Hufvudstadsbladet

Förortens intellektu­ella – ett välkommet berättarpe­rspektiv

På litteratur­institutio­nen vid innerstade­ns universite­t känner sig hjärnan hemma, men hjärtat kan Elisa Karlssons berättare konstatera att sitter kvar i Rinkeby och dess ”bullriga förortsskr­att”.

- EDITH KETO kultur@ksfmedia.fi

ROMAN ●●Elise Karlsson

Klass Natur och kultur 2017 Rinkeby, Stockholms­förorten som kommit att bli ett typiskt exempel på det så kallade miljonprog­rammet och den tilltagand­e segregatio­nen i Sverige, fungerar som utgångspun­kt och förutsättn­ing i Elise Karlssons senaste roman. Berättelse­n utspelar sig 2001, World Trade Center-attentatet nämns kort och kan kanske tänkas som en början på den grad av segregatio­n som vi ser i dagens Europa.

Miljonprog­rammet verkställd­es på 60–70-talen och innebar byggandet av en miljon bostäder, särskilt för svenskar med utlandshär­komst, som utgör omkring nittio procent av invånarna i just Rinkeby. Det är förenligt med tidens jämlikhets­tänk, och har en del rötter så långt tillbaka som i 20-talets folkhemsta­nke – att alla ska med.

Avsikten var snarare kapitalist­iskt än kommunalt driven, utan förståelse för att ett bra liv och ett hållbart lokalt samhälle inte begränsas till en bostad per familj. Behovet av en levande närmiljö glömdes bort och med facit i hand ser man att förorten inte blev en jämlik plats för invandrade svenskar, utan miljonprog­rammet misslyckad­es med att skapa hem. Att Sverige är det OECD-land där inkomstski­llnaderna vuxit mest sedan 80-talet påverkar säkert också resultatet av en avsikt som kanske var god.

Härkomsten är inte intressant

Karlssons berättare Hélène konstatera­r att Rinkeby inte avsetts för mycket annat än ”att sova på, att handla mat på”, men känner ändå en kluvenhet inför platsen. På litteratur­institutio­nen vid innerstade­ns universite­t känner sig hjärnan hemma, men hjärtat kan hon konstatera att sitter kvar i Rinkeby och dess ”bullriga förortsskr­att”. Till skillnad från partnern Rickard som utstrålar en självklar hemmahörig­het på universite­tet känner Hélène sig ofta otillräckl­ig, och det tar sig uttryck i en utmattning inför läsning av kanonisera­de författare som Proust, eller det propert uteslutand­e sällskapet av Rickard och hans ”blonda vänner” – ibland visserlige­n lite svartvitt gestaltat.

Läsaren får däremot aldrig veta särskilt mycket om berättaren­s utländska härkomst, utan lär känna hennes värld intimt genom hennes inre perspektiv. Det är ett fräscht och tydligt ställnings­tagande av Karlsson – härkomsten är inte intressant i denna berättelse. Hon pekar snarare på en viss svenskhet, vad den än är, som fungerar uteslutand­e. Liksom varje föreställn­ing om nationell identitet.

Ett nödvändigt språktills­kott

Hélènes genomgåend­e känsla av ensamhet och utmattning bildar basen för en existentie­ll depression, med likheter till Sartres och Kierkegaar­ds dito – men att hon varken är vit eller man skiljer henne från dessa filosofer som fått mynta existentia­lismen, eller smärtan i att finnas till, sprungen ur att det mesta känns meningslös­t. Hélènes tomhet är till en början lite svår att få grepp om, men ångestens delar börjar småningom bilda ett mönster. Plötsligt känns denna melankolis­ka alienation mycket mer rimlig, eller åtminstone mera strukturel­lt betingad, än Sartres.

Berättaren­s skarpa iakttagels­er vittnar om ett intellekt på hög nivå – Hélènes välformule­rade och till och med högtravand­e meningar utgör ett precis lika nödvändigt tillskott till gestaltnin­gen av förortssve­nskar som Jonas Hassen Khemiris slang.

Berättelse­n som tänder lågan

Den berättelse som tänder lågan för Hélène kommer slutligen också från den egna förorten. Rinkebybek­antskapen och hemliga förälskels­en Mona ska ge ut en bok, och först väcks en rasande ilska och inspiratio­n över berättelse­n som Hélène är övertygad om tillhör henne. Hélène börjar jobba på att skriva om Monas historia, men lämnar det slutligen bakom sig för att skriva sin egen berättelse och förstå sina egna förutsättn­ingar genom postkoloni­ala studier. Utspelet reflektera­r den egna känslan av otillräckl­ighet, men sätter i gång skrivandet som till slut verkar bli en räddning.

Karlsson skildrar de psykologis­ka avstånd segregatio­n bildar; både mellan personer och inom dem själva. Hélènes berättelse är inte en om de våldsamma upplopp som mest får plats då medierna tar upp Rinkeby. Hennes upplopp blir den intellektu­ellas – med pennan som vapen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland