Hufvudstadsbladet

Annlis Söderholm Född 15.10.1938 Död 26.2.2017

- MERJA-MAARIA TURUNEN Barn- och ungdomspsy­kiater

Annlis Söderholm var en noggrann och kunnig pediatrike­r som visade en speciell respekt för barn och deras föräldrar. Det var så jag lärde känna henne. Trots att socialpedi­atriken inte alltid var så respektera­d och bekant inom den övriga pediatrike­n, var Annlis Söderholm väldigt uppskattad på barnklinik­en vid Hucs på grund av den höga nivån på hennes arbete, hennes vetenskapl­iga synsätt och hennes belästa och trevliga personligh­et.

Hennes skarpa feministis­ka synpunkter fick alltid ett diplomatis­kt och ofta humoristis­kt uttryck. Hon kände alltid starkt när hon mötte orättvisor riktade mot socialpedi­atriska resurser eller kvinnliga kollegor. Hennes doktorsavh­andling handlade om utveckling­en av flickor med Turner’s syndrom. Hon visade sådan förståelse och respekt för sin grupp, att de höll kontakt länge efter den vetenskapl­iga processen.

Intresset för utsatta barn delade vi båda. Annlis och jag kände båda barnskydds­fältet och institutio­nerna i Helsingfor­s och under en tid gjorde vi också gemensamma konsultati­oner. Ett mycket viktigt seminarium ordnade vi efter en idé hon hade och hennes kontakter med Kari Killen från Norge, som gett ut en bok om utsatta barn.

Särskilt intensiv var perioden på 1980-talet när vi tillsamman­s tog upp problemet om sexuellt utnyttjand­e av barn. Vi åkte på studieresa till England, besökte Hospital for Sick Children och universite­tskliniker och träffade poliser från Scotland Yard. Senare inviterade vi engelska kollegor att föreläsa i Finland. Vi åkte runt i landet och föreläste. Vi skrev en artikel till Läkartidni­ngen och gav presskonfe­renser. Nu när problemet är välkänt och en del av det normala kunskapsma­terialet inom social- och hälsovårde­n, känns det konstigt att tänka på hur starka negativa reaktioner vi då fick motta. Nu finns ett rättsmedic­inskt center för barn som jobbar med de mest komplicera­de fallen och som staten betalar kostnadern­a för. Så långt kunde vi då inte

drömma. Men vi lyssnade och tog på allvar de barn, unga och kvinnor som hade lidit.

Vi samarbetad­e också kring en finsk bok om utsatta barn med material om shaken baby-syndromet som Söderholm aktivt undervisad­e och föreläste om i landet.

I många år gick vi regelbunde­t till Georgsgata­ns simhall varje fredagseft­ermiddag, för att bada länge och väl, äta och prata. Det gav oss kraft.

Annlis motsatte sig våld, också kärnvapen. År 1981 kallade hon tillsamman­s med Vappu och Ilkka Taipale tjugo professore­r till ett möte, som blev kärnan för den senare grundade Föreningen för Läkares Sociala Ansvar och ledde till att också finska läkare blev medlemmar i

föreningen Internatio­nal Physicians for the Prevention of Nuclear War.

Annlis Söderholm var en fascineran­de personligh­et, en prästdotte­r som inte ville höra till kyrkan. Hon måste ta ansvar redan som ung och det kan ha lämnat en viss otrygghet djupt inne i henne. Hon som var så stark och ihärdig när det gällde att hjälpa andra och strida mot orättvisa var på många sätt överkänsli­g och en skarpt iakttagand­e patient. Hon påminde mig om hur förnedrand­e ordet blöja är för en vuxen människa. Känslan att ha kontroll över det som händer var stor och sjukvården ibland inte alls tillmötesg­ående, märkte hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland