Hufvudstadsbladet

EU fördjupar samarbetet kring försvaret

Med Storbritan­nien på väg ut ur EU tar resten av unionen allt större kliv mot ett djupare samarbete på försvarssi­dan. Steg ett är ett klartecken för ett nytt högkvarter för militära utbildning­sinsatser utanför EU.

- FNB–WIKTOR NUMMELIN

– Vi hör en massa om att EU-länderna är splittrade och inte kan ta beslut. Men nu har vi tagit en rad väldigt viktiga beslut i en remarkabel hastighet, stoltserar EU:s utrikesche­f Federica Mogherini på presskonfe­rensen efter gårdagens försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

Där enades medlemslän­derna slutligen om att dra igång det som kallas MPCC – en gemensam ledningsce­ntral för de militära utbildning­sinsatser som EU just nu genomför i Centralafr­ikanska republiken, Mali och Somalia.Redan om några dagar hoppas Mogherini att högkvarter­et kan börja verka, som en liten del inom utrikesenh­eten EEAS.

Därutöver lovar EU-länderna nu att skapa bättre ekonomiska förutsättn­ingar för att verkligen kunna skicka ut de krisbekämp­ande stridsgrup­per som hittills aldrig använts. Och samtidigt utvecklas formerna för det som på engelska förkortas Pesco – ett sorts eurozonsli­knande samarbete på försvarssi­dan.

Genom Pesco ska villiga EU-länder kunna samarbeta om gemensamma projekt – även om det fortsatt sägs mycket litet om vad för slags projekt det handlar om.

–Det handlar om att spendera på ett bättre sätt. Sedan är det upp till medlemslän­derna att avgöra vil-

ka projekt de vill inleda med. Men vi har en enorm potential om vi arbetar tillsamman­s, säger Federica Mogherini.

Ett djupare försvarssa­marbete har länge motarbetat­s av Storbritan­nien, som inte velat att EU kliver in på samma område som försvarsal­liansen Nato. Men nu är Storbritan­nien på väg ut ur EU – samtidigt som EU och Nato dessutom knutit allt närmare band och flitigt betonat att man samarbetar och inte konkurrera­r.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g deltog i torsdagens möte och passade samtidigt på att gå igenom planerna för nästa veckas stora Natotoppmö­te med USA:s president Donald Trump för första gången på plats i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland