sig över den gamla bebyggelse­n, men på grund av renovering­sarbeten på gården var den inte öppen för besök.
FOTO: BO INGVES DON MATTEOS KYRKA. Sant’Eufemia höjer sig över den gamla bebyggelse­n, men på grund av renovering­sarbeten på gården var den inte öppen för besök.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? HISTORIENS VINGSLAG. I en gammal italiensk stad ska det naturligtv­is finnas en romersk teater.
FOTO: BO INGVES HISTORIENS VINGSLAG. I en gammal italiensk stad ska det naturligtv­is finnas en romersk teater.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? På RIKTIGT. Kaféet Tric-Trac och innehavare­n Spartacus figurerar ofta i serien. Han berättar att det finns finländska hardcorefa­ns som följer med inspelning­arna på ort och ställe.
FOTO: BO INGVES På RIKTIGT. Kaféet Tric-Trac och innehavare­n Spartacus figurerar ofta i serien. Han berättar att det finns finländska hardcorefa­ns som följer med inspelning­arna på ort och ställe.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? MODERNT. Under jorden i Spoleto går det en tunnel med rullande trottoar, för den som inte vill gå längs branta gator.
FOTO: BO INGVES MODERNT. Under jorden i Spoleto går det en tunnel med rullande trottoar, för den som inte vill gå längs branta gator.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland