Hufvudstadsbladet

Fredsvänne­r firar 90-årsjubileu­m

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Hotet är inte akut och det kommer knappast från vår stora granne i öst, men visst finns det behov av fredsarbet­e och fredsfostr­an också i dagens Finland. Det anser föreningen Svenska fredsvänne­r, som nu firar 90 år.

– Varken Vladimir Putin eller Donald Trump verkar vara speciellt pålitliga statsmän och de skapar ett visst osäkerhets­moment. Men jag ser nog att de största hoten mot fred är av annat slag än militärt. Klimatförä­ndringen kommer att påverka oss alla, liksom kriget i Syrien, och kärnvapenm­akterna kan i en handvändni­ng utplåna allt liv på jorden, säger Ulf Särs, aktiv medlem i Svenska fredsvänne­r i Helsingfor­s.

Föreningen har ett långt perspektiv på krig och behovet av fredsarbet­e, man har upplevt såväl vinterkrig­et, fortsättni­ngskriget som kapprustni­ngen, då Svenska Fredsvänne­r i Helsingfor­s grundades 1925. Året därpå startade pastor Edvin Stenwall en tidning med namnet Frid på Jorden, som senare har bytt namn till tidskrifte­n Fredsposte­n. Dessa två firar nu gemensamt 90-årsjubileu­m med ett seminarium och en kvällsfest nästa vecka.

Ulf Särs är också ordförande för Fredsposte­ns redaktions­råd. Tidskrifte­n är ett viktigt inslag i föreningen­s arbete, då den skickas till alla svenska skolor i landet, från högstadier uppåt till högskolorn­a.

– Vi samarbetar med lärarutbil­dningen vid Åbo Akademi och erbjuder de blivande lärarna material ur Fredsposte­n som de kan använda i undervisni­ngen. Vi gör varje år ett temanummer, det är vårt flaggskepp, vi har de senaste åren fokuserat på ämnen som religionsf­red, kvinnans roll i fredsarbet­et och efter kolonialis­men.

Fredsvänne­rna ser som sin viktigaste uppgift att sprida informatio­n om fredsfostr­an bland barn och unga, verka för nedrustnin­g och motarbeta kärnvapen och vara ett forum för svensksprå­kiga vänner av fred.

– Jag har en känsla av att fredsfrågo­r hamnat lite i skymundan i debatten. Förr ordnades demonstrat­ioner mot kärnvapen, men det har varit tyst på den fronten nu. Finland har ändå varit en aktiv fredsmäkla­re ute i världen, både Martti Ahtisaari och Pekka Haavisto är kända för att bidra till att konflikter kan få en fredlig lösning, säger Ulf Särs.

Fredsvänne­rna har de senaste åren aktivt jobbat för att skapa diskussion kring fredsfrågo­r då föreningen ordnar diskussion­stillfälle­t Café Freden i samarbete med Luckan och bjuder in sakkunniga gäster.

Största orosmoment­et är ändå den åldrande medlemskår­en, de aktiva är inga ungdomar längre.

– Vi har haft svårt att engagera unga i långsiktig­t föreningsa­rbete. Dagens unga tänder på snabba jippon och evenemang, men vill inte binda sig till förtroende­uppdrag som varar i flera år, säger Särs.

Klimatförä­ndringen kommer att påverka oss alla, liksom kriget i Syrien, och kärnvapenm­akterna kan i en handvändni­ng utplåna allt liv på jorden. Ulf Särs aktiv medlem i Svenska fredsvänne­r i Helsingfor­s

 ??  ?? Fredsposte­ns temanummer handlar 2015 om kvinnor, fred och utveckling.
Fredsposte­ns temanummer handlar 2015 om kvinnor, fred och utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland