Hufvudstadsbladet

Skenheligt om Fennovoima

- KATARINA KOIVISTO

●●I Fennovoima kombineras två aspekter som väcker misstänksa­mhet, kärnkraft och ryska Rosatom. Att kärnkrafts­bolagets historia dessutom innehåller suspekta arrangeman­g kring ägandet medverkar till att ytterligar­e minska förtroende­t.

Men trots det är Helsingfor­sfullmäkti­ges försök att få Vanda Energi att dra sig ur projektet skenheligt. Vill man motsätta sig kärnkrafte­n så kunde man göra det på hemmaplan först.

Helsingfor­s energibola­g Helen hör till de företag som är stora delägare både i de två färdiga kärnkraftv­erken i Olkiluoto och i det tredje kraftigt försenade kraftverke­t genom delägarska­p i Industrins Kraft TVO. Att göra sig av med de aktierna skulle ge en betydligt tydligare fingervisn­ing om Helsingfor­spolitiker­nas kärnkrafts­motstånd än att be grannkommu­nen sälja aktierna i Fennovoima.

Fennovoima har diskuterat­s också i Vanda och kommer att diskuteras igen. Men det är bra att hålla i minnet att många av de kommuner och företag som nu är delägare i Fennovoima grundade ett gemensamt kraftbolag eftersom de inte hade möjlighet att köpa in sig i TVO.

Mycket har hänt sedan dess. Bland annat ifrågasätt­s kärnkrafte­n inte bara av miljöskäl utan också på ekonomiska grunder. Men kärnkraft är kärnkraft, den må sedan produceras av Fennovoima, av TVO eller av Fortum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland