Hufvudstadsbladet

Särskild åklagare – så funkar det

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har fått uppdraget att som särskild åklagare utreda Rysslands koppling till det amerikansk­a presidentv­alet. Men vad är det han ska, och får, göra egentligen? Vi reder ut.

- FNB–TT-ERIKA NEKHAM

Vad är en särskild åklagare?

En särskild åklagare har mer makt och kan agera mer självständ­igt än ”vanliga” amerikansk­a åklagare. De utses när det skulle innebära en intresseko­nflikt att en åklagare har hand om en utredning, eller ”under omständigh­eter som gör att det vore i allmänhete­ns intresse att utse en utomståend­e särskild åklagare som tar ansvar för ärendet”, som det står i lagtexten, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Vem får uppdraget?

Det är oftast högt respektera­de jurister eller domare som utses, skriver Business Insider, som intervjuat William Banks, professor och chef för Institutet för nationell säkerhet och kontraterr­orism vid Syracuse University. Han säger att uppdraget genom åren exempelvis har getts till privatprak­tiserande jurister med lång erfarenhet, pensionera­de domare och tidigare åklagare vid justitiemi­nisteriet.

Vem utser en särskild åklagare?

En särskild åklagare kan utses antingen av justitiemi­nistern eller av kongressen, enligt William Banks. I det aktuella fallet utsågs Robert Mueller av vice justitiemi­nister Rod Rosenstein. Justitiemi­nister Jeff Sessions har tidigare gjort klart att han inte kommer att lägga sig i utredninge­n om ryska kopplingar till valet, på grund av sina ifrågasatt­a kontakter med den ryska ambassadör­en i USA.

Justitiemi­nistern eller vice dito måste inte motivera sitt val av särskild åklagare. Justitiemi­nistern kan också avsätta den särskilda åklagaren om han eller hon anser att åklagaren begått ett allvarligt misstag eller om en intresseko­nflikt finns.

Vad får en särskild åklagare tillgång till?

Uppdraget innebär bland annat att man arbetar med att få tillgång till

olika sekretessb­elagda dokument. Det här sker antingen genom att man häver sekretesse­n eller att åklagaren ges tillstånd att ta del av dokumenten, skriver Business Insider. Om det senare alternativ­et används kommer uppgiftern­a med största sannolikhe­t aldrig att komma till allmänhete­ns kännedom. Åklagaren intervjuar också olika människor med kännedom om eller koppling till det utredninge­n rör.

Vad händer när utredninge­n är klar?

Mueller ska utreda ”den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016 och relaterade frågor”, enligt justitiemi­nisteriet.

I de fall justitiemi­nistern utser en särskild åklagare är det han eller hon som bestämmer om utredninge­n redovisar tillräckli­ga bevis för att åtala eller vidta andra juridiska åtgärder mot presidente­n eller inblandade tjänstemän, som det ju handlar om i det här fallet.

En sådan här utredning brukar ta mellan sex och nio månader, enligt William Banks.

 ?? REYNOLDS
FOTO: EPA/MICHAEL ?? Robert Mueller ska utreda ”den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016 och relaterade frågor”, enligt justitiemi­nisteriet.
REYNOLDS FOTO: EPA/MICHAEL Robert Mueller ska utreda ”den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016 och relaterade frågor”, enligt justitiemi­nisteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland