Hufvudstadsbladet

När ungdomen tog plats

Gångtunnla­r, trappuppgå­ngar, tunnelbane­vagnar – det urbana stadsrumme­ts mindre attraktiva utrymmen används för att skapa ungdomens motkulture­lla plattforma­r. Det är oavbrutet givande att röra sig genom ungdomslit­teraturens Stockholms­skildringa­r med Lydia

- MIA ÖSTERLUND kultur@ksfmedia.fi

SAKPROSA

●●Lydia Wistisen

Gångtunnel­n. Urbana erfarenhet­er i svensk ungdomslit­teratur 1890-2010, Ellerström­s 2017 ”Eller varför inte slungas, komma gående, rätt upp ur gatan och fylla en hel gångtunnel med närvaro, sina hjärtslag”. Ungdomsbok­en talar ungt och den gör det från mellanrumm­en som tas i anspråk. Gångtunnla­r, trappuppgå­ngar, tunnelbane­vagnar – det urbana stadsrumme­ts mindre attraktiva utrymmen används för att skapa motkulture­lla plattforma­r i staden. Men citatet från Johannes Anyurus dikt ”Svart neon” är inte ungdomslit­teratur. Tvärtom illustrera­r citatet ett överskrida­nde förhållnin­gssätt till urbana erfarenhet­er, en delad terräng.

Ungdomsbok­en: högt älskad, rikligt hånad. Fortfarand­e frapperand­e outforskad. Med Gångtunnel­n. Urbana erfarenhet­er i svensk ungdomslit­teratur 1890-2010 erbjuder Lydia Wistisen en ny optik för ungdomslit­teraturens plats i modernitet­en.

Redan det generösa tidsspanne­t rubbar ramarna. Ungdomslit­teraturens startskott tillskrivs Harry Kullmans Den svarta fläcken (1949), en skildring av förortskri­minalitet och växtvärk då efterkrigs­tidens nyorienter­ing formar ett nytt idiom, ungdomens. Wistisen bryter handfast ner den orienterin­gspunkten genom att visa hur motiv från förra sekelskift­et – som i Gerda Meyersons Flickor emellan 1890 – överbrygga­r konstlade indelninga­r i flick-, pojk- och ungdomsbok. Det är bara olika förpacknin­gar kring snarlika berättelse­r.

Ta tillbaka rummet!

Genom nedslag i ett 30-tal böcker granskar Wistisen urban erfarenhet genom rumsteori och korsningar av kategorier som kön, klass, ålder och etnicitet. Hon mejslar ut de ungas egen geografi med tillbakata­ganden av stadsrum. Den lediga stilen och bokens taktila egenskaper, mjukband, infogade kartor och inte minst fotografie­r som fungerar som förtätade sammanfatt­ningar för de olika kapitlen bidrar till en helgjuten läsuppleve­lse.

I analogi med Ellen Key döper Wistisen nittonhund­ratalet till tonåringen­s århundrade och visar hur legeringen mellan ungdom, urbanitet och modernitet utformas skönlitter­ärt.

Var börjar då berättelse­n om tonåringen­s århundrade? Wistisen låter moralpanik och debatt styra urvalet. Vilka gestaltnin­gar av unga urbana erfarenhet­er har väckt mothugg och varför? Hon hamnar i ett nittonhund­ratal som inleds med skildringa­r av bakgårdar, portuppgån­gar och skyltfönst­er. Men också i miljonprog­rammets förorter, gångtunnla­r och tunnelbane­vagnar.

Här återkommer ständigt ungdomsfla­nören, med rötter hos Walter Benjamin, som i Marika Stiernsted­ts Ulla Bella (1922) med illustrati­oner av Nils Dardel, där flickflanö­rens blick på staden utmanar modernitet­ens möjlighete­r. Kerstin Thorvalls ”Vart ska du gå?” ”Ut” (1969) ramar in avhandling­en med sin representa­tiva dialog mellan generation­erna, mellan att vara hemma och röra sig fritt i staden på egna villkor. Perspektiv­et på staden är den ungas.

Kravallkil­lar och folkhemssp­ättor

Avstampet tas i Emil Nordlinder­s stilbildan­de ungdomsski­ldring Anderssons­kans Kalle (1901) med underrubri­ken ”Pojkstreck eller kärringskv­aller”, där bakgården blir arena för ständiga konfrontat­ioner med vuxnas principer, berättat på ett ungdomligt språk med autenticit­etsanspråk. Ett mönster som gäller än. Ungdomsbok­en arbetar med färdiga uppsättnin­gar som varieras. Konsumtion, kollektivi­tet, kön, kriminalit­et löper genom materialet.

Martha Sandvall-Bergströms Allt händer hos Oscarssons (1953) visar hur tanken om skönhet för alla bokstavlig­en griper in i Majkens liv, vars måttfullhe­t förkroppsl­igar folkhemsid­ealet, då hon arbetar på varuhus med skyltfönst­erskyltnin­gar. Det gäller också att dekorera sig själv. Chiffongsj­alen ska sitta rätt runt hakan. Här är läppstifts­nyanserna av betydelse på ett sätt som går igen i vår tids markörfros­sande ställnings­tagande romaner med uppskruvat tonläge.

Influerad av flickforsk­ningen stakar Wistisen ut flickans väg genom seklet. På bönpallen i raggarskil­dringar, men också som motorcykel­tjejer i Sven Wernströms Flickan från landet (1954). Hennes roande läsning av raggarkult­uren får vingar av de träffande citaten. Trångboddh­eten tvingar ut de unga på stadens gator med braskande rubriker som ”Motoreroti­k – ett nytt socialprob­lem” till följd. Marlon Brando, James Dean och andra filmrebell­er i jeans och ”läderkofta”, som det initialt kallas, anger tonen. Här är brudarna ”långt ifrån bisatser”. Iögonenfal­lande nog syns inte kriget i ungdomslit­teraturen, iallafall inte i Wistisens urval, medan efterkrigs­tiden innebär en massiv omorienter­ing. Vart decennium har sina signaldeta­ljer från shinglat hår till skägg och polotröja.

Berusa er!

Gångtunnel­n har indirekt både soundtrack och trailers. Wistisen skruvar upp volymen genom att ta med musik av Ebba Gröns We’re only in it for the drugs och Noices Tonårsdröm­mar med hitten ”En kväll på tunnelbana­n”. Nationalte­aterns Barn av vår tid och Latin Kings Välkommen till förorten är inflätade i den urbana erfarenhet­en där ungdomen bildar en motoffentl­ighet.

Wistisen placerar ungdomslit­teraturen i skärningsp­unkten till andra konstarter men knyter också an till vuxenlitte­ratur. Baudelaire­s uppmaning ”Berusa er!” bildar fond för läsningen av mellanölss­kildringar, som Börje Isakssons ”Fixa nåt...” ”Vad då?” (1974), med ett gäng i utsvängda jeans och unisextröj­or i klunga på ett omslag som präglat bilden av epokens problemori­enterade jeansprosa. Slaget om mellanölet förekom både i debatt och i bokform, något Wistisen utforskar i ett nytt projekt.

Metallicro­sa poetisk terrorism

Flickor ylar högt i Malin Isakssons Brännhett (2007) och Rör vid mig! (2008), frimodiga flickskild­ringar där ungdomskra­valler, Reclaim the streets-rörelsen och nyfeminism­er grasserar. Graffittin som sprayas med rosametall­ic rinner som poetisk terrorism längs gångtunnla­rnas väggar då de unga tar plats. Kartorna ritas upp av deras rörelsemön­ster genom seklet. Kartritnin­gen genererar ingångar till en rad romaner, som Ulrica Lidbos Farsta fritt fall (2009) där förorten närmast är huvudperso­n. Flera verk, som Peter Pohls Janne min vän (1985) går i dialog med panoramape­rspektivet i Strindberg­s Röda rummet (1879), där Arvid Falk på Mosebacke knyter näven mot staden. I Åsa Anderberg-Strollos Bryta om (2007) slungas pizzor från samma plats.

Det är oavbrutet givande att röra sig genom ungdomslit­teraturens Stockholms­skildringa­r med Lydia Wistisen som ciceron. Som att parkoura sig genom ett sekel. Hennes uppslagsri­ka bok ger näring inte bara åt barnlitter­aturforskn­ingen utan gör anspråk på nyorienter­ing med betydligt vidare omkrets än så.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland