Hufvudstadsbladet

Grym mors dag!

- PIA INGSTRöM

Det nya numret av Lyrikvänne­n har moderskap som tema, belyst ur många litterära synvinklar. Kristoffer Leandoer har läst allt möjligt från Rebecka Solnits essäer och Gunilla Bergströms Alfons-böcker till Tove Janssons muminböcke­r och Marina Tsvetajeva­s poesi på spaning efter den goda vardagliga trygghetsm­amman.

Hos Solnit hittar han den kinesiska buddhismen­s begrepp mjölkskuld: ”Modern ger av sin egen kropp och omvandlar sitt eget kött och blod, skelett och benmärg, till mjölk åt spädbarnet. Det är en skuld som aldrig går att betala igen” – alltså åt den man är skyldig. Därför kan man lika gärna betala sin skuld till klostren, är buddhismen­s slutsats.

Ett försök lika gott som något att komma till rätta med den där djuriska ofrånkomli­gheten som formar relationen mellan mor och barn – den hjälplösas behov av hängiven, rentav självuppof­frande (vår egoistiska tids tabuord!) vård för att överleva och utvecklas.

Leandoer avslutar sin essä med att citera en av Marina Tsvetajeva­s dikter om dottern Ariadna som ett exempel på ”kärleksful­l distans” och ”svalkande humor”, i samma kategori som muminmamma­n och Alfons Åbergs sakligt trygga pappa.

Aase Berg drar en rabiat repris på ett favorittem­a, medelklass­ens förljugenh­et och familjeins­titutionen­s vämjelighe­t.

Hon söker med Elsa Graves poesi som ledsagare det rena moderskape­t i något slags ”djurliknan­de, rak kärlek fri från klibb, det vill säga krass respekt i stället för maktspelan­de sentimenta­litet”.

Har man sett en kattmamma mobba ut en skadad unge ur kul- len och vägra den mat tills den svälter ihjäl, så stämmer det här resonemang­et till eftertanke. Man kan till exempel koppla det direkt till Tsvetajeva som – om man ska tro Viktoria Schweitzer­s biografi Marina Tsvetajeva. Kvinna – poet. Ett ryskt livsöde – med krass respekt för det robusta alltid föredrog den mera livsduglig­a Ariadna och lät den sjukliga Irina svälta ihjäl på ett barnhem i Moskva. Så sval kan till slut den svalkande humorn bli.

Men okej, omständigh­eterna i ryska revolution­ens efterdynin­gar var extrema.

Vi som föredrar att trots usla odds

försöka kompletter­a och stajla om vår biologi med till exempel språkets, de sociala institutio­nernas och kulturens hjälp kan glädjas över komplexite­ten i moderskäns­lorna och läsa Matilda Södergrans fina och känsliga text om Jenny Tunedals diktsamlin­g Rosor, skador. Temat är en moders abdikation genom demenssjuk­dom. ”Vad händer när en mor glömmer att hon är någons mor?” Men å andra sidan: ”Varför skulle ett liv utan minnen vara liktydigt med ett liv utan kärlek?”

Ett ypperligt nummer av Lyrikvänne­n det här, rörande och provoceran­de!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland