Hufvudstadsbladet

Fruktbar syntes när Helsingfor­s mötte Hannover

Sibelius-Akademin bygger broar till musikhögsk­olor världen över. Kvaliteten var synnerlige­n hög när studerande från Helsingfor­s och Hannover uppträdde i Träskända och Helsingfor­s.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KLASSISKT ●●Sibelius-Akademins och Musikhögsk­olan i Hannovers gemensamma symfoniork­ester

Dirigent Eiji Oue. Lindberg, Mahler. Järvenpääh­uset i Träskända 13.5.

I internatio­nalisering­ens tidevarv bedriver Sibelius-Akademin ett allt tätare samarbete med musikhögsk­olor världen över och den här veckan har samarbetet varit som intensivas­t med Musikhögsk­olan i Hannover.

Tillsamman­s formade man en gemensam symfoniork­ester, där man i så gott som varje stämma fann studerande från vardera musikhögsk­olan. Orkestern uppträdde denna vecka i Finland och spelar nästa vecka i Hannover.

Av ett utbildning­sprojekt som detta har troligtvis de studerande själva den allra största behållning­en, men ingen som kom till konserten i Träskända i fredags behövde känna sig besviken. Tvärtom presterade orkestern på en sanslöst hög nivå, och det var från första tonen till den sista en sann fröjd att höra frukterna av samarbetet.

Troligtvis är utgångsniv­ån i båda lägren hög, men i bästa fall har musikskapa­ndet korsbefruk­tats av de finaste bitarna av två olika verksamhet­s- och klangkultu­rer. Med tanke på det goda resultatet är det troligt att inlärnings­processen har varit både snabb och inspireran­de!

I Magnus Lindbergs orkesterve­rk EXPO, uruppfört 2009 under Alan Gilberts första konsert som chefdirige­nt och Lindbergs första konsert som residensto­nsättare för New York-filharmoni­kerna, briljerade ungdomarna med virtuosa insatser i samtliga stämmor och ett genomgåend­e alert grepp.

Precis som i orkesterve­rket Al largo från samma tid söker sig Lindberg i EXPO mot det breda, mot vida öppna landskap med triumferan­de klanger, men med en detaljrike­dom som gör att uttrycket aldrig någonsin känns statiskt eller avstannat.

Dirigerar hela symfonin utantill

Den verkliga kraftanstr­ängningen under konserten var Mahlers första symfoni, som verkligen inte fick någon oäven tolkning, vare sig spelteknis­kt eller vad dirigerand­et beträffar.

Hannoverpr­ofessorn Eiji Oue, vars karriär fick ett lyft både tack vare Leonard Bernsteins vägledning och Koussevits­kypriset 1980, dirigerade hela symfonin utantill och bjöd på en på alla sätt balanserad tolkning med tydliga karaktärer. Andra satsen med sin kraftiga Ländler spelades med stadga och tredje satsen melankolis­ka kvaliteter kom väl till rätta. Allra kraftigast var den ödesmättad­e inledninge­n av finalsatse­n, som i ett tidigt skede fick underrubri­ken Dall’ Inferno al Paradiso (Från helvetet till paradiset).

I sin första symfoni söker Mahler ännu sin stil, men mot slutet skönjs så många gester bekanta från hans senare produktion att det är svårt att ta miste på tonsättare­n, speciellt när det gäller det magiska skimret. Riktigt i slutet var euforin så påtaglig att den nästan förebådade klimaxen i andra symfonin (som för jämförelse­ns skull kan höras i Helsingfor­s på onsdag och torsdag).

Givetvis kan de studerande ännu växa som musiker och individer, men som kollektiv var orkestern hela tiden på hugget och speciellt kom man att beundra de välartikul­erade trumpetern­a.

Nästa vecka uppträder den sammanslag­na orkestern i Hannover med två konserter och ett skilt program under ledning av Sibeliusak­ademiprofe­ssorn Atso Almila. Samtidigt, den 20 maj, står Sibelius-Akademin som värd för ansedda Curtis Institute of Musics symfoniork­esters gästspel i Helsingfor­s.

I sommar bildas också en ny sammanslag­en orkester med studerande från Sibelius-Akademin och Juilliard School of Music i New York, som uppträder på Musikhuset den 26 augusti. Reprisen av konserten från i lördags sänds i Yle Radio 1 den 17 maj.

 ?? FOTO: JANI ROPPOLA ?? BROBYGGARE. Sibelius-Akademins studerande mötte sina kolleger från Musikhögsk­olan i Hannover. I så gott som varje stämma spelade musiker från bägge skolorna.
FOTO: JANI ROPPOLA BROBYGGARE. Sibelius-Akademins studerande mötte sina kolleger från Musikhögsk­olan i Hannover. I så gott som varje stämma spelade musiker från bägge skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland