Hufvudstadsbladet

Svenskan hörs inte i riksdagen

Tvåspråkig­heten värdesätts högt bland riksdagsle­damöter och deras assistente­r, men i praktiken hörs och syns svenskan lite i riksdagen. Det framgår i en färsk magisterup­psats i nordiska språk vid Helsingfor­s universite­t.

- FNB–SAGA MANNILA

Derya Özgün, som skrivit avhandling­en, arbetar som assistent för riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml) sedan i höstas och har endast en gång behövt översätta en text från svenska till finska för honom.

– Jag märkte snabbt att man inte behöver svenskan så mycket och ville utreda hur situatione­n ser ut för andra ledamöter och assistente­r. Uppsatsen har väckt stort intresse i riksdagen, men få studier har tidigare gjorts i samma ämne, säger Özgün.

Enligt Özgün är språkklima­tet i riksdagen rätt bra, men hon säger att svenskan inte syns i praktiken.

– Hur mycket man använder svenska beror på i vilket utskott man sitter och vilka frågor som behandlas. En ledamot som är med i Nordiska rådet har automatisk­t mycket mer användning för svenskan till exempel. De flesta anser ändå att det är viktigt att de båda nationalsp­råken represente­ras i riksdagen.

Studien utfördes som en enkätunder­sökning och 52 riksdagsle­damöter och 79 assistente­r svarade på frågeformu­läret. Procentuel­lt svarade flest ledamöter från SFP och flest assistente­r från Kristdemok­raterna. Minst svar kom det från Sannfinlän­darna.

– Jag fick också ett oseriöst svar. Någon tyckte det var roligt att skämta om ämnet, säger Özgün.

Talmannen har viktig roll

En del informante­r svarade också att Sannfinlän­darna vill trampa på svensksprå­kigas rättighete­r, men främst ansåg informante­rna att svenskans ställning är stark och kommer också vara det i framtiden. Många betonade även talmannens inverkan på hur mycket plats svenskan får i plenum.

–Förr har talmannen gett lika mycket tid för ledamötern­a att säga sitt på båda språken, men efter Heinäluoma har man ändrat policy. Nu ska man i stället säga det man vill kort och koncist på det andra språket. Nuvarande talmannen, Maria Lohela (Sannf), använder hellre engelska än svenska då hon möter svenska eller åländska grupper. Det här är små grejer som ur ett helhetsper­spektiv påverkar riksdagens språkklima­t.

Özgün poängterar ändå att då Lohela öppnade riksmötet i år valde hon att citera Edith Södergran på svenska.

– Det är också ett ställnings­tagande.

Informante­rna önskar mer språkkurse­r och utbildning för personalen i riksdagen.

– Det finns kurser som ”mejla på svenska”, ”debattera på svenska”, ”småprata i sociala situatione­r” och ”presentati­oner på svenska”. Enligt informante­rna är kurserna ändå på sådana tidpunkter att det är svårt att delta.

I arbetet som svensklära­re har Özgün märkt vikten av att motivera elever genom praktiska exempel ur vardagsliv­et.

”Nyckel till olika kulturer”

– Det är viktigt att få elever att inse att språkkunsk­aper är viktiga. Riksdagens kommunikat­ionschef Marjo Timonen sade att man i anställnin­gsintervju­er också ställer frågor på engelska och svenska. Svenskan är inte onödig och kommer att behövas i framtiden.

Özgün har vuxit upp i Riihimäki, som är en enspråkigt finsk stad, men beskriver sig som flerspråki­g i grunden: med pappan talar hon turkiska och finska, med mamman och systern svenska. Hela sin utbildning har hon också avlagt på svenska.

– Språk är en nyckel till olika kulturer, seder och vanor. Vi lever i en väldigt internatio­nell värld just nu och jag har alltid upplevt att olika kulturer och språk ger ett mervärde. Att man allt mer tänker att engelskan är det enda främmande språket som behövs i framtiden är jättesynd. Man borde inspirera och motivera unga att lära sig många språk.

 ?? AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI ?? FLERSPRåKI­G. Derya Özgün har vuxit upp i Riihimäki, som är en enspråkigt finsk stad, men beskriver sig som flerspråki­g i grunden.
AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI FLERSPRåKI­G. Derya Özgün har vuxit upp i Riihimäki, som är en enspråkigt finsk stad, men beskriver sig som flerspråki­g i grunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland