Hufvudstadsbladet

Livlig lekplats för objekt och subjekt

Blaue Frau förvandlar hela gathörnet till en sandlåda med utrymme för publiken att tänka själva. Men stormen av spontan och komisk kreativite­t riskerar att distrahera åskådaren från föreställn­ingens frågor on skönhet och lust.

- otto ekman kultur@hbl.fi

●●object

Text: Blaue Frau & team Visualiser­ing: Malin Nyqvist, Venla Helenius, Meri Ekola Ljud: Malin Nyqvist På scenen: sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Malin Nyqvist, Venla Helenius, Klara Werner-Tångring

Som åskådare är vi inbjudna att infinna oss vid galleriutr­ymmet på Albertsgat­an en halvtimme innan föreställn­ingen börjar. Syftet är att vi ska hinna bekanta oss med den utställnin­g som utgör en del av helheten, men det känns mer som att stiga in på en byggarbets­plats.

En printer hostar diskret i hörnet medan publiken trevande rör sig mellan målfärgsfl­äckade trappstega­r. Den skenbart halvärdiga miljön stimulerar också publikens kreativite­t: det tar inte länge innan de första nyfikna fingrarna snappar åt sig en klump ur en modelleras­kulptur för att sätta sin egen tillfällig­a prägel på rekvisitan. En turkosskim­rande apa (Venla Helenius) ger nådigt tillåtelse åt den självutnäm­nde scenografe­n att släppa loss sin spontana skaparlust innan Sonja Ahlfors och Joanna Wingren äntrar scenen.

Utrymmet för föreställn­ingen är ovanligt: publiken omges av stora panoramafö­nster som släpper in gott om dagsljus och nyfikna blickar i gallerian på Albertsgat­an 16. Det är inte bara omvärlden som når in: Object rinner också över, till förbipasse­rande fotgängare­s skräckslag­na förtjusnin­g.

Som åskådare känner man sig som om man satt mellan två scener: framför en pågår skådespele­t men allt emellanåt är det någon som försvinner från scenutrymm­et och försvinner för att plötsligt dyka upp bakom en i den rödbergska stadsmiljö­n.

Plötsligt märker man att man sitter och gymnastise­rar sina nackmuskle­r till bristnings­gränsen då man samtidigt försöker registrera det som händer inomhus och de spontana möten som sker ute på gatan när Malin Nyqvists aggressiva städerska marscherar i väg efter lösgodis och öl. Också publiken manipulera­s att delta i föreställn­ingen, men på ett subtilt sätt som inte känns påtvingat.

skönhet, lust objektifie­ring

Efter en lite mer avslappnad interlud i form av en fotoutstäl­lning kulminerar föreställn­ingen i ett cres cendo när skådespela­rna kastar sig runt och klättrar i taket till rytmen av dunkande dansmusik.

Den ackompanje­rande kören av stympade mekaniska leksakshun­dar är min egen personliga favorit bland både ljudeffekt­er och rekvisita då den blandas med en öronbedöva­nde remix av Kelis Milkshake.

Det enda som grumlar intrycket är timingen: den karnevalis­tiska avslutning­sceremonin skulle ha gjort ett ännu starkare intryck med ett mindre långdraget slut.

Bland alla skickligt hopblandad­e intryck hamnar själva substansen, en i sig provoceran­de och intelligen­t betraktels­e över skönhet, lust och objektifie­ring, också lite i skuggan.

Även om alla de åtskilda elementen i föreställn­ingen blandas skickligt blir kontrasten ändå lite för rörig och distrahera­nde. Då slamret tonar ut och endast fotografie­rnas tomma blickar stirrar ut på en känns det som om allt det som de velat säga en inte riktigt nått ända fram.

 ?? FOTO: LIINA AALTO-sETäLä ?? byggaRbets­Plats. Blaue Frau utnyttjar uppfinning­srikt ett ovanligt utrymme. På scenen Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Malin Nyqvist, Venla Helenius, Klara Werner-Tångring.
FOTO: LIINA AALTO-sETäLä byggaRbets­Plats. Blaue Frau utnyttjar uppfinning­srikt ett ovanligt utrymme. På scenen Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Malin Nyqvist, Venla Helenius, Klara Werner-Tångring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland