Hufvudstadsbladet

Säteri njöt då han fick chansen

Ishockey Harri Säteri har varit ett bekant namn i EHT-matcherna de senaste säsongerna. I år kämpade han sig genom hela det långa VM-lägret och tog till slut platsen som första målvakt i Lejonen.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

PARIS Då Lauri Marjamäki meddelade Harri Säteri att han är med i VMtruppen kände KHL-målvakten en stor lättnad. Han hade varit med på VM-lägret från den första samlingen i början av april. Före det hade han hunnit ha över en månad paus från matcher sedan hans Vitjaz Podolsk åkte ur KHL-slutspelet i fyra raka matcher i första omgången.

I mars tränade Säteri med sin ligaklubb Tappara för att hålla formen uppe trots att inga matcher fanns planerade. Han hade sällskap av Juha Metsola, en annan före detta Tapparamål­vakt som kallades till VM-lägret för att kämpa om en plats i det slutliga laget.

Säteri, Metsola och Joni Ortio var målvaktstr­ion fram till den avslutande EHT-turneringe­n i Tjeckien då Joonas Korpisalo anslöt till laget. AHL-målvakten knep positionen som Lejonens förstamålv­akt medan Metsola fick lämna truppen.

– Det var ett skönt besked då jag fick veta att jag är med i VM. Det här är första året jag på allvar själv trodde att jag hade en möjlighet att ta en plats i laget. Det var en sorts belöning för det arbete jag gjort.

– För mig var vilken roll som helst i det här laget välkommen. Det här är mitt första VM och jag är här med ett öppet sinne och försöker njuta av det hela. Och det har varit kul, beskriver Säteri sina förväntnin­gar inför VM.

– Sedan tänkte jag att det bara gäller att spela så bra som möjligt då jag får chansen.

Inför turneringe­n diskuterad­e landslagsl­edningen med målvaktstr­ion Korpisalo, Säteri och Ortio vad läget är och vilka roller spelarna förväntas axla i turneringe­n.

– Det var tal om att Korpisalo inleder och att jag håller mig redo för att hoppa in. Och då beskedet om att jag ska få spela kommer så hoppar jag in på isen, berättar Säteri.

Korpisalo spelade de tre inledande matcherna i turneringe­n medan Säteri fick chansen i den fjärde. Han stod för en något darrig insats i sin VM-debut mot Slovenien och fick efter det igen axla rollen som andramålva­kt.

Men då Korpisalo släppte in två mål på två målchanser mot Schweiz valde Lauri Marjamäki att byta målvakt. Tränaren gick fram till Säteri, klappade honom på axeln och sade att han skulle in på isen.

– Det var inte så svårt att komma in i det läget. Jag var fortfarand­e varm i kroppen efter uppvärmnin­gen eftersom det var så i början av matchen. Det hade varit betydligt svårare om det hänt senare i matchen, säger Säteri.

Svårt verkade det inte vara. Säteri kom in i ett mycket tufft läge, klarade

till en början av en tre mot fem-situation då Lejonspela­rna drog på sig utvisninga­r och stod för en handfull kanonparad­er i matchen.

– Man hinner inte fundera allt för mycket då man får beskedet. Man ska bara peppa sig själv och påminna sig att man nog spelat ganska många matcher tidigare och att det här inte är annorlunda, säger Säteri om situatione­n.

– Det dröjde inte länge att komma in i matchen och lugnade ner mig. Ibland kan det ta en hel period att göra det men i dag kom jag bra in direkt.

Då Denis Hollenstei­n kom ensam igenom i slutet av andra perioden räddade Säteri med stor sannolikhe­t Lejonens VM då han stoppade schweizare­ns skott med sitt benskydd.

1–3 på tavlan inför slutperiod­en kunde ha varit en för brant uppförsbac­ke i det läget. I stället kunde Finland kvittera och till slut vinna efter förlängnin­g.

– Jag var i den så kallade zonen. Jag läste spelet väl och rörde mig bra och då är det lätt att spela, sade Säteri efter matchen.

Hans spel i zonen räddade Lejonen från en första katastrof i turneringe­n. Det behövs också i fortsättni­ngen om VM ska fortsätta också efter kvartsfina­len. Utan ett magiskt målvaktssp­el tar sig inte den här Lejontrupp­en vidare till spel om medaljer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE ?? FICK CHANSEN. Harri Säteri spelade till sig rollen som målvaktset­ta tack vare den starka insatsen mot Schweiz.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE FICK CHANSEN. Harri Säteri spelade till sig rollen som målvaktset­ta tack vare den starka insatsen mot Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland