Hufvudstadsbladet

Kitty Crowther om skogens

Barnlitter­atur Hon ser träd och djur som besjälade och skulle vilja leva i Ronja Rövardotte­rs skog. Med ”Sagor om natten” besjunger Almaprista­garen Kitty Crowther naturens magi och Mamma Björns ömhet. Hon vill skriva berättelse­r som ger näring åt barns in

- Elin swedenmark/tt

Ett par personer per gång brukar somna när illustratö­ren och författare­n Kitty Crowther håller föredrag. I början tog hon illa upp, tills en man sade att han upplevde ett pirr under huden av att lyssna till henne. Upplevelse­inducerad eufori, kallas det omdiskuter­ade fenomenet.

– Tydligen får jag folk att bli djupt avslappnad­e, det är en av mina talanger, säger hon med ett bubblande skratt och rytmisk, mjuk röst.

Redan som liten lärde Kitty Crowther sig av sin farmor och pappa att varje berättelse har sin melodi. I nya boken ”Sagor om natten” funderade hon på orden som ett slags vaggvisa. Hon återkommer också ofta till teman som kan ge tröst före sömnen.

– Jag var själv alltid rädd för att somna som barn och rädd för mörkret. Böcker var min tröst. De gjorde min själ glad. Och vi måste ge våra barns själar näring, i form av goda böcker, god konst.

Koppling till skogen

Idéerna tycks outtömliga för Almaprisbe­lönade Kitty Crowther, som den här gången skriver direkt för ett svenskt förlag. Och fast det var en italiensk vän som drömde fram både titel och den rosa färgskalan till ”Sagor om natten” tycker hon att ämnet känns skandinavi­skt. Mamma Björn berättar tre godnattsag­or för sitt barn, om vad människorn­a har för sig i skogen om natten.

– Jag ville skriva om björnar. De har en så stark koppling till skogen och vildmarken. Och när vi vill att barn ska vara starka eller känna sig trygga ger vi dem björnar, nallebjörn­ar, säger hon.

– Något av det svåraste som finns är också att skriva om ömhet, men jag älskade sådana berättelse­r som barn.

Kärleken till naturen kan vara ett skandinavi­skt arv, tror hon; hennes mamma är svenska. Hon älskar tron på osynliga väsen som finns i folksagorn­a här, och känner ofta en djup lycka i skogen.

Jag var själv alltid rädd för att somna som barn och rädd för mörkret. Böcker var min tröst. De gjorde min själ glad.

– Det är som i Ronja, jag skulle ha älskat att leva i den skogen och att göra vårskriket.

fantasin nära

Kitty Crowther ger en mild åthutning till måsarna på vårhimlen, ”högljudda fåglar!”, och hjälper en myra som förirrat sig upp på kafébordet. ”Var försiktig lilla myra, väldigt försiktig”. Hennes fantasi gör hela världen besjälad.

– Att jag inte hör så bra gör att jag tittar mer, och då hör och känner jag mer. Man kan leva sitt liv ”normalt” när man går på gatan för att köpa bröd. Men man kan också upptäcka en rolig fågel, en hund som jagar en katt som börjar jaga tillbaka – det finns så många historier.

Redan tidigt hade berättelse­r en särskild plats i hennes liv. Hon var döv fram till fyra års ålder och led av bristen på ord. I stället kommunicer­ade hon visuellt. Men hörselskad­an gjorde också Kitty Crowther misstänksa­m mot vuxna. Under sju år gick hon till talpedagog­er. Vissa blev arga när hon inte kunde göra ljud som hon inte ens hörde.

– Jag var förbryllad när vuxna såg snälla ut men sade förskräckl­iga saker, säger hon.

Behöver berättelse­r

Hon står fortfarand­e på barnens sida. Men efter att ha blivit förälder skildrar hon också vuxna, som ”Annie från sjön”, och Döden. Hon låter det undermedve­tna styra valet av ämnen. Sagorna vi älskar mest är berättelse­r som vi på något vis behöver, tror hon.

Kitty Crowther skapar för hjärtat snarare än för hjärnan. Eller människor kanske upplever hennes böcker med huden? funderar hon. Hon är passionera­t övertygad om att berättelse­r gör verklighet­en förståelig på ett djupare plan.

– Jag har lärt mig så mycket genom att läsa, om empati. Böcker visar en så bred räckvidd av mänskligt beteende.

 ??  ??
 ?? FOTO:
CHRISTINE OLSSON/TT ?? ALLVAR FöR BARN. Det är inte farligt att skriva om allvarliga ämnen för barn, anser Kitty Crowther. ”Varför ska det vara så perfekt för barn alltid? Och bara för att det är en bok för barn är det inte alltid en bok för alla barn. Vi har olika genrer i...
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ALLVAR FöR BARN. Det är inte farligt att skriva om allvarliga ämnen för barn, anser Kitty Crowther. ”Varför ska det vara så perfekt för barn alltid? Och bara för att det är en bok för barn är det inte alltid en bok för alla barn. Vi har olika genrer i...
 ??  ?? Rosa, vad fan! ”Någon sade till mig att det var en tjejbok för att den var rosa, och jag tänkte bara vad fan!”, säger Kitty Crowther om sin nya bok.
Rosa, vad fan! ”Någon sade till mig att det var en tjejbok för att den var rosa, och jag tänkte bara vad fan!”, säger Kitty Crowther om sin nya bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland